Автор: Ivan_A
Дата: 17-11-05 07:43
Мога да обясня, разбира се - спечели с ВИДИМО по-доброто качество на обектива.
Tестуването бе на един и същи обект, на 300мм, от статив, по едно и също време.
Погледни това: http://www.slrclub.com/bbs/vx2.php?id=newproduct&page=1&sn1=&sid1=&divpage=3&sn=off&sid=off&ss=on&sc=off&select_arrange=headnum&desc=asc&no=14557
Ето такава е и разликата между FZ5 и 75-300IS на 300мм.
Уж всичко си има - докато го СРАВНИШ със същия кадър от друга камера/обектив
75-300 замазва детайла по особено неприятен начин - уж има фокус, а няма crispness=отсеченост, яснота, чистота.
Ако снимаш нещо в едър план - портрет,напр. - не личи. Но при всичко с фин детайл - неприемливо качество за мен.
Със затваряне на диафрагмата нещата се подобряват, но в ъглите - никога - "мъглата" и ниския контраст са си там
При FZ5 на 300mm - равномерно ПО-ДОБРО изображение от 75-300ИС ПО ЦЕЛИЯ кадър - рязкост, контраст.
На затворени диафрагми в средата разлика не се вижда, но в ъглите - FZ5![[smilie24]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley24.gif)
10D-3072 x 2048, FZ30 2560 x 1920 - разлика по хоризонтала 512пиксела, по вертикала 128 пиксела - на А3,А3+ ще забележиш ли разликата? Колко А3+ си копирал досега - не се заяждам , а питам, защото на по-малко увеличение нямаш никакъв шанс да забележиш разлика.
А за шума - да, на ISO 100 беше и 10D. И какъв е проблемът? FZ5 проблеми с шума няма на ISO100, освен ако не търсиш доказателства в сенките. Ако искаш, сигурно ще намериш , но на копие А4, А3, А3+ - не личи. А за монитор - едва ли всичко гледаш на 100% - просто не е удобно Resize надолу - шумът изчезва.
За мен проблем с шума не съществува - това е проблем, който задържа много фотографи взирайки се в монитора, вместо да снимат.
НЕ говоря за журналистическа фотография - там ISO1600-3200 са необходимост, предполагам.
Разгледай рейтингите по месеци в този и който и да е друг сайт и ми докажи, че шумът е попречил на дадена снимка или че авторът е имал нужда от ISO 800, ISO1600, ISO 3200?!
Два пъти съм купувал 75-300IS, защото е удобен и има IS И Е СРАВНИТЕЛНО ДОСТЪПЕН КАТО ЦЕНА, два пъти не издържах на недоброто качеството и продадох 75-300IS.
На загуба.
/предимството ... като цена - съвсем намалява /
P.S. Видях в профила ти, че имаш 75-300IS - ако имаш път към Пловдив - същият FZ5 е още тук - ще ги сравним и с 20D.
Публикацията е редактирана (17-11-05 13:02)
|
|