Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Какво трябва да знаем при снимане на диа?
Автор: quiver   
Дата:   10-11-05 20:56

Здравейте.

Искам да попитам:
Някой ми беше казал, че диа- филмите не били толкова толерантни, колкото негативите. Какво означава това?- че трябва с по- голяма точност да избирам бленда/скорост? Въобще мога ли да сложа диафилм в моя малкоформатен огл-рефл. Канон?

Явор.

Отговори на това съобщение
 Re: Какво трябва да знаем при снимане на диа?
Автор: matasel   
Дата:   10-11-05 20:59

Естествено, че мовеш и не е чак толкова страшно! Просто след това нямаш възможност за корекции, както при копирането на хартия от негатив, но съвременните фотоапарати експонират достатъчно точнп в повечето случаи!
Успех![beer]

Дата:   10-11-05 21:02

И още ми казаха че цветовете били по- наситени ю-ху-ху- нямам търпение. Има ли и други предимства/ недостатъци, които трябва да знам? Мерси, матасел.

Автор: matasel   
Дата:   10-11-05 21:04

Ако искаш, погледни ми темата:
"Тук всички говорят за фотоапарати....."
Пуснах я преди малко има доста общо с твоя въпрос[beer]

Дата:   10-11-05 21:04

Благодаря сега отивам.

Автор: icikonti   
Дата:   11-11-05 12:28

Ако фотоапарата ти е малкоформатен и сравнително модерен , няма от какво да се притесняваш за диапозитива.Ако обаче меренето му е лошо - тогава ще береш ядове!Вярно е , че съвременните филми търпят преекспониране/недоекспониране по някога и до 3 или четири стъпки...но не така е с диапозитива.Там и +- 1 EV е доста.... така , че се налага клин от +- 0,5 , някои казват , че по-добре е и през 0,3 ,но това го имат професионалните фотоапарати.Повечето са със стъпка през 0,5 EV.Ако си със средноформатен , но без мерене в него /от по-старичките/ , трябва да си вземеш хубав светломер.
Иначе качеството на диа... е значително по-добро в сравнение с негатива.Всичко му е по-добро , цветопредаване .... и т.н.[beer]

Автор: volokin   
Дата:   11-11-05 13:08

icikonti, го е казал основното, и все пак бих искал да добавя, ако апарата ти не е от тези най-модерните, демек старо желязо, няма да е лошо ако недоекспонираш с 0,3, ако нямаш такава корекция, то пробвай с това да го излъжеш с ИСО-то, или ако вземеш да речем 100 ИСО-в филм го сложи на 125. Всичко това обаче ако машинката ти мери достатъчно точно, или поне имаш сива карта.
Друго което може би не се чете много по форумите е, че на крайните си скорости апаратите правят най-големи грешки (изключвам професионалните такива, щото там има други стандарти), т.е. ако камерката ти снима до 1/2000 да речем, избягвай тази скорост при снимането на дизпозитив, щото там грешките могат да стигнат до 0,7 бленди, а при някой по-пластмасови братя и до повече ![smilie2] Е вярвам че скорост 1/2000 е вече сравнително много за един 100 ИСО-в филм, ама после да няма изненади, та така...
Успех в начинанието, после няма да искаш да снимаш на друго [smilie3] [smilie24]

Автор: Prakticar   
Дата:   11-11-05 14:00

Аз пък казвам да не бързаш с корекциите. Първо изснимай 2-3 филма по светломер и после анализирай резултатите.
Волокин добре казва “ако машинката ти мери достатъчно точно”, ама дали мери точно се разбира като гледаме крайния резултат.
Например, моят апарат недоекспонира с около половин деление. При негатив това не ми пречи толкова. Когато снимам на диапозитив го вземам предвид и отварям диафрагмата с половин деление спрямо показанията на светломера.
Как точно мери твоя апарат ще разбереш като проявиш първите няколко филма, при това снимани при различни условия.

Автор: n1x0n   
Дата:   11-11-05 14:06

"качеството на диа... е значително по-добро в сравнение с негатива. Всичко му е по-добро, цветопредаване .... и т.н"

е... чак пък всичко. Негатива има доста предимста пред слайда, въпрос на вкус е според мен.

