Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Максимална резолюция при сканиране на малък формат
Автор: Prakticar   
Дата:   02-11-05 11:05

Искам да питам по-опитните в сканирането до каква най-голяма разрешителна способност си заслужава да се сканира лайка формат?
Естествено, крайното качество зависи от много неща, но нека приемем следните условия: малък формат, читав твърд обектив, снима се от статив, на свестен филм (да речем Велвия), филмът е правилно експониран и после правилно проявен.
За простота приемаме, че скенерът е достатъчно добър и не той ограничава качеството на крайния резултат.
Пита се: при каква максимална резолюция си заслужава да го сканираме това?
Книжки и статии мога и сам да чета, интересува ме вашият личен опит.

Отговори на това съобщение
 Re: Максимална резолюция при сканиране на малък формат
Автор: J0R0   
Дата:   02-11-05 11:10

До 8-10 МП най-много. Горе долу толкова точки има на теория в един Лайка формат (на практика са по-малко). По-високата резолюция само очертава зърното на филма с повече точки, но не вкарва нова полезна информация.

Автор: n1x0n   
Дата:   02-11-05 11:39

За мен максимума при сканиране е 4000 dpi. Това ти дава файл малко над 20МП, в който има полезна информация не повече от 6-10МП, зависи от филма. Тези 20МП, обаче, си ти трябват целите, за да компенсираш лошото съотношение сигнал/шум при филма.

Разлика между 2500dpi и 4000dpi определено има, докато над тези стойности никаква видима промяна, аз лично, не усещам.

п.п.
Joro, "на теория" точките са точно 2 пъти повече - към 25МП. [cool]

Автор: explorer   
Дата:   02-11-05 11:45

J0R0, ако беше така защо изобщо да правят сканери с по 4000 dpi?

Автор: pinko   
Дата:   02-11-05 11:53

Автор: explorer
Дата: 02-11-05 11:45

J0R0, ако беше така защо изобщо да правят сканери с по 4000 dpi?

А защо правят сапунерки с лайняна оптика и 8-10 Мп???

Щото големите цифри продават, 4000дпи звучи добре, ама 5400дпи още по-добре, 8 мп е добре, ама 10 мп е още по-добре.

В един лайка кадър повече от 8-10 Мп няма като информация, и то при най-оптимистичните случаи - 50аса много добър филм, идеално експониран и идеално проявен.

Сам разбираш, че това е чисто хипотетична постановка и няма връзка с реалния живот[smilie5]

Публикацията е редактирана (02-11-05 11:54)

Автор: J0R0   
Дата:   02-11-05 11:58

По същата причина по която се правят матрици, които в 90% от случаите оптиката не може да покрие.
[smilie18] [smilie18] [smilie18]
Не знам бе...
Не съм специалист, имах един скенер Никон на 2700 ДПИ, резултатите от него бяха задоволителни.
Виждаше се всяко зрънце от филма.
Сигурно за някакви супер ниско чувствителни филми, снимани от статив и т.н. 4000 ДПИ ще покажат по-добри резултати.
Но за стандартните ситуации - филм от 5 лв, проявен в кварталното фото - едва ли...

Автор: volokin   
Дата:   02-11-05 12:08

Практикар факта че има един скенер на минолта който удря всички в земята говори достатъчно, а той е с 5400 резолюция. Освен това истинската резолюция на скенера не е тази на филма, а се дели на 1,6-1,8.
Аргументите на Жоро не ги слушай, нито на пинко. Никсъна ти го е казал, 20-25, но и те не се вадят така лесно дори с големите имакони.
Жоро все пак скенерите не ги правят за тези хора които снимат със сапунерки, така че аргументът ти е малко за детската градина, ставате смешни вече.
Ако те интересува резолюцията на един филм, влез просто в една страница на производител на филми а ла Фуджи или кодак и им прочети характеристиките, лесно се смятат от линии на милиметър до пиксели и макар това да не е точното смятане то поне представа можеш да добиеш.
Иначе приказки а ла на ракийка можеш тук да събереш много, в това гледам ни бива [smilie18] [smilie18]

Автор: penchev79   
Дата:   02-11-05 12:21

волокин, е поне ракийката ни я бива [ezik]

аз пък съм чел научно доказани данни, според както бяха представени де, не знам доколко е вярно, но каквото съм чел:

на теория лайка формата има поне 40 мегапиксела информация. но това е ако гледаме само лентата.

все пак наистина на практика от значение са много фактори - оптика, осветление, задапаратно устройство, и тн. дори характера на снимания обект - ако снимаш нещо еднородно или нещо с много детайли, сигурно също има разлика в количеството информация.
така че еднозначен отговор няма според мен.

но на практика както са казали специалистите по-горе предполагам, че 4000 dpi стигат.

аз лично не съм привърженик на сканирането на ленти според мен се губи много при аналогово-цифровото преобразуване. Това е все едно да преснимаш лентата с цифрова техника. един вид репродукция. не може да няма загуби. най-често по мои скромни наблюдения загубата е в остротата на изображението.

най-добре пробвай най-доброто, с което разполагаш и после снижавай резолюцията и сравнявай резултатите. сам ще откриеш на практика кое ти върши работа и така.

[beer]

Дата:   02-11-05 12:27

в допълнение на темата:

1. ако имам инцидентна нужда да сканирам негатив ще се постарая да намеря най-добрия. при това не толкова резолюцията колкото ще искам да сравня остротата на сканираното изображение при различните скенери. където има най-висока и фина острота (т.е. не супер контраст с дебели контури а фини, но резки граници) - там ще се спра.

2. ако имам дилемата цифров апарат или лента плюс як скенер, въпреки че съм привърженик на класическата фотография бих си взел директно цифров апарат. получаваш директно цифрова информация и после само точиш в компа. което е предназначено за компютър си е най-добре с цифрова техника да е почнато изначало.

[beer]

Дата:   02-11-05 12:29

подобни дилеми има и при нас в алхимическия лагер - фино зърно или рязкост ?

Д76 е с малко по-малко зърно, но пък FX-2 дава много по отчетлива рязкост и в крайна сметка FX2 дава много по-добри крайни резултати. Аз за какво мислите го търся тоя глицин от сума време [smilie6]

[ezik] [ezik]

[thankyou]

Дата:   02-11-05 12:33

Много се забъркаха нещата тук:

Първо, 20МП са ти нужни при филма за да компенсираш високия шум. Тоест, не е грешка да се каже че 8 мегапиксела от матрица имат в себе си толкова полезна информация, колкото и един 20 мегапикселов скан от 35мм. Просто сравнявате круши и ябълки в момента.

Второ, спесификациите по сайтовете са абсолютно абстрактна работа. Реалните стойности на тези параметри са доста по-ниски. На страницата на Норман Корен www.normankoren.com има куп данни по въпроса.

Трето и най-важно, човека помоли за мнения от практиката. [smile]

Дата:   02-11-05 12:35

Пенчев, за информацията на Лайка формата се изприказва много, то има филми с 800 чифта линии на милиметър, ама познай как се стигат.
Истината е, че на Минолта скенера е по-добър от събратята си, а той е с 5400. Истината е, че на един барабанен скенер се постигат значително по-добри резултати, що ли? Сигурно скенера си ги измисля, ми що не седне и измисли целия кадър [smilie18] [smilie18] [smilie18] Та 4000 далеч не са достатъчни. А Никон пък сигурно продавайки представка за медицински цели за скенерите си сигурно са решили да лъжат лекарите по цял свят с този си търговски трик. Един скенер от последните им с 4000 резолюция струва 1 500 евро, при това само за малък формат и АПС годен и това ако му казвате на български "сапунерка", здраве да е [smilie3] А лупите дето са вътре, сигурно Жоро не е запознат за какво става дума и кви пари е тази техника....
А иначе да, говорим си за резолюция, ама колко от нас снимат със статив, и то не просто статив, щото от статив до статив има разлика, и що ли най-добрите стативи са от дърво, и що ли хората са измислили заключването на огледалото...та така за мегапикселите.

Автор: boni   
Дата:   02-11-05 12:37

Не круши и ябълки,а кило портокали и кило филтриран натурален сок от портокали.
Разбира се едни предпочитат едното, други другото[beer]

Дата:   02-11-05 12:40

Никсъне, ми аз говоря от практика бе.
Минолтата е най-добрият скенер в момента и е с 5400 резолюция. Та ако трябва да му се отговори така, то отговора е: колкото повече, толкова повече, макар че те и Канон имаt 4000 дпи/та, ама нещо с оптиката май не ги бива с други думи резолюцията не е всичко при скенерите
Та, Минолта 5400 II [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   02-11-05 12:41

Волокин, тези 4000dpi при един филмов скенер за 500$ изобщо не са равни на 4000dpi при един барабанен скенер за 150 000$.

