Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Студът - проблем или не
Автор: orionn   
Дата:   22-11-05 21:41

Искам да ви попитам според вас вредят ли ниските -ви температури на дигиталните СЛР фотоапарати. Вазнамерявам да ходя на Витоша
тоя WeekEnd да поснимам малко но се притеснявам да не си повредя техниката.
Притесненията ми идват от една случка която ми се случи реди 3 4 дена : снимам си аз на терасата и след 10тина минутки да кажем се прибирам в къщи и кво гледам аз стъклото*и се изпотило цялото можеби от промяната на температурата интересно ми е ако тая влага се появи и вътре няма ли да се п....е
нещо
Ако случаино това е възможно
Вярвам че ще е интересна и полезна тая тема и на др. форумци. 10X[beer]

<стъклото на обектива>

Отговори на това съобщение
 Re: Студът - проблем или не
Автор: nsirakov   
Дата:   22-11-05 21:44

Миналата зима снимах при -18*С без проблеми... само после да си темперираш апаратчето да не ти кондензира отвътре... нали знаеш - 2торбички и постепенно го внасяш :)

Автор: zoomaniak   
Дата:   22-11-05 21:46

Аз снимах от ония дни при -5 ихихи неаше проблеми :) само ми измръзнаха пръстчетата :)

Дата:   22-11-05 21:47

я ми разясни че маи незнам апак ми е много важно[smilie11]

Дата:   22-11-05 21:48

само после да си темперираш апаратчето да не ти кондензира отвътре... нали знаеш - 2торбички и постепенно го внасяш :)

[smilie11]

Автор: holden   
Дата:   22-11-05 21:52

Rygash mashinata v najlonova torbichka

Rygash torbichkata s mashinata vyv vtora najlonova torbichka

Rygash torbichkata s torbichkata s mashinata vkyshti.

Автор: kaschiyski   
Дата:   22-11-05 21:58

Проблема не е в влагата при ниските температури и посел при стоплянето...като влизаш на топло или като видеш че става много влажно около апарата вадиш батерията и с това опаснота свършва.

Единия проблем при ниски температури е механичен, особенно при дслр, при другите не е чак такъв проблем. При ниски температури елементите се разширяват различно и от там каквото стане. Ако се съди по богатия опит на други хора снимането с механичен апарат на ниска температура не е проблем следователно и при дслр механичния проблем отпада...най много да имаш разминаване в задаването на зкороста и деиствителната ама това не е проблем така или иначе ще видиш какво е станало и ще снимаш пак.

Другият проблем, според мен по сериозния е в електрониката. Някой от чиповете вътре не са предназначени за температури под 0 градуса. Това не значи че ще се счупчт под такава температура а означава че никой не ти гарантира че няма да се счупчт. Тия елементи са дълбоко в апарата и се охлаждат доста по бавно от корпуса

Съветът: Не си дръж апарата дълго време изваден от чантата и ако видиш че е много мокър вади батерията.

Автор: C41   
Дата:   22-11-05 22:13

kaschiyski
Казваш, че при ниски температури елементите се разширяват различно.
При високи как е?
"Единия проблем при ниски температури е механичен, особенно при дслр"

какво ще замръзне затворът?

"Ако се съди по богатия опит на други хора снимането с механичен апарат на ниска температура не е проблем следователно и при дслр механичния проблем отпада"
Други хора!?!
От тук на сентне даже и не четох...

Дата:   22-11-05 22:15

аахх еи за тва си говорехме[beer] [shtrak]

Дата:   22-11-05 22:17

Даваите идеи даваите [smilie5]

Дата:   22-11-05 22:22

Работният диапазон на камерата е 0-55градуса. Въпросът е за при по ниски температури. При по високи проблема е същия. Механично може да не ти се затвори затвора поради непасване на зглобките.
Другите хора са всички които излизат при подходящо въведени в търсачката думи включително и nsirakov и zoomaniak които са си дали опита в тази тема. Аз също съм снимал с моя дслр в нормални зимни условия, включително и силен сняг на черни връх

Дата:   22-11-05 22:26

na vsi4ki cameri <0-55>??

