Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Малко въпроси от начинаещ
Автор: Odisseus   
Дата:   05-12-05 01:34

здравейте
на повечето от вас питането ми ще им се стори глупаво, но няма как, все още съм начинаещ

наскоро се сдобих с Панасоник ФЗ-5 и съм много доволен от него. отговаря перфектно на нуждите и познанията ми.

та исках да ви попитам от къде мога да си купя филтър или протектор с външна резба подходящ за апарата. рових се из интернет пространството но не успях да намеря такъв. само филтри с вътрешма резба мярнах. ходих и в техномаркета и от там ми предложиха УВ филтър на Панасоник, но лошото беше че има само един и то в София (аз съм от Бургас)

и другия ми въпрос - как да постигна следния ефект - при портретна снимка заснемания обкт да е фокусиран и да изпъква, а фона да е дефокусиран и обектите във вона да се сливат.

благодаря ви предварително за отделеното време и за търпението

Отговори на това съобщение
 Re: Малко въпроси от начинаещ
Автор: mickata   
Дата:   05-12-05 01:42

[smilie5] [smilie5] [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: divo_dete   
Дата:   05-12-05 01:47

Мога да отговоря само на последният ти въпрос. Задният фон при портретното снимане (и не само) се размазва когато блендата ти е максимално отворена. Тогава рязкостта на изображението е най малка и на фокус обикновено е само фокусираният предмет. Естествено това много зависи от обектива който снимаш. Не знам какъв точно е твоят модел апарат (не съм го чувал) но щм си начинаещ сигурно е нещо малко с вграден обектив. При тези апарати колкото и да е отворена блендата винаги имаш фокус почти навсякъде в изображението. Тогава остава вариянта с Фотошоп. Blur tool е най често използваното за целта. А доколкото чух CS2 вече има Lens blur опция, която размазва озбражението точно така както би го направил и един обектив. Това мога да кажа с моя скромен опит който имам, защото и аз съм малко начинаещ. Успех в снимането [beer]

Автор: asahi   
Дата:   05-12-05 01:49

1 въпрос: Не знам. Все ще изпадне нещо.
2 въпрос: Снимаш на макс. отворена бленда, на по-дълго фокусно разтояние и фонът да е отдалечен от обекта.

Автор: Darksorrow   
Дата:   05-12-05 01:50

2 въпрос - във фотошоп си има специална функция софт фокус, ако не стане поради някаква причина[beer]

Автор: ivo80   
Дата:   05-12-05 01:50

започвай да четеш тук:
https://photo-forum.net/ebook/start.htm

А конкретно:
1. за филтъра не мога да ти отговоря
2. снимай на максимално отворена бленда (възможно най-малкото F число) или на макро, зависи от обекта, какво искаш да постигнеш и други работи.

Упражнения му е цаката!

Автор: El_Fuego   
Дата:   05-12-05 01:51

Хвърли едно око на https://photo-forum.net/ebook/start.htm .

Дата:   05-12-05 01:59

@mickata много ми помогна няма що

@divo_dete благодаря за отговота. този форум е пълен с фенове на Panasonic не предполагах че има хора които да не са чували за Panasonic FZ-5, много се е написало за него

англииския ми е много добър но с фотографската терминология не съм много запознат - кое точно е блендата aperture?
кое трябва да избера shutter priority, aterture priority или manual exposure.
предполагам е последното, но кои стойности трябва да променя.

ЕДИТ: много сте бързи [smile]

Публикацията е редактирана (05-12-05 02:01)

Дата:   05-12-05 02:05

Избираш aterture priority или manual, ти си решаваш. Блендата е Aperture. Ако си на aterture priority си избираш просто най-малката цифра. А аз чак сега се сетих за кой апарат става дума. Естествено че съм го чувал. Имаш голям зуум на него. Ако не се лъжа май беше 12. Така че другото което можеш да направиш за размазване на задният фон е това което Asahi каза, да се отдалечиш максимално от обекта и да го зумнеш така както искаш вече да кадрираш. Това вече наистина върши добра работа, особено ако си използваш целият зуум

Автор: hav   
Дата:   05-12-05 02:15

да се отдалечиш максимално от обекта ?! Що?! Не трябва ли да напарви обратното?

Оптически:
1. Макс. отворена бленда (казаха го)
2. Макс. фокусно разстояние на обектива (дълъг зум - теле и т.н. едни и същи неща - казаха ги)
3. Ти да си близо до обекта ! Т.е. кадрирай не със зума (който ще е на макс. теле) а "с краката". Т.е. приближаваш де до обекта толкова колкото искаш да ти е в кадъра.
4. Фонът да е далече зад обекта.