Дата:   11-11-05 16:50

n1x0n -твойто е просто ... желание да се поспори заради самия спор!Май [beer]

Автор: zeek1   
Дата:   11-11-05 16:59

а какво представлявя push and pull?[smilie11]

Автор: thor   
Дата:   11-11-05 17:05

NIKON F80 ..ииии немаш грижи ..хем ефтинко хем си има почти-сичко , квото ти душа сака ...[smilie24]

Дата:   11-11-05 17:29

Торе их либе дих ![smilie24] [smilie24] [smilie24] Ф80 е просто едно бижу, истинско бижу [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]
Все още съм влюбен в него, не ме пуска ей [smilie3] [smilie3] [smilie3] [beer] [beer]

Дата:   11-11-05 17:30

винаги можеш да искараш и 1 f5, ма май не е това въпроса[smilie7]

Дата:   11-11-05 17:32

Ф5, не е апарат, това е истинска машина за фотография....и в нея съм влюбен, ама несподелена любов, сега ходя със сестра и Ф100 [smilie25] [smilie25] [smilie25] [smilie25] [ezik]
Обаче си имам и любовница М7 [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: flipbeat   
Дата:   11-11-05 17:34

пфу,нищо сложно няма в снимането с диа.сложно е,ако решиш да го сканираш,например.иначе качеството е страхотно

Дата:   11-11-05 17:36

Абе вие наистина не се правите......като кажете Никон и се забравяте.Щях да кажа нещо по-солено, ама айде!!!!![ezik]

Дата:   11-11-05 17:39

icikonti - няма такова нещо, май...
Просто се изказа малко пресилено, пък си човек с авторитет - много от хората тук ще ти повярват на казаното без да мислят много. Не е добре така категорично да се отсича "всичко му е по-добро", имайки предвид по колко параметра може да се оценява един филм.

Голям брой сериозни фотографи предпочитат негатива при портретна работа, архитектура, интериор, репродукции и други, заради преимущества на негатива, които и тук са дъвкани до 101 и обратно.

Дата:   11-11-05 17:39

ма кой казал че се правим бе човек? [ezik] [ezik] [ezik] [ezik] [ezik]
вечер съм с Лайката, през деня с Никона, трудно се поддържа такъв огън, ама кво да правиш, любов [ezik] [ezik] [shtrak] [shtrak] [shtrak] А ти туй сериозното пак го кажи, няма да ти се обидим [smilie3]

Дата:   11-11-05 17:40

аэ миналия петък изпържих почти цял филм
само 12 изкарах от цял филм
ма нещата лека полека потръгват[smilie18]
и е готино с позитиви

Автор: thor   
Дата:   11-11-05 17:45

миии требе да знае ,как да зареди F80-ееесето с диа-филма ..поЕЕЕчето ше го научи ,като изщрака няколко филма-диа ....аз тъй правя и досега не съм имал проблеми ..мда ,е по често минавам моя FM2n и FE на контролен преглед на светломера ..не ми се играе да компенсирам и да се мъча ..да налучкам експозицията с тая на F80-която е перфектна ..толкова колкото и на EOS Elan-чето ми ...[smilie6] останалото мииииии..
FUJI - щото са поевтинки ииии
основно PROVIA 100
ASTIA за пуртретки
VELVIA за сгради,пейзажи,вечер на статив - за мен е супер убиец [smilie24]
а и да си намери кадърници ,които хем да не кепазят ами и ефтинко да му ги проявяват ..при мен идват адски ефтинко филмите , когато ги купувам от B&H[smilie24]

[beer]

Абе n1x0n
Дата:   11-11-05 17:49

n1x0n - ти почна като братушките .Те преди да поругаят някой първо го попохвалват ,за да има от къде да се срине .Ти да нямаш нещо руско.
Приеми че днес не ми се заяжда или отправя каквито и да било злословия

Дата:   11-11-05 17:59

icikonti, заразил си се от Моби. И на него все конспирации му се привиждат - само някой за нещо да не е съгласен с него. [smile]

Автор: nodoubt   
Дата:   12-11-05 03:27

Agfa CT - 7.50лв

Автор: cooler   
Дата:   12-11-05 22:37

За zeek1, който питаше за push и pull process. Добрите диапозитиви и добрите лаборатории позволяват вдигането и свалянето на чувствителноста на филма при обработката. На push-a някои му казват и форсиране така че да не се чудиш-това са синоними.Накратко, тиа маневри представляват промяна на времето на първото ( черно-бяло) проявяване. Това именно изменя крайния резултат и е полезно, когато си объркал експонирането на филма, или просто обстоятелствата те принуждават да експонираш един 100аса филм като 400аса. По принцип не е препоръчително щото преебваш градацията на филма, а и зърното също се увеличава, но има случаи когато е от полза. Тоя фокус е приложим и за цветни негативи( за черно-бели да не говорим), ама пак трябва внимателно.Най-лошото е че това не можеш да го направиш на всеки проявителен процесор.В минилабовете е почти невъзможно за съжаление. Ако си от София, мястото където е възможно е лаб-а срещу операта на наклона(Кодак). Ориентировъчните времена ги пише в опътванията на химикалите обикновено, или в спецификациите на филмите.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна