Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 специален филтър
Автор: evasilev   
Дата:   10-11-05 15:19

възможно ли е да се поръча или направи филтър който като погледнеш през него пропуска единствено и само конкретен спектър от светлината.

например ако през него се погледнe страницата на форума тук и филтъра е направен да пропуска само червения цвят да се видят само думите "Търсене", "по-стара" и "по-нова тема" ...

възможно ли е да се направи такъв филтър и къде могат да ми го направят.

Отговори на това съобщение
 Re: специален филтър
Автор: delchev   
Дата:   10-11-05 15:28

е... ще се вижда и червената компонента на белите полета...

Дата:   10-11-05 15:37

т.е. всичко бяло ще стане червено ли ?
или какво, трудно ми е да си го представя

Автор: neuromancer   
Дата:   10-11-05 15:55

почти всеки цвят има да речем червена компонента (ако не е 100% зелено или синьо)
т.е. всичко бяло ще стане червено, сивото - по-тъмно червено и т.н.
т.е. представи се че гледаш през червено стъкло - те филтрите са точно това

иначе не може да стане, освен ако не е софтуерен филтър

Публикацията е редактирана (10-11-05 15:56)

Дата:   10-11-05 16:02

значи ако това което се гледа през евнтуалниа филтър е с фон 100% черно и цветове само 100% зелено, синьо или червено би могъл да се филтрира само единия цвят и останалото да е черно ...

Автор: neuromancer   
Дата:   10-11-05 16:02

мда, точно така

Дата:   10-11-05 16:07

как се казват тези филтри

Автор: onlineivo   
Дата:   11-11-05 00:18

За да си го представиш добре как ще изглежда, правиш скрин шот на десктопа, отваряш го във шопа и исключваш синия и зеления канал.

Автор: PeterPAN   
Дата:   11-11-05 09:38

kakvo iskash da napraish, 3D efekt?

ima ochila se kazvat analgifni (ili nesto takota) tochnia termin ne si go spomniam!

ednoto e cherveno a drugoto sinio, daza v neakuv rusko site gledax kak da si napraish 3D kartinka ot snimka za takiva ochila imashe tutorial!

Дата:   30-11-05 18:29

не. не искам да правя 3д ефект

искам да гледам монитор през такъв филтър и да гледам само единия цвят

някой може ли да ми каже откъде мога да купя или поръчам парче около един квадратен метър цветен филтър ...

поздрави

Автор: 3DFEN   
Дата:   01-12-05 11:35

Това дето го искаш с филтър май няма да стане въобще. Аз имам такива плаки ама разбирам какво искаш и не става или ако става то е нещо много специално и май не се продава. МАй военните имат такива екстри.Може да не ги ползват и да прашасват някаде ама няма и да ти дадът да си вземеш.

Дата:   01-12-05 14:43

добре де варианта при който с обикновен цветен филтър гледам при черен фон цветове само на 100% синьо или червено или зелено няма ли един обикновен цветен филтър например зелен в този случай да филтрира червеното и синьото като ги направи черни и да ми покаже само зеленото

поздрави

Автор: ShaiHulud   
Дата:   01-12-05 14:54

С монитор не знам как ще стане. Понеже при мониторите различните цветове са изградени от подходящо съотношение Червено, Зелено и Синьо. Така че дори да имаш примерно филтър който ти показва само червено, все пак ще виждаш червени части там където няма 100% зелено или 100% синьо. Демек където е бяло например пак ще имаш червено, което ще се вижда.
Такъв филтър какъвто искаш е възможен само ако монитора ти показва отделните неща по него само със 100% зелено или 100% синьо или 100% червено. Което е рядко и не виждам приложение. Другото е в сферата на научната фантастика /поне според моите скромни познания/.

Дата:   05-12-05 12:12

да точно така. филтъра ми трябва за да гледам 100% цветовите цветове на монитора синьо, зелено и червено, като всичко останало ще е черно.

откъде мога да си закупя такива филтри ?

Автор: matasel   
Дата:   05-12-05 14:05

Тая тема няма, няма пък изплува[smilie5]
Не ми е ясно какво означава 100% цветовите цветове.