по-несериозно:
- ако можеш ти да си в движение, или обектът да е в движение спрямо фона. И тогава го проследяваш с апарата - и фона се размазва.
- размазваш го с Фотошопа (май е най-лесно, и пропускаш когните точки (и това го казаха).

Т.е. аз повторих всичко.[thankyou]

Дата:   05-12-05 02:24

Хав, защо да трябва да е максимално близо до обекта. Когато е близо обектива му е широкоъгълен. Какво е типичното за широкоъгълните? Голямата дълбочина на рязкост. Не случайно се използват за пейзажи. А когато обекта е далеч и е зуумнал, тогава това е телеобектив. Типичното за тези обективи е минимална дълбочина за рязкост. Не случайно често използвани за портрети. На максимално отворена бленда, фонът който е да кажем на три метра от сниманият обект няма да се размаже с неговият апарат колкото и да е отворена блендата ако е близо до обекта и няма зуум. Обаче ако отиде на 20 метра назад и даде 12x зуум, на същата тази бленда, тогава вече ще има значително размазване.

Дата:   05-12-05 02:28

благодаря ви много
всички варианти ще бъдат пробвани [shtrak]

за фотошоп ми е ясно, с него става всичко, аз искам да се науча как да използвам апарата и хубавата му оптика по добре

Дата:   05-12-05 02:33

какво пречи обекта да е близо, а обектива да е на Теле-Зум ?! Двете нямат нищо общо! Аз предполагам че снима човек! Човек не се снима от 50 санта (т.е. почти макро).

Дълбочината на рязкост зависи от разстоянието до обекта: колкото по далече са обекта и фона, толкова по-лесно попадат и двете в зоната на рязкост.

Така пишеше в старите книги от соц-а. Едва ли са се сменили законите на оптиката.

Дълго фокусно разстояние на обектива, макс. бленда, близък обект, далечен фон. Това е достатъчно.

Автор: ivo80   
Дата:   05-12-05 20:11

Не прочетох всичките постове, но видях един грешен. Истината е, че колкото повече се отдалечава обектът (на една и съща бленда) дълбочината на фокус се увеличава.

Автор: tofo   
Дата:   06-12-05 09:12

Ей това е мнооого полезно http://www.geocities.com/markishky/Photo1.htm! Ама много

Автор: Todd   
Дата:   06-12-05 09:27

За сапунерките е така - колкото по-зуум толкова по-дефокусиран е фона .
Така че се дръпваш от обекта , зуум и после с краката се донагласяш[smilie5]
и[shtrak]

Дата:   06-12-05 10:57

От личен опит да в икажа - много ефектно се размазва фона с рефлекторен телеобектив (огледалните, дето от f500 нагоре). Поради дупката, която има в окледалото, те всъщност са пръстеновидни, а не кръгли обективи, и ако има някакви отблюсъци (на морето типично от водата), то тези отблясъци стават като гевречета. Същото става и ако има листа, и зад тях небе. Направо със Зенитчето може да направиш такава снимка, че да се чудят как във Фотошопа си го направил това. Може би има някакви приставки на обективите, с които могат дасе правят нарочно такива ефекти.

Дата:   06-12-05 11:00

да, ма в случая май за сапунерки ставаше дума...

Дата:   06-12-05 11:13

Карай, автора на темата и без това не я чете, и ние така си приказваме. [smilie21]

Автор: sith   
Дата:   06-12-05 11:16

виж този филтър или в друг онлайн магазин имат доставки в цялата страна

Дата:   06-12-05 11:16

Не ме бива хич в портретите, обаче да разбирам, че като съм със сапунерка, за да стане въпросния ефект с размазването, трябва да зуумна оптично, да се наглася и да снимам тогава. В кратце?

Дата:   06-12-05 11:28

... да разбирам, че като съм със сапунерка, за да стане въпросния ефект с размазването, трябва да зуумна оптично, да се наглася и да снимам тогава...

Батка, ти нищо не каза.. Това трябва да го правиш всеки път, независимо какво искаш да снимаш. [beer]

1. Увеличаваш максимално образа със зума ("зумваш" на теле);
2. движиш се самия ти, така че да си кадрираш портрета;
3. Отваряш блендата (ако може апарата да има приоритет на бленда).
4. "Click to finish" - дето викат американците. [beer]

Дата:   06-12-05 11:34

това имах предвид, да :)

ок [beer]

Автор: Стоев   
Дата:   06-12-05 12:37

Автор: hav
Дата: 06-12-05 11:13

Карай, автора на темата и без това не я чете, и ние така си приказваме. [smilie21]

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна