Автор: momchilcha
Дата: 24-10-05 08:26
Малко лични впечатления.
RSE ми беше любим до скоро - МНОГО бърз, чудесен интерфейс, добри резултати, безплатен :).
Днес го сравнявах обаче с ACR и C1, и това което НИКАК не ми харесва е Sharpen алгоритъма. Detail Extraction създава много неприятни 'джаги' навсякъде. Sharpen пък шарпва само силноконтрастните области (действа като UM на PS с висока стойност на Threshold).
При ACR неприятните 'джаги' са заместени с фино 'филмово зърно', което за мен поне е много по-приятно.
C1 в началото ми се стори като някакво ГОЛЯМО недоразумение като интерфейс :), но всъщност дава добри резултати, като изключим, че е много бавен. Sharpen алгоритъмът действа чудесно при ниско ISO, обаче при високо ISO използват някакво подтискане на шума, което убива малко детайлите и създава доста по-'обработван' вид в сравнение с ACR. Плюс това, на който не му допада 'филмовото зърно' при ACR, може да го изчисти и постигне подобен на C1 вид.
Премахването на цветния (хроматичния) шум също най ми допада при ACR - пак със същия подход - снимакта придобива филмов вид (зърно), а и запазва повече детайл сякаш...
Интересно, че при мен RSE слага повечко маджента в снимките и особено в небето, въпреки че всички ползват белия баланс от камерата.
Аз лично си конвертирам RAW файловете с DNG Convereter, при което намаляват от около 9mb на 6mb и съм си хакнал регистъра, за да може да виждам thumbnail-ите им под Windows Explorer.
Microsoft имат някакъв софтуеър, който позволява да се виждат thumbnails на RAW под Windows Explorer, но май само за Canon и Nikon.
Ако някой като мен ползва DNG и не го е направил все още, ето hack за регистъра:
"Under this registry key:
HKEY_CLASSES_ROOT\.dng (тук, ако вместо 'dng' сложите 'nef', ще се виждат thumbnails на Nikon RAW)
Create this key (note there are two levels of keys):
HKEY_CLASSES_ROOT\.nef\ShellEx\{BB2E617C-0920-11d1-9A0B-00C04FC2D6C1}
And set the default (unnamed) value to:
{3F30C968-480A-4C6C-862D-EFC0897BB84B}
Explanation:
{BB2E617C-0920-11d1-9A0B-00C04FC2D6C1} is the string version of the interface ID IID_IExtractImage.
{3F30C968-480A-4C6C-862D-EFC0897BB84B} is the string version of the class ID for the GDI+ thumbnail extractor."
Източник: http://www.robgalbraith.com/ubbthreads/showthreaded.php?Cat=&Number=265823&page=0&view=collapsed&sb=5&o=186
Публикацията е редактирана (24-10-05 09:08)
|
|