Някой вече писа, че с цветен филтър можеш да отделиш някакъв цвят (по-точно спектрална област), но ще виждаш този цвят не само когато той е чист, а когато се съдържа и в други цветове и оттенъци. Например ако вземеш червен филтър - през него червеното ще е червено, но и бялото, жълтото, оранжевото и пурпурното също ще изглеждат червени. Ами това е! Ако искаш да отделиш само един цвят от МОНИТОРА и да виждаш дори и чисто бялото - черно - спасението е само софтуер - няма такъв оптически филтър, който да може да направи това - няма!!!

Публикацията е редактирана (05-12-05 14:07)

Дата:   05-12-05 14:16

"Например ако вземеш червен филтър - през него червеното ще е червено, но и бялото, жълтото, оранжевото и пурпурното също ще изглеждат червени."

Е да де, нали и аз това съм му обяснил. Под 100%-ви цветове имах предвид само червено, или само зелено, или само синьо. Да речем три ивици като от тестова програма. Тогава ако плеснеш някакъв филтър, то ще виждаш само червената ивица, зелената и синята ивица няма да се виждат. Това чисто теоретично, не знам на практика дали ще е така.

Дата:   05-12-05 14:29

ShaiHulud, на практика ще зависи от спектрите на излъчване на трите основни цвята на монитора и спектралните характеристики на пропускане на филтрите.
Какво е 100% цвят разбирам, ама 100% ЦВЕТОВИ цветове нещо ми убягва от възприятията[ezik]

Дата:   05-12-05 14:48

Да, ще зависи. Което май прави идеята неизползваема в практиката. Или трябва всичко така да е калибрирано, че дори и от НАСА да завидят.

А цветовите цветове не ги бях забелязал.

Дата:   05-12-05 14:48

hehe cvetovi cvetove e iasno che sam go obarkal

"Под 100%-ви цветове имах предвид само червено, или само зелено, или само синьо. Да речем три ивици като от тестова програма. Тогава ако плеснеш някакъв филтър, то ще виждаш само червената ивица, зелената и синята ивица няма да се виждат."

ta vaprosat veche e otkade moga da si go kupia toia filter

sory za latinicata

Дата:   05-12-05 14:50

"ta vaprosat veche e otkade moga da si go kupia toia filter"

Ами май се оказва че от някой много добър програмист...

Дата:   05-12-05 17:37

Това вече е доста по-ясно. За оптически филтри - ами можеш да видиш по някои фото -оказиони. Имаше желатинови и стъклени филътри за копиране на цветни снимки по адитивния метод. Те са червени, зелени и сини.
Другия вариант е да си ги направиш на мастилено струен принтер, но цветовете не са много чисти, а се получава и разсейване, т.е. ако гледаш през такъв "филтър" образът е размазан. Можеш да ги направиш и като на диапозитив снимаш трите основни цвята, като недоекспонираш, за да се получат по-наситени цветове.
Може да се опита и с неекспониран и фиксиран филм да се оцвети в някакви бои за памук да речем, а дори и за яйца.[smilie5]
Всичко това ще работи някак си, но е много далеч от идеалното.
Театрите, цирковете и т.н. използват цветни фолиа за осветителните прожектори. Ако пообиколиш театрите, някой осветител може да ти даде такива парченца.
А за софтуерен филтър няма никакви проблеми - всички програми от типа на фото шоп, корел дроу имат чудесни възможностти за отделяне на определен цвят и нюанси на този цвят в зададено от теб граници. Напр. 80% червено и 20% зелено +- 2%. От цялата картинка се отделят само тези пиксели, които отговарят на това условие. И всичко останало в това число и бялото изчезват.[beer]

Автор: Junior   
Дата:   06-12-05 09:22

абе ебати тъпия въпрос, честно

Автор: b0bb0   
Дата:   06-12-05 22:34

На двуметровия телескоп в Рожен има подобни филтри - пропускат определена дължина на вълната на ~100% а останалото спират.

Публикацията е редактирана (06-12-05 22:44)

първа  назад  1     всички  напред  последна