Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 СТЕРЕО
Автор: 3DFEN   
Дата:   14-11-05 11:23

Бре някои да се занимава със стерео фотография?
Доста отдавна се интересувах, но чак сега, като си купих една дигиталка на старо се оказа, че прави и стерео снимки.
Доста добър ефект се получава.

Отговори на това съобщение
 Re: СТЕРЕО
Автор: matasel   
Дата:   14-11-05 11:30

Как стават стерео снимки с един апарат - какво е това чудо [smilie11] Какъв е апаратът, за който говориш?[shtrak]

Автор: Gambler   
Дата:   14-11-05 11:41

Стерео - снимките не са ли технология на отпечатване на 2 или повече снимки една върху друга и като сменяш ьгъла на гледане се виждат различните кадри ?! по пр. такова нещо печатат в J-point, дори широкоформатно - 50/70 със сигурност.

Да не говориш за такъв тип снимка, която дори отпечатана на обикновена хартия да се гледа само със стерео-очила ?!?

Другия вариант който май пак е "стерео" - имаше едни въртящи се кръгли дискове едно време дето ги гледаш през 2 окуляра, като си сменяш отделни снимки докато ги въртиш. Там реално всяко око гледа едно и също нещо, но на отделен малък диапозитив - с малки разлики двете и се получаваше много як пространствен ефект. Ползваха го за картички от различни градове и забележителности, но в БГ не беше много популярно, аз имам една купчина такива картички от щатите.

Автор: tofo   
Дата:   14-11-05 11:46

Освен да кажеш ква е дигиталката, пък ако можеш да качиш и някоя от тези,с доста добия ефект!

Автор: explorer   
Дата:   14-11-05 11:56

Със всеки апарат могат да се правят стерео снимки, просто трябва да се правят по две - леко отместени една от друга (на около 7-8 см).

После или се слагат двете снимки една до друга и започваш съсредоточено да се звериш с всяко око в съответната докато започне да изглежда стерео, или в по-добрия вариант - ако имаш очила със синьо и червено стъкло, отделяш от снимките от едната R и от другата G,B layers и ги смесваш отново в една снимка.
[shtrak]

Дата:   14-11-05 12:06

Да, explorer - със всеки могат, но как ще си сигурен,че приместене на апарата не си го и завътял и какво става с подвижите обекти[smilie11] Иначе за статични сцени става - е със статив и една релсичка - няма проблем[smilie24]

Автор: explorer   
Дата:   14-11-05 12:14

Да, най-добре е с релсичка... иначе има стерео апаратчета с два обектива, аз даже имам една такава антика за 35мм филм, която прави кадри малко по-тесни от стандартния. Сега ме мързи да ровя за снимки пък и трябва да излизам, иначе имам някъде снимки за червено-сини очила които съм правил с това апаратче.

Автор: mtv   
Дата:   14-11-05 12:16

Стерео се прави с два апарата или един с много точно фиксиране, като изместването трябва да е 66мм и успоредни оси.[smilie24]

Автор: C41   
Дата:   14-11-05 12:21

Стерео се прави с бутилка водка
[smilie24] [smilie21] [shtrak]

Дата:   14-11-05 12:34

За осите не съм сигурен - аз използвам успоредни оси, ама при очите не е така - когато фокусираш на близо, зрителните оси се пресичат в центъра на обекта, който гледаш[shtrak]

Автор: asahi   
Дата:   14-11-05 12:48

Борето е спец по стерео фотографиите, дори без бутилка водка. Показвал не е разни пейзажчета. Гледат се със специално приспособление.

Автор: icikonti   
Дата:   14-11-05 13:02

Един приятел има стереоапарат - 6/6 руско чудо , не му помня марката!Може и да го продава , но не съм го питал.[smilie24]

Дата:   14-11-05 13:13

Бре , че голяма дискусия се отвори. Значи кат почнах да снимам с него с апарата де почнах да ровя и в нета та свалих маса снимки и информация.
1 апарата е Pentax 330GS в настройките от горе има 3Д моод. КАто снимаш на тази функция цепи кадъра на две. Снимаш веднъж после на втори кадър .
Снимката се принтира на принтер с размер 11 - 12 см по хоризонтала, след което се гледа през две лупи като за диапозитив за да има малко увеличение. Към апарата си имаше комплект, ако някои се интересува мога да му дам размерите ама трябва да ги начертая.
Има няколко начина да се гледа стерео
Паралелно ляво око гледа лява снимка
Црос пресечено, ляво - дясно , дясно-ляво
при този метод някои хора си връзват очите или трябва бутилка водка
Анаглифен - може да се отпечата снимка с изместени образи, и се гледа с очила едното червен а другото син цвят по този начин може да се гледа и на екрана на компа, ама май цветовете се губят и се вижда черно бяло.
не знам не съм го пробвал. Но аз лично съм ползвал и ползвам първия начин Паралелно.
Имам и една снимка вкарана в моя профил на 13.11. в 08.30. след малко ще ви пусна и още
инфо ако искате

Дата:   14-11-05 13:18

http://www.really.ru/review/images/pentax_4.jpg тук се вижда джаджата с която гледам

Автор: Стоев   
Дата:   14-11-05 13:19

Линк

Дата:   14-11-05 13:19

http://www.really.ru/gallery.html

Дата:   14-11-05 13:21

Питай за цената на 6х6

Автор: icikonti   
Дата:   14-11-05 13:25

Дуубре!

Дата:   14-11-05 13:28

Погледни в профила на 3DFEN там има снимка на макета на Шипка. снимката е правена на ръка с изместване в страни , но ефекта го има , ако беше от статив щеше да е още по добре. Трябва да се спазва изместването по хоризонтала да е равно. За тези които се интересуват ще дам таблица на изместване ако решите да се пробвате:
Разстояние до обекта 10 см = 0.5 см отместване 30 см = 1 см, 50 см = 1,5 см, 1 м = 2,5 см, 3 м = 7.5 см 5 м = 13 см
или приблизително разстоянието до обекта се дели на 40 и полученото число е отместването
Когато снимам на далече пртавя крачка в дясно и правя нова снимка. Ако искате още след малко или по късно

Дата:   14-11-05 13:39

Бахмааму! Работи!

Дата:   14-11-05 13:42

И то много добре, кви проби направи

Дата:   14-11-05 13:46

1. Разпечатах го на принтера р-р около11см.
2. Смалявам снимката направо на монитора!!! СУПЕР

Дата:   14-11-05 13:50

Ще пусна нещо от класиката в жанра но имам проблем с това дето искат 780 пиксела по хоризонтала та е една борба с фаила стои че гледай

Автор: kaff   
Дата:   14-11-05 13:56

аз имам руска приставка навива се на обектива и се снима и цепи кадъра на две после проявяваш и със същата джаджа я ползуваш да го видиш стерео но несъм пробвал да копирам на хартия[smilie24]

Дата:   14-11-05 14:05

И аз я имам ама никога не съм я ползвал - промиване на филми - диапозитиви и тн ама с дигиталката се родих - бързо евтинор лесно и те кефи

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна