Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 jpg компресия
Автор: sagittarius   
Дата:   22-06-04 08:35

Някой може ли да ми каже, защо jpg компресията уврежда най-силно червеното?
Или пък на мен така ми се струва?

Отговори на това съобщение
 Re: jpg компресия
Автор: homesick   
Дата:   22-06-04 08:52

защото е компресия със загуба на качество. т.е. част от информацията се изхвърля. при разкомпресирането се възтановява от алгоритъма като се подполага че е възможно най-близо до истинската която е била. в jpеg се записват само коефициентите на косинус функциите на изображението, които се получават след трансформация наречена Директна Косинус Трансформация. Ред на Фурие е нещо подобно.

Дата:   22-06-04 08:53

Да де, но защо най-много личи в червеното?

Дата:   22-06-04 08:56

Публикацията е редактирана (22-06-04 09:12)

Дата:   22-06-04 09:07

въпреки че има една стъпка на която се прави семплиране на цвета и може да се получат артефакти оранжевото да стане малко розово.
освен тов имаш и преминаване от RGB към YCbCr
което допълнително променя нещата
може би това отговаря на въпроса ти?

Публикацията е редактирана (22-06-04 09:11)

Автор: Niko24   
Дата:   22-06-04 09:13

И аз мисля, че няма как да има значение какъв е цвета, защото косинусовата трансформация работи с байтовете на цвета на един pixel (един pixel се презентира от 3 byte - по един за всеки цвят - RGB = 24 bit) и от там нататък му е все тая какъв е цвета - всичко е код.

Автор: Стефан   
Дата:   22-06-04 10:02

Все пак мисля, че се взема предвид кои цветове са най-важни за окото и тъй като окото е най-чувствително към зеления цвят и по-слабо към синия и още повече червения, най-много инфрмация се запазва за зеленото, а повече се изхвърля от червеното и синьото. Не знам по какъв начин, но мисля че е включено в алгоритъма.

Автор: dsp   
Дата:   22-06-04 12:30

Ами при JPEG компресията от RGB се преминава към YUV - т.е. яркост Y, и U и V цветни компоненти, като при цветните компоненти се прави subsampling евентуално т.е. приема се че 2, 4 или повече съседни точки имат еднакъв цвят - по-този начин се увеличава компресията. PhotoShop не прави subsampling и няма параметри за настройка на този параметър, докато други програми - например Thumbs+ позволяват да се избират различни стойности. Поради това цветовете понякога "изтичат" извън контурите - особено при голям subsampling.

Дата:   22-06-04 13:51

Значи ли това, че с Thumbs+ ще мога да компресирам в по-голяма степен кадрите, при условие, че му задам да пази повече червеното (когато преобладава то), а да си прави компресията за сметка на другите цветове.

Автор: dsp   
Дата:   22-06-04 18:29

Ами не. PhotoShop по принцип записва с най-добро качество и без да губи информация за цветовете - т.е. със subsampling 1:1. Примерно ако същия параметър е 2:1 или 1:2 ще се получи по-голяма компресия без видима за окото разлика, или при един и същи размер на файла по-добро визуално качество. При 2:2 вече започва да се забелязва с просто око как се разтичат цветовете... А проблема е точно с червения цвят предполагам защото шумовете и другите вредни ефекти на матриците, скенерите, камерите, филмите и т.н. са най-силни точно при него - поради това че е с по-дълга дължина на вълната. (но това си е мое предположение)

първа  назад  1     всички  напред  последна