Тоест първия скенер е минал малко покрай 4000dpi, да ти кажа. Както и тази Минолта е 5400 САМО по спесификация.

Аз държа на мнението че истински 4000dpi са предостатъчни.

Дата:   02-11-05 12:45

Никсън, има тестове дали 4000 са 4000, та така.[smilie3] [smilie3] [smilie3] А и предполагам човека не е тръгнал да си купува барабанен скенер, щото ако ще да е така едва ли ще се занимава с малък формат.

Дата:   02-11-05 12:51

Абе и аз на "тестове" съм се нагледал, но повече вярвам на практическия си опит.

Факт е, че има разлика и то много сериозна между едните и другите 4000. Както между Dmax 4,2 което си го слагат разни производители на "домашни" скенери, пък реално и 3,9 не докарват.

Човека не е казал дали ще купува или не, питаше за стойности - аз давам моето мнение:

"При сканиране на 35мм филм на професионален барабанен скенер всичко над 400dpi e НАПЪЛНО излишно."

Дата:   02-11-05 12:53

Сори!! Ама се опитваш да го излъжеш. Това е моето пък мнение, и пак го казвам от опит.
[smilie3]

Дата:   02-11-05 12:55

волокин ами мисля, че му дадох практически съвети достатъчно - да сканира на най-доброто което може и после на по-малко и да си прецени [smilie18] иначе и аз съм фен на Мечо Пух [ezik]

барабанен скенер разбира се е истината.

но както казах и вие както правилно ме допълнихте - на практика нещата са сбор от наистина много фактори.

n1x0n не съм съгласен с теб - според мен подценяваш лентовия материал. То е ясно,че ако лентата я е снимал някой калпазанин като мен и 4 мпх сигурно ще са много, но това не значи че 35мм е за изхвърляне [ezik]

[beer]

Автор: navy   
Дата:   02-11-05 13:02

е някой ша са осмели ли да пусне свестен кроп от лайка скан, че наскоро не съм виждал такъв?

Дата:   02-11-05 13:05

"Първо, 20МП са ти нужни при филма за да компенсираш високия шум"

Хе, та те матриците шумят повече от филмите бе, само че софтуера им интерполира нещата още вътре в камерата. Това че имаме гладко изображение на камерката не значи, че това е в действителност, то и с фотошопа могат да се изгладят нещата.

Дата:   02-11-05 13:07

Нейви ще се опитам на 2900 да ти пусна чернобяла от Лайка на Лайка, ако не стане ще трябва да ми даваш нет-пространство[smilie3]

Дата:   02-11-05 13:24

Автор: navy
Дата: 02-11-05 13:02

е някой ша са осмели ли да пусне свестен кроп от лайка скан, че наскоро не съм виждал такъв?

а ти ще се осмелиш ли да пуснеш някоя твоя фотка на фотохартия 50х60 ? [smilie19]
и после да сравним с някое черно бяло произведение 50х60 правено от майстор и с добра техника [ezik]

тъй че си пийте бирата [beer]

Дата:   02-11-05 13:27

Абе не знам колко шумят матриците, но съотношението сигнал/шум при DSLR-ите е от порядъка на 7-8 пъти по-добро от това при филмите.

Пък да пуснем по един постер 100х70 със хубаво синьо небе и клони в кадъра - ти от лайка сканирана на "домашен" скенер, а аз от 8МП камера - моментално ще разбереш за какво говоря.

Автор: navy   
Дата:   02-11-05 14:02

Пенчев, аз имам отпечатани произведения от корица на списание до билборд и всичко това от 6 и 8 мегапиксела. Това, че не съм го показал тук не значи че не съществува.
Чистотата на изображението от обрата матрица позволява многократно по-голям ъпсайз от остарялата лента. Повярвай ми, мина времето, когато си блъскахме главата със сканове, били те и на барабанния в дунав прес от едно време.
Както и да е...

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна