Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 FOCAL REDUCTORS във фотографията
Автор: matasel   
Дата:   07-12-05 20:29

В астрономияеската оптика се използват фокални редуктори - т.е. обратното на телеконверторите. Те намалява фокусното разстояние на обектива, увеличават светлосилата и намаляват образното поле.
Знаете ли за подобни фотографски приставки.
Биха били много удобни при "кропфакторките". Слагате едно такова 0.67х например и от един обектив 300/4 получавате 200/2.7. Не звучи лошо, нали[smilie11] [smilie24]
Та имате ли информация за такива примамливи нещица[smilie11] [smilie11] [smilie11]
[beer] [beer] [beer] [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: FOCAL REDUCTORS във фотографията
Дата:   07-12-05 21:56

Няма ли кой поне да ме напсува[smilie11] [smilie11] [smilie11]

Автор: C41   
Дата:   07-12-05 22:18

Има спокойно всичко по реда си [smile] [beer] [shtrak]

Дата:   07-12-05 22:27

Какво има: Кой да ме напсуе или фокални редуктори, че аз пак не разбрах[smilie5]
[beer]

Автор: C41   
Дата:   07-12-05 22:32

[beer] намалявай бирата[beer] инъче всичко по реда си...
Всеки момент очаквай някой, който преусмисля съдбата си и е готов да се закълне, че ги знае тези работи.
100% всеки момент ще дойде...

Автор: begemot   
Дата:   07-12-05 23:11

Стана ми интересно, но така както зададох търсенето в Google нищо не излезе - пустата джаджа само за телескопи излиза.
Друго освен да те напсувам нема какво да съм ти полезен. Ама поне да бутнем темата нагоре белким некой друг свърши тая работа.[smilie24]

Автор: b0bb0   
Дата:   07-12-05 23:14

"Намаляват образното поле" - по скоро винетират.

Не съм използвал, но по принцип са положителни лещи. Някои любители използват просто обективи от бинокли. Както и при обратния вариант (леща на Барлоу = телеконвертор) "силата" му зависи от положението му спрямо фокуса на телескопа/обектива.

Може и да има редуктори, които нямат този ефект, не съм се зачитал, но по принцип при монтирането му фокусът се измества по към корпуса на телескопа/обектива. В този смисъл ако се използва с фотообектив вероятно фокусът ще дойде преди сензора/лентата.

Освен това обикновено редукторите са с някаква резба за монтиране към телескопа, не знам има ли варианти на байонети, не съм виждал по сайтовете. Всъщност има много страници на тази тема.

begemot, пишеш focal reducer и излизат много линкове.

Публикацията е редактирана (07-12-05 23:16)

първа  назад  1     всички  напред  последна