Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Математика! Ура!
Автор: n1x0n   
Дата:   25-11-05 13:22

Малко предистория:
Харесвам fullframe камерите заради 2 основни момента:
1. Плиткия DOF и
2. Широкоъгълната оптика
Момент 2 вече се решава достатъчно успешно с новите обективи и престава /поне за мен/ да бъде водещ мотив за минаване към фулфрейм.

И сега, внимание математици, слушайте въпроса:

Има ли начин, да се измисли система за постигане на плиткия DOF на фулфрейма чрез отваряне на диафрагмата на кропфакторката?
Иначе казано "с колко f-stopa трябва да отворим диафрагмата на кропфакторката, за да има същия DOF като фулфрейма?"

Бидейки фатално слаб в математиката, аз лично не можах да си отговоря на този въпрос, защото участват доста променливи:
- фокусно разстояние
- дистанция до обекта
- стойност на диафрагмата
- circle of confusion

Ако някой силен в смятането може да хвърли светлина по въпроса - ще му бъда благодарен.

p.s.
Принципно подозирам че точна формула надали е възможна, както и че при различните фокусни разстояния би трябвало да са различни нещата, но поне някакъв приблизителен ориентир дали е възможно да се намери?

Отговори на това съобщение
 Re: Математика! Ура!
Автор: volokin   
Дата:   25-11-05 13:26

Никсъне, доколкото те рабрах, просто трябва да разделиш диагонала на фуллфрейма на този на кропа и получаваш разликата т.е. фактора в ДОФ-а, или не съм те разбрал какво питаш[beer]

Автор: ecobo   
Дата:   25-11-05 13:27

Понеже другите променливи са еднакви в двата случая, би трябвало да се вземе под внимание само разстоянието до обекта. Само него променяш, за да постигнеш едно и също кадриране. Ама с математиката и аз съм на "Вие" [smilie19]

Дата:   25-11-05 13:27

говорим за eднакви обективи...[smilie3]

Дата:   25-11-05 13:33

Фуллфрейм: 24х36 -----> диагонал = 43,26
АПС: 24х12 --------> диагонал 26,83
43,26 / 26,83 = 1,6

Бленда 11 при Фуллфрейма ще съответствува по ДОф на бленда 11/1,6 =6,87 [smilie3] за АПС-а
Това ли питаше?

Дата:   25-11-05 13:36

Ами май да поясня още малко:
Примерно, снимаме портрет с 50мм обектив. Модела заема едно и също място в кадъра и при кропа и при фулфрейма - т.е. при кропфакторката се отдалечаваме за да постигнем същото кадриране.

Колко ф-стопа трябва да отворя този 50мм на кропфакторката, за да имам ДОФ-а на фулфрейма?

Дата:   25-11-05 13:37

Аммм... тоест, независимо от ФР на обектива и дистанцията до обекта ние винаги имаме този коефициент 1,6?!

Дата:   25-11-05 13:40

изравняват се, заради различния ъгъл под който си ги видял. Примерно едното си го видял с 50мм а другото си го видял с 50х1,6 (за АПС) = 80 мм. Демек нищо няма да променяш.

Дата:   25-11-05 13:44

[beer] Мерси волокин!

Бях се приготвил за сложни формули, разлики между обективите, синуси, косинуси, синузити и прочие, а то кво?!

1,6

[smilie5]

Автор: Junior   
Дата:   25-11-05 13:44

"udriam s chuka, ama she za osledno"

Автор: navy   
Дата:   25-11-05 13:45

Е да, ама не...
Едно е да снимаш с 80мм, друго е с 50мм да се приближиш така, че да имаш еквивалентна визия. Имаме промяна на перспективата.
За доф-а трябва да помисля...хм, навремето имаше такава дискутирана тема...

Дата:   25-11-05 13:46

абе Ф-стопа го сменяш само ако снимаш от една и съща позиция, демек все едно си сменил обективите, но не си се мръднал от мястото си. В противен случай, ако изравняваш кадрите приближавайки се съответно отдалечавайки се, нещата са едни и същи.
Аз обаче смея да твърдя, че областите на неострота при дигиталното се различават от същите при лентата, поради простата причина за различния носител на информация. За мен този при аналоговата система е по-красив. Говоря качествено, оптично няма проблем.

Дата:   25-11-05 13:48

за който не му се мисли, в страницата на Цайс има толкова много инфо, че свят да ти се завие, включително за така толкова любимата ни в дискусиите резолюция [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: explorer   
Дата:   25-11-05 13:48

Примерно, снимаме портрет с 50мм обектив. Модела заема едно и също място в кадъра и при кропа и при фулфрейма - т.е. при кропфакторката се отдалечаваме за да постигнем същото кадриране.

Колко ф-стопа трябва да отворя този 50мм на кропфакторката, за да имам ДОФ-а на фулфрейма?

Можеш да го сметнеш тук, мен ме мързи:

http://www.dofmaster.com/dofjs.html

Единственото неизвестно е колко точно трябва да се отдалечиш с кроп-факторката за да постигнеш същото кадриране / увеличение със 50мм обектив. Ако имаш един варио обектив който да включва 50 и 75 мм можеш и практически установиш разликата в разстоянието.

Дата:   25-11-05 13:53

За практически цели, бих казал - около 1 ф-стоп. Значи:

50мм f/2.8 на 5 метра = 1.73 m Total depth of field

50мм f/2 на 7.5 метра = 1.81 m Total depth of field

Автор: dau   
Дата:   25-11-05 13:56

Хъх тук стана една :)
Дано наистина е кропа само че иначе ... [smilie24]

Дата:   25-11-05 14:03

Абе формулите за ДОФ-а работят еднакво и на фулфрейм и на кроп беееее

Дата:   25-11-05 14:05

че кой казва че не работят еднакво [smilie5]

Дата:   25-11-05 14:05

Логиката е следната: лъчите отговорни за "размазаното" по нефосираните части са тези които идват от краищата на обектива, демек по далечните от центъра.
Случай 1: не си сменяме позицията, тогава отношението на ъгъла изхождаш от обекта към блендите е различен и пропорционален на кроп фактора, демек този който снима с кропката ще има относително по-отворена блнда от онзи с фулфрейма. когато обаче този с фулфрейма се приближи така че да докара този ъгъл който беше преди за кропката, ще се изравни и това с блендите, демек относителния отвор на блендата.

Дата:   25-11-05 14:10

Задълбахте в излишни УМНОТИИ!

Никсъна ще си сметне доф-а по стандартния начин! Това му е ясно и на него самия.
Просто с кропфакторката ТРЯБВА да се отдалечи от обекта и му пада плиткия доф!!!

Ако няма по отворена диафрагма, то според мен единствения начин е да вкараме пак цялата информация върху сензора.

Та моят ТЕОРЕТИЧЕН вариант е - с пръстен, който да отдели обектива с милиметри от матрицата [smilie7]

Как мислите?

Дата:   25-11-05 14:15

Ами "дефокус контрола" на Никон работи по някакъв подобен начин. Само не знам дали си губи безкрайността...

Тука излъгах! [smilie5] DC-то контролира сферичните аберации.

Публикацията е редактирана (25-11-05 14:19)

Автор: boni   
Дата:   25-11-05 14:21

Това може да стане на принципа на "Innovative ROS (Reduction Optics System)"
при Никон Е2, при който през далечната 1995г Никон за успяли да набутат цялата информация от нормалните Никори върху 2/3" чип.
Ето:
http://nikonimaging.com/global/products/digitalcamera/slr/e2_e2s/

Автор: boni   
Дата:   25-11-05 14:30

Доколкото знам това е някакъв тип оптичен понижаващ конвертор, чрез който се намалява фокусното разстояние на системата конвертор- обектив с толкова колкото е кроп фактора на матрицата. При 2/3" 1.3мп(кроп фактор около х4.2 ,едва ли ще се види проблем с качеството ,но при големи АПС матрици не може да се постигне добро качество и поради тази причина са сметнали за ненужно да го правят.
Имайте предвид, че без оптичен елемент не стават тези фокуси.

Публикацията е редактирана (25-11-05 14:31)

Дата:   25-11-05 15:24

А оптически и математически, по точно геометрически би трябвало да стане с отдалечаване на обектива от матрицата [smilie7]
Няма ли ултра тънки макро пръстени [ezik]

първа  назад  1     всички  напред  последна