Автор: Pulsar   
Дата:   22-11-05 22:27

прочети за челния ми опит в една не много стара тема :-)) има доста инфо, надявам се да ти е полезно.. успех на снимките[smilie24]

Дата:   22-11-05 22:29

предполагам, поне на мойта е така. Пише го в ръководството.
Има и положителна страна снимането при ниски температури - шума ще е по малко

Автор: lrn   
Дата:   22-11-05 22:30

Има една стара приказка - ако нещо не знаеш как става погледни си ръководството (или хард варианта RFM). Та отварям моето където пише :
Operating Temperature: 0, +40 C
Operating Humanidity: 10% - 80%. Ииии операциите свързани с внасянето на апарата от студено на топло (казани са по-горе много детайлно, за да се избегне конденза.

Публикацията е редактирана (22-11-05 22:51)

Автор: Pulsar   
Дата:   22-11-05 22:48

COPY/PASTE на по-стара тема от мен:

Днес с гусин Бориссов се отплеснахме да снимаме язовир Батак и не само :-))... Направо си водехме времето с нас. НО в момента, в който ми притрябва просветка (Canon 550EX) се оказа, че нямам никакъв контрол над светкавицата.
- Температурата около 0 градуса
- Батерии Sanyo 2300mAh пълни догоре
- никакви съобщения на тема грешка или подобни.
От току що закупеното ми Apacer Steno 311 40GB, при гарантирани 60 минути даунлоад на снимки (може да е защото батерията е съвсем нова) успях да сваля около 6GB само (4,30 мин. на 1GB даунлоад при Lexar Pro WA40Х)...
При бракетинг и около 3-4 кадъра в сек на моменти, без да се впускам в много привюта, батериите (2Х 1100mAh във вертикалния грип) на D60-ката ми започнаха да падат стремително бързо, а принципно издържат средно 1500 кадъра +. Честно да си призная, бях се настроил на тема бърз провал.
Не знам как е при другите модели и марки, но държането под якето и на топло в колата оправи доста положението... Та думата ми беше все пак една идея напред ако ще излизате на балкански пленери...
Скоро ще видите и резултатите :-))

Автор: adutsov   
Дата:   22-11-05 22:50

Pris tuda pada bateriata mnogo barzo, tva e problema. Drugoto e kondenza. Ili nomera s plikchetata, ili kat go vkarash vatre i kondenzira vlagata ne go vkliuchvay izvestno vreme. Vazmojno e nepravilno funktsionirane shtot e frashkano s poluprovodnitsi, a te se vliaiat ot temperaturata, pone spored uchebnika po fizika.

Дата:   22-11-05 22:54

bravo be irn ti me potseti za moita kniga v koiato pi6e: ot o do 40 C*
i vlaznost 85% i na doly
am edvali 6te ima problem ko T mi e malko pod 0 . Kvo mislite?

Автор: dch37   
Дата:   22-11-05 23:29

abe ne udar#ah na poriwa da si napisha i moeto mnenie :)

Nachi tuk w w kanadsko poslednite 3-4 zimi neshto mnogo liuti biaha i temperaturata wse beshe okolo -20, -30.

Daze wchera taman se warnah ot ednosedmichna pochiwka w planinite kadeto beshe wse okolo -10 .

Problemi tochno niama no neudobstwa kolkoto iskash.

1. pustite mu prasti stawat na armaturno #eliazo, sled wreme ni gi useshtash, ni mogat da se ganat (Na towa mu hwanah cakata kato se polzwat rakavici s gunemi warhowe na prastite, trudno stawa, no pone niama opasnost da si zagubish prastite)

2. Bateriite padat strashno barzo ako aparata e samo na studeno. Poleznoto im deistwie namaliawa s pyti i to dosta barzo.

