Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 питане за светломера на КИЕВ 4
Автор: garry   
Дата:   22-10-05 18:16

Апарата е КИЕВ 4 от 79 година
при слабо осветление светломера има освен ромбчето, още 2 степени преди него - цифрите 2 и 4, като в упътването пище, че това са множители с които следва да се умножи показанието на скоростта. За мене множител значи, че ще умножавам, което ме вкара в размисли, защото при бленда 4 и скорост 1/125 и показание на светломера 4 според упътването трябва да снимам на скорост 1/500 което няма как да стане при малко светлина. При разделяне 1/125 на 4 става 1/30 - тва може би е по-вярно за мене.
Моля ако някой има опит с тоз апарат да сподели.
А и ме интересува как остаряването на селеновата клетка /мисля, че е с такава / променя меренето.

Отговори на това съобщение
 Re: питане за светломера на КИЕВ 4
Автор: Pehata   
Дата:   22-10-05 18:39

Значи, ето къде ти е грешката:
1/125 е дроб - показва за каква част от секундата е отворен затворът. Една сто-двадесет-и-пета. Като го умножиш по 4 се получава приблизително 1/30.
Анадънмо?

Автор: garry   
Дата:   22-10-05 19:50

АНАДЪК !
грешката е в моя телевизор [smilie19]
Мерси !
а за стареенето нещо? - гледам че отзад на клетката има един винт настройка

Автор: 5kan   
Дата:   22-10-05 20:02

селеновите клетки си стареят - може и да не стигне компенсацията от винта
имам тук един от киев 4 дето не го зная на колко е години - ако опреш до него ще го пробвам и ще ти го пратя

Автор: Pehata   
Дата:   22-10-05 22:30

Хехе, за пръв път виждам, че има отзаде винт. Щото и аз снимам с Киев 4. Не че някога съм ползвал светломера де, всичко с окомера и интуицията.

първа  назад  1     всички  напред  последна