Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Малко разсъждения за шума и тестовете за шум
Автор: boni   
Дата:   18-11-05 10:26

Доста често се спекулира с този параметър в ревютата на различните камери. Мое мнение е, че всички камери, които използват една и съща матрица от един производител, както е случаят 2/3" матрица на Sony, имат еднакви нива на шум. Не е коректно да се говори, че един или друг модел с тази матрица шумял повече или по-малко, тъй като това е резултат на шумоподтискащия агоритъм на софтуера вграден в камерата и винаги е за сметка на детайлността на изображението. Така например Olympus 8080 има много по-ниски нива на шум при 400ISO от Sony F828, но това видимо "изяжда" ценни детайли от снимката. Когато говорим за компактни камери от нисък клас, които се ползват от начинаещи любители, копиращи своите снимки без допълнителна намеса, може би е оправдано използването на шумоподтискащ софтуер, но когато става въпрос за скъпи модели във висок ценови клас, аз мисля че тази опция трябва да може да се изключи от менюто. Винаги е по-добре да получим кадър с висока резолюция, дори и с цената на повече шум, тъй като шумът може да бъде отстранен със специален софтуер и по-късно, но резолюцията ще бъде безвъзвратно загубена и не може да бъде възстановена.Това можем да направим и като снимаме в RAW, след което конвертираме и обработваме картината във Photoshop 9. За съжаление, повечето камери в този клас имат твърде бавна работа в RAW. Друга причина за разликата в нивата на шум, която можем да видим и при изключено шумоподтискане след обработка в RAW конвертора на фотошоп, е фриволното тълкуване на понятието ISO от повечето производители. При еднакво усилване на сигнала от еднаква матрица шумът също е еднакъв. За съжаление често 100ISO при един модел,съответства на 160 при друг и на 80 при трети. Това води до заблуда за нивото на шума. Истината е, че не трябва да се гледа стойността на ISO-то което дава производителя, а трябва да се отчита точното усилване на сигнала.
Единствените коректни тестове за шум при камери от висок клас е редно да се правят в RAW и файловете да се конвертират с фотошоп 9 при изключено шумоподтискане и изравнена чувствителност.
Иначе можем да се радваме на твърдението на руснаците от
списание фото-видео как матрицата на FZ30 имала по-нисък шум от всички 2/3" матрици или как Fuji 9000 било с незнам си колко по-нисък шум, но за съжаление цялата горчива истина лъсва като се отвори снимката в RAW с изключено шумоподтискане.При FZ30 в JPEG е подтиснат луминансния шум , но картината е омазана и със загуба на детайл при 400ИСО, при Фуджи 9000 пък е подтиснат предимно цветния шум,което е по-добър вариант.Така или иначе обаче такива легенди,че тези апарати шумяли по-малко от подобни модели с 2/3 инчова матрица си остават само легенди когато се видят резултатите в RAW.

Отговори на това съобщение
 Re: Малко разсъждения за шума и тестовете за шум
Автор: Brummaker   
Дата:   18-11-05 10:32

цитирам :

"Единствените коректни тестове за шум при камери от висок клас е редно да се правят в RAW и файловете да се конвертират с фотошоп 9 при изключено шумоподтискане и изравнена чувствителност"

е да, обаче едно е да конвертираш с ФШ , а съвсем друго - с фирмения софтуер [smilie24]

така че правилното би било: всяка марка камера да си конвертира със съответния марков софт - резултатите са несравними....поне с моя апарат е точно така - ФШ е смях, поне що се отнася до шума...

Автор: Phoki   
Дата:   18-11-05 10:33

[smilie24] [beer]

Дата:   18-11-05 10:35

Бруммейкър - фирмените конвертори в повечето случаи не позволяват изключването на шумоподтискането и пак опираме до същия проблем.Поради тази причина е редно да се конвертира с независим конвертор като на ФШ9, при който това е възможно.Тогава се вижда какво е наистина нивото на шум.

Дата:   18-11-05 10:41

независимия конвертор Бони, скапва по различни причини, различно файловете на различните марки апарати ;

а фирмения софт позволява изключването [smilie8]

Дата:   18-11-05 10:44

Фирмения софт радко позволява изключването. Може би на някои DSLR-и позволява, но на повечето компактни камери във високия клас НЕ позволява.Моята тема беше продиктувана от това,че ми омръзна да гледам тестове на шум правени на JPEG - гледаш графиката и се кефиш, че шуми малко без да се замисляш ,че е за сметка на резолюцията.

Автор: PeterPAN   
Дата:   18-11-05 10:47

[smilie24]

Автор: PeterPAN   
Дата:   18-11-05 10:48

NeatImage e istinata sled kato se svali profil na kamerata raboti perfektno!

Дата:   18-11-05 10:48

а а , за това си напълно прав Бони, спор няма ;

Дата:   18-11-05 10:50

Neat Image омазва малко или много - истината е RAW и конвертиране + настройки с фотошоп.

Дата:   18-11-05 10:51

Нийт имидж омазва много [smilie5]

И тук си прав Бони [smile] , ама на половината [smile] ...шума , според мен - основно във фирмения конвертор, другото не си е работа ...

Дата:   18-11-05 10:54

пак повтаряш за фирмения конвертор - нито една камера с 2/3" матрица или в тоя клас ,няма изключване във фирмения конвертор.

Автор: n1x0n   
Дата:   18-11-05 10:56

Ами намирам за нормално тестовете на любителски камери да се правят адекватно на начина по който ще ги ползват 99% от собтвениците.
Не е технически коректно, но за мен е напълно логично.

Колкото до "ценните детайли" - за любители, които гледат на монитор, или разпечатват 10х15 /каквито са най-често купувачите на подобна техника/ мисля, че няма особено значение това.

Просто и в тази индустрия се гледа принципа да не се правят нещата по-добре от това, което би устроило напълно 75% от клиентите. Защото последните 25% струват най-скъпо на производителя.

Съответно и правенето на ревютата е в същия стил.

Дата:   18-11-05 11:00

Бони,

извинявай, сигурно съм изпуснал нещо, но в контекста на това, което е писал Никсън- аз говорех за ДСЛР-ите, защото в другите случаи детайли, шум, та кой обръща внимание...

Автор: japanese   
Дата:   18-11-05 11:05

Brummaker s kakvo konvertirash ti ?

Дата:   18-11-05 11:11

ами пробвах, пробвах и поне що се отнася до цветове и шум - с фирмения на Никон [smilie24] особено за високо исо за мен няма спор....дано не греша [smile]

Автор: Ronson   
Дата:   18-11-05 11:46

Самите роу конвертори също бая пипат по картинката и особенно по шума, дори когато си го изключил.
А сега гледам че 3.3 бетата на ACR е почнала бая да пипа и по аберациите по default.

Ако искаш наистина да видиш как изглежда директното изображение след баеровата интерполация, но без никакви други корекции, можеш да ползваш http://www.astrosurf.org/buil/us/iris/iris.htm или http://www.cyanogen.com/products/maxim_main.htm.
Не съм пробвал, но линуксчиите могат да кажат дали с dcraw може да се изключва шумоподтискането.

Автор: boreto   
Дата:   18-11-05 11:51

Ееее, Brummaker, не си съвсем прав. Аз например се интересувам точно от сапунерка - DMC-LX1 и всичко много ми харесва, с изключение на шума. (Е и цената, ама това е универсално). И се оказва, че точно собствения конвертор е напълно скапан, в сравнение с фотошопа. Дори може да се каже не, че не изключна шумоподтискането, а че включва шумогенерирането[smilie6] !

Дата:   18-11-05 11:57

Аз се извиних, говорех за ДСЛР-ите [smilie24]

Автор: deyo   
Дата:   18-11-05 12:06

На мен пък лично шума не ми е трън в очите. Шумоподтискането на Пана-та ми е на Low, предпочитам детайл пред замазване в следствие на шумоподтискане. Ако някъде вече много ме дразни (което се случва рядко) обработвам допълнително на PS - далеч по-добре, отколкото софтуера на апарата да замаже снимката автоматично..

Автор: boreto   
Дата:   18-11-05 12:29

Бръме, [smilie24]
Дейо, [smilie24]
Само чакам, дали няма да се пръкне някое коледно намаление към 25-ти...

Автор: den_den   
Дата:   18-11-05 12:39

Много пъти се е спорело Нийт Имидж, Нинджа, Кодак ...сега гледам пишете за PS--остава и да кажете как го правите[beer] . Освен ако не е опция само в CS2.

Дата:   18-11-05 12:41

във ФШ - забрави [smile]

най-много да отваряш по канали и там "да се бориш"[smilie3] , ама не си е работа ...

Автор: den_den   
Дата:   18-11-05 12:49

каналите съм човъркал....ама верно не се получава...пък и Келби тъй пише-- блър на А и Б каналите[smilie11]

Автор: n1x0n   
Дата:   18-11-05 12:50

Ползвай Lab, вместо RGB и ще се появят тези А/Б канали [cool]

първа  назад  1     всички  напред  последна