Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За какъв ефект се използва UV-филтър ?
Автор: colors   
Дата:   19-10-05 18:43

Всички мнения ще ми бъдат от полза !!!

Отговори на това съобщение
 Re: За какъв ефект се използва UV-филтър ?
Автор: Todd   
Дата:   19-10-05 18:45

Ми UV филтър за UV ефект според мен !!!![smilie5]

Дата:   19-10-05 18:47

да де , но каква е разликата ? от снимка без и със UV ??[smilie11]

Автор: Стоев   
Дата:   19-10-05 21:11

Може да не ти помогне четенето и може би не е точно по темата, ама не е излишно за обща култура... https://photo-forum.net/i/4925&OFFSET=1&CATEGORY_ID=14&MONTH=11&YEAR=2003&PERIOD=0

Автор: dau   
Дата:   19-10-05 21:35

За ефект пазене на обектива от надраскване [ezik]

Автор: Han_Solo   
Дата:   19-10-05 22:19

ако има повечко UV лъчи не пази само от надраскване... а им пречи да преебават картинакта [smilie5]
За питащия - ултравиолета се пречупва по по-различен начин в оптиката на апарата от видимя спектър , ама това си е тема за дълго писане, а ти очевидно не си чел по въпроса

Публикацията е редактирана (19-10-05 22:23)

Автор: penchev79   
Дата:   20-10-05 00:42

подобрява контраста и качеството на картината, в случай че снимаш на места и/или по време, когато има силно УВ лъчение - например: високо в планината, на морето, в много ясен слънчев ден и др.

УВ филтъра просто спира ултравиолетовите лъчи, като има няколко варианта на филтъра за по-силно/слабо филтриране.

Иначе което е казал dau може да звучи забавно,но си е точно така. По добре да надраскаш или удариш филтъра а не лещата на обектива [smilie18]

[smilie19]

От личния ми опит смятам, че има смисъл от ползване на УВ филтри. Снимки, които съм правил на морето със и без УВ филтър имат видима разлика в качеството.

Дата:   21-10-05 23:15

penchev79 Благодаря за компетентния и изчерпателен отговор !!!

Автор: GOSPODIN   
Дата:   21-10-05 23:24

Айде стига сте лъгали хората . УВ лъчите се спират от обикновено съкло (леща на обектив) и изобщо не е необходимо използването на допълнителен. Имаше достатъчно теми по въпроса. Поставянето на каквато и да е приставка пред обектива никога не може да доведе до подобрение на изображението, защото светлината преминава през още една допълнителна среда , която си има своите вътрешни отражения, рефлектиращи в минус на крайния резултат. За мен ПОСОЯННОТО носене на УВ филтър е атавизъм от преди 20-30 години.

Автор: den_den   
Дата:   21-10-05 23:27

Стоев- живата търсачка на Форума[beer]

Автор: n1x0n   
Дата:   21-10-05 23:35

И аз не нося УВ постоянно, защото рядко снимам на места където УВ-то е толкова интензивно, че да налага ползването на филтър.

Колкото за другото - никой не лъже хората! УВ филтрите си работят и то доказано. Ако Господин-а не вярва - да почне да ходи през лятото на плажа и през зимата в планината с евтини слънчеви очила от по 5 лева /нали са стъклени, пък стъклото спира УВ-то?! [smilie5] /

Автор: ATO   
Дата:   22-10-05 10:11

GOSPODIN:
Поставянето на каквато и да е приставка пред обектива никога не може да доведе до подобрение на изображението, защото светлината преминава през още една допълнителна среда , която си има своите вътрешни отражения, рефлектиращи в минус на крайния резултат.

В такъв случай според колегата небива върху лещите на обективите да се поставя просветляващ слой, тъй като той е вид допълнителна среда и качеството се влошава.[smilie18] [beer]

Публикацията е редактирана (22-10-05 10:14)

Автор: vaskomil   
Дата:   22-10-05 11:12

Абе тая тема излиза всяка седмица...що не четете:):В нета има толкова много инфо:):)Търсейки в нета, ще научиш още толкова много неща....де да знам...аз така си мисля:)Може и да греша де

Дата:   22-10-05 23:27

ATO, и ти си ги чел , но не си ги дочел ...

Многослойното покритие на обективите е с дебелина части от микрона , а не е 2мм. , колкото е един стар УВ филтър. Когато по силен светлинен източник ти попадне във визьора и си с "пазача на челната леща" - УВ , тогава и просветляващото покритие няма да ти помогне да направиш сносен кадър.

Аз повече няма да ви убеждавам - слагайте , ако искате и бинт и лейкопласт за да си пазите обектива от прах и надраскване...[smilie5]

Автор: ahab   
Дата:   23-10-05 01:08

относно УВ-то лагерите са два:

едната група смята, че след като е дала няколко сторин долара за обектив ще го пази по-добре от очите си с всякакви чанти и филтри.

другата група в която съм и аз смята, че след като са дадени няколкостотин долара за обектив е огромна глупост да му се добавя отпред парче стъкло с надпис Хама или нещо подобно.

УВ слагам само по брега на морето където вятъра носи пръски солена вода или когато вали.

Дата:   23-10-05 02:29

ahab, е това се опитвах и аз да кажа отдавна - УВ може да се използва за кратко време и само когато се налага непременно...

УВ не е прозрачна капачка за обективи!

Автор: milenmarinov   
Дата:   23-10-05 13:21

Ко Напрай ти бе Владко!
[smilie10] [smilie10] [smilie10]

Автор: Стоев   
Дата:   24-10-05 01:38

GOSPODIN написа:

> ahab, е това се опитвах и аз да кажа отдавна - УВ може да се
> използва за кратко време и само когато се налага непременно...
>
> УВ не е прозрачна капачка за обективи!

Както викаше едно време в училище онзи по начално военно обучение:"Не съм казал, ама ще повторя" [smilie5]

Та предпочитам да си бърша филтъра, колкото и да е скъп (че се подменя), а не челната леща на обектива с покритието дето не се подменя [smilie3]

а на филтърчето за стотарка може да се плювне и да се забърше и с ръкава на работна престилка, ако се налага, ама обективчето за хиляди у зелено се не пипка по стъкленцата ей тъй, а ако пък нажуленото по обектива не е проблем за качеството на фотка - то какъв ли пък проблем ще е едно стъкло в повечко отпред?[smilie3]

Дата:   24-10-05 10:35

GOSPODIN, странна дискусия подхващаш - къде съм писал, че нося УВ филтър постоянно?

При нормални снимачни условия е излишно, съгласен съм.

И ако не си забелязал съм изброил няколко ограничени места, където е подходящо да се сложи УВ.

Относно безполезността на УВ ще ме прощаваш и то много. На снимки от морето имам такива със и без УВ и както вече споменах тези с филтъра са по-контрастни и качествени.

Мога и да ти обясня защо, но не ми се влиза в дискусии, всеки да си мисли каквото си иска. Само за справка може да разгледаш от какво е изградена една емулсия - от какви слоеве, а също така и спектралната чувствителност на различните видове светлочувствителни материали. С цифровата техника нямам опит, но предполагам и там има подобни ограничения в технологията, които налагат ползване на УВ при определени условия.

За дебелината на стъклото и тн - има качествени УВ филтри, които също са просветлени с химически слой.

А другото полезно нещо за защита на стъклото на обектива - има моменти когато и това е препоръчително. ahab ти е дал 1 добър пример. Аз мога да добавя - ако се налага да снимаш нещо а срещу теб духа силен вятър с песъчинки и тн. кое е по-добре да се надраска евентуално - лещата на обектива или 1 филтър ?

И за финал :
Поставянето на каквато и да е приставка пред обектива никога не може да доведе до подобрение на изображението, защото светлината преминава през още една допълнителна среда , която си има своите вътрешни отражения, рефлектиращи в минус на крайния резултат.

ако беше така нямаше да се използват изобщо никакви филтри, и обективите щяха да се правят с много по-малко на брой лещи. Апарата е сложен уред, колкото и да не ти се вярва, и не може просто да заявиш нещо си ей така и да кажеш - това е! Факторите, от които зависи качеството са толкова много.. замисли се само. Далеч не е толкова просто. Иначе теоретично е така, ама знаеш че на практика винаги е другояче
[smilie19]
[beer]

Дата:   24-10-05 10:44

http://www.ac-foto.com/ac/shop/preislisten.php?hersteller=Sigma&quicklink=menue_Filter&kategorie1=Filter

отиди на този адрес и дай надолу до "Sigma Filter - UV-Filter ", както можеш и сам да видиш след абсолютно всеки 1 УВ филтър пише MC, което ще рече мулти-просветлен (Multi Coated*), т.е. и от двете страни на стъклото има нанесен слой, който намалява силата на пречупването на лъчите до ниво, което на практика е почти пренебрежимо малко.

------------------
* Multi-coated - мулти покрито в буквален превод, но на бг по смисъл се превежда мулти просветлен. Тва го пиша не щото съм луд, а понеже из форума върлува една солидна бригада от филолози, които режат глави ако видят и 1 запетая написана погрешно [ezik]

[smilie18]

Автор: ATO   
Дата:   24-10-05 22:45

GOSPODIN:
Аз нямах желание да те опровергавам в твърдението ти за филтрите въпреки, че не съм виждал 2мм. дебели. В случая ние излязохме от темата и затова се извинявам на автора.
Филтрите затова са филтри, пропускат частично или напълно задържат определени лъчи в зависимост от плъноста си. Това е всъщност предназначението им като такива и на всеки филтър е изписано каква корекция на блендата трябва да се постави ако е необходимо. Има филтри като повечето UV при които не е неоходимо.

Публикацията е редактирана (24-10-05 22:47)

Дата:   24-10-05 23:44

За всички УВ маняци:)

Изказах си мнението накратко и няма да влизам в безсмислени спрове - ползвайте си със здраве прескъпите прозрачни капачки за обективи, а аз няма да си купя такова нещо и така ...

Стоев, ами сложи си не един, а два филтъра и си ги бърши ако искаш със шкурка , та ако се надраска единия да остане другия преди драгоценната предна леща[smilie5]

Автор: TheJoshuaTree   
Дата:   25-10-05 19:10

Аз лично горчиво съжалявам, че не си взех навреме UV! Колкото и да пазя, вече съм горд притежател на две прекрасни драскотини на един от обективите[smilie2] Само като си помисля и ми се къса сърцето!!! Моят съвет е, слагайте Ювито, освен ако не сте богати, като ГОСПОДИН, примерно[smile]

Автор: explorer   
Дата:   25-10-05 20:04

На всичките си по-скъпи обективи имам UV, обикновено с многослойно покритие. Така не ти пука много за прах или дъжд, а филтъра като се свали, се чисти по-лесно от обектива. Има някои изключения, примерно обективи за по 200 лева с 86мм резба за филтъра, на които просто не е изгодно да сложа филтри за по над 100 лева, или обективи на които няма как да се сложи филтър.

Автор: sofianec   
Дата:   25-10-05 20:30

Слагайте филтърчета!
Съвет от Майстора!
Даже гледайте UV-то да е HAZE!

първа  назад  1  2     всички  напред  последна