3. Kondenza mo#e da stane problem i zatowa ako shte go ima mahai parwo bateriite predi da wlezesh na toplo.

Kato cialo zada se izbegnat wsichki tezi problemi/neudobstwa se okazwa nai-udachno da si dar#ish fotoaparata pod iaketo i da go wadish samo ot wreme na wreme kato snimash neshto.

Minusa na towa reshenie e che ako poduhwa wiatar shte ti stawa baia hladnichko dokato snimash.

i towa e... kasmet sas snimkite i posle poka#i kakwo si naprawil...

A za snimane pri minusowi temperaturi s SLR stawa, no togawa pyk pochwa da se kasa lentata.. ili po tochno chupi... edin ot National Geographic tochno za towa se oplakwashe w edna kniga.

[beer] [beer] [beer]

Автор: legba   
Дата:   22-11-05 23:55

Ами освен това което е казано по-горе бих добавил:

1. Снимай с лента.

2. Кат снимаш с лента гледай да снимаш с механичен апарат. Имай в предвид че на -25 някъде лентата губи еластичност и се къса много лесно за това пренавивай бавничко.

3. Ако можеш (повтарвм "Ако можеш") разглоби апарата и махни смазката по частите до които можеш да се добереш. При по-ниски температури смазката се втърдява и това ще причини забавяне на затвора а в по-лошия случай ще ти изкриви самия затвор.
Кат малък така спрасках една Берета на -15 градуса :)

4. Ако все пак решиш да снимаш с ДСЛР зимай една допълнителна батерия и я дръж на топло в вътрешния джоб.

5. Крий апарата под дрехите и вади само за 2-3 снимки. Предвиди си по-голямо яке тъй ,че да се побира апарата отдолу.

Дата:   22-11-05 23:57

Легба [smilie5] [smilie24] тва за лентата и механиката ще го имам в предвид - но не ми се вярва да има проблеми...

Автор: Sailor   
Дата:   23-11-05 00:00

До тук практиката си каза думата, Сега малко теория. Капацитета на една батерия е в пряка, но не линейна зависимост от температурата. По принцип са разчетени да отдават максималния си капацитет при температури 18-25 градуса. Всяко отклонение нагоре или надолу свалят количеството отдадена енергия. Това не е основния проблем. Проблема е темперирането на електрониката. По принцип тя работи и при много ниски температури доста добре (припомнете си криогенните технологии). Така, че всяка рязка промяна на температурата първо прецаква батериите и второ конденза по електрониката неминуемо прави бели (замъгляването на оптиката не се брои). ТЕМПЕРИРАЙТЕ СИ МАШИНИТЕ ПЛАВНО БЕЗ УДАРНИ ПРОМЕНИ.

Автор: gogo   
Дата:   23-11-05 07:58

Mnogo полезна тема! [smile]
Само една случка за да потвърди казаното за SLR. Зимата, Стара планина, скромен вятър, а аз се мъча да снимам със Зенит Е [smilie5] [smilie5] [smilie5]. След 5 мин вече не си чуствах пръстите, а пустия апарат продължаваше да си щрака... Станаха чудесни снимки, докато никой от цифраците неможа да докара нещо подобно даже [smilie5]

[beer]

Дата:   23-11-05 08:40

Гого - ама тва всичкото в профила ти със зенита ли е [smilie24] [smilie24] [smilie5]

Автор: azzymodo   
Дата:   23-11-05 09:26

bravo pi4ove mnogo polezna informacia polu4ih tazi sutrin[smilie24] [smilie24] [smilie24]
az ne moga da vi dam nikakvi novi svedenia za problemi i nedostataci, za6toto snimam s lenta i ne sam imal takiva, no pri parva poiava ste alarmiram vav FF. do togava[beer] [beer] [beer] i [shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна