Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 система Canon vs. система Nikon
Автор: gorbi   
Дата:   19-10-05 13:36

Въпросът ми е взет директно от един руски сайт, където е породил големи спорове... А именно:

Съществува ли "прословутата" Никонска рязкост или вярно ли е, че при аналогични "стъкла" D70 ще има рязка картина, която не се нуждае от допълнителен шарп, отколкото 20D например......... ?

Отговори на това съобщение
 Re: система Canon vs. система Nikon
Автор: asahi   
Дата:   19-10-05 13:41

Някога някъде някой никонджия с някакъв обектив и някакво тяло е постигнал някаква рязкост, която му е направила някакво впечатление. Толкова се е впечатлил, че е разказал на други никонджии и ето тръгнала легендата.
Няма аналогични стъкла - всяко си е за себе си. Дори в една серия. Ако трябва да сме много прецизни.

Автор: navy   
Дата:   19-10-05 13:41

Ем Никон имат няколко обектива, които удрят канон у земята меко казано [smilie18]
( е ся започна войната! )

Дата:   19-10-05 13:49

да допълня въпроса си.... интересно е дали някой конкретно е забелязал липсата на острота в Канонска система, съпоставяйки я с аналогична Никонска......

Автор: thor   
Дата:   19-10-05 15:02

миииииииии[smilie5]
Canon FD 50mm f3.5 Macro е по остро от всичките Nikon-ски обективи на 50mm които имам а те са поне 4-5 версии ,но не съм правил нарочни сравнения ,просто си личи ей така ..

Canon EF 100mm f2.8 Macro USM е незабележимо по остър от Nikkor 105mm f2.5 AI–s ,но затова пък Nikon-ския има по приятен и размазан Bokeh..

Canon FD 85mm f1.2L е по остър от Nikkor 85mm f1.4 AI–s и Bokеh-а му е очеваднооо по приятен и мазен от този на Nikon-ския ..

Nikkor 28mm f2.8 AI–s е очевадно и с класи над и по остър и по добър от Canon FD 28mm f2.8 ,Canon-ския изобщо не го ползувам и така си седи ..

е това са си мои наблюдения ,може и да не е така ,тъй като има различия из между отделните екземпляри при дори и една и съща серия от даден обектив ...

Дата:   19-10-05 15:09

да бе Тор... ама мисълта ми е по-скоро като съчетание обектив - ДСЛР.....
Четох в същия форум, че камерите на Канон имат по агресивен антиалайзинг филтър, откъдето идва и мекотата на картината и това се забелязва при сравнение между лентови и цифрови канонски тела с един и същ обектив..... та така......

Автор: n1x0n   
Дата:   19-10-05 16:00

Няма никаква причина едната система да е по-добра от другата, като система. За мен двете системи са напълно равни в това отношение.

Може конкретен обектив на едната фирма да е по-остър от аналогичния обектив на другата фирма, но закономерност определено няма.

Просто Никон преди години /разбирай 20-тина години/ действително имаха много по-успешни обективи от Канон. Това отдавна не е така, но те обичат да се заиграват с това минало...

п.п.
Това за по-агресивния антиалайъсинг също нямам наблюдения да е вярно.

Автор: 2metraninja   
Дата:   19-10-05 16:01

Аз преди няколко месеца оревах форума че чисто новичкия ми 20Д ми се вижда мекичък в сравнение с Д70 на Никон...
После с подходящи обективи като че се пооправи работата, но все ми се струва, че никоните пак са по- резки... Това разбира се не мога да подкрепя с някакви научни доказателства.[smilie11]
Може просто чуждата кокошка да ми се вижда като пуйка голяма...[smilie10]

Дата:   19-10-05 16:06

ами аз нямам DSLR Nikon за сега де ,и това което съм го писал си е от впечетления ,от филмови тела с които съм щракал диапозитивни и негативни филми ,както и от това което съм видял щраканато с EOS 10D ,определено всичките ми EF Canon-ски обективи между 85mm и 135mm са по остри от Nikkor 105mm f2.5 AI–s и то очевадно ,а този Nikkor 105mm f2.5 AI–s го имат за доста остър измежду Nikon-ската оптика Nikkor 85mm f1.4 AI–s е горе долу също толкова остър ,аааа вече там за Nikon DSLR нямам наблюдения ,все пак трябва да се правят сравнения между еднакви дължини обективи ,малко сложно идва да се прави сравнение .. а що се отнася до филтъра незнам ..разгледай различните фотки из pbase за да си извадиш някакъв извод по различен от този на разни манияци луднали по едната или другата марка ,целящи с тестовете си да манипулират мнението на публиката ...[smilie25] [smilie21]
[cool]

Дата:   19-10-05 17:21

тук доказателства за обратното - съпоставка между Д70 и съответния му 300Д с нормален 50мм/1,4.......

Автор: explorer   
Дата:   19-10-05 17:46

чак пък "доказателства" - на въпросния тест се вижда, че снимките от 300D са малко по-контрастни от D70 - нещо, което спокойно можеш да направиш и във фотошопа.

Никонския 50/1.4 е хубав обектив, но съвсем не е върха на сладоледа, пластмасов и "made in China".

Публикацията е редактирана (19-10-05 17:47)

Дата:   19-10-05 17:49

аз съм забелязал ,при хубавите обективи дали Nikon-ски или Canon-ски ,направоо няма нужда от шарпване ,само требе да уцелиш фокуса точно където ти се иска .....че е трудно дявол да го земе ,когато условията не го позволяват ( а тва неправилното фокусиране или лошото фокусиране създават илюзията ,че обектива не е остър и оттам жалбите на някои - че обективите им не са остри ) .... все пак обективите не са само рязкост има и контаст и предаването на цветовете това/те също влияят върху картинката ,пък и Bokeh-а колкото по мазен му е рисунъка , толкова повече изпъква и рязкостта на обектива ,аз поне така го виждам .....[smilie25] [smilie21]

Автор: simpleman   
Дата:   19-10-05 18:10

По време на ЮС-виетнамската война профи апаратите на Никон са забележимо по-здрави и с принадлежностите правят цялостна разностранна система и всички (може би почти) американски журналисти щракат с Никон. Оттам започва прословутия престиж в САЩ на Никон като марка за професионалисти (и цена естествено по-висока). Освен това в Америка за професионилстите сервизът е бил без пари. Но тъй като само с професионална техника не се правят печалби и Никон трябваше да слезе на земята и започнаха неприятностите. Освен това запазването непроменен байонетът на Никон създава проблеми на проектантите на обективи. Доказателство за качеството на Никонските апарати е факта, че неавтоматичния ФМ2н се произвеждаше от 1982 година до миналата и имаше една доста висока цена.

Автор: jamess   
Дата:   19-10-05 18:20

Много интересно...[smilie24]

Автор: nemchev   
Дата:   19-10-05 19:14

и все още никонската техника е забележимо по здрава...става дума за телата които произвеждат горепосочените марки...поне спопред мен....[beer]

Автор: Gen   
Дата:   19-10-05 19:21

Говоря само като тествал, но не и като притежавал такива апарати, затова изказвам мнение, което не държа да е миродавано.
Тествал съм 4 различни 20Д и 2 350Д. По различно време, с различни обективи (някои с червени лентички), на различни притежатели. На нито един от тях нямаше рязкост каквато очаквах. Самите им собствениеци също не успяха да докарат нещо повече от мене. Няма да казвам, че с мойто Oly 8080 при тези тестове вадех по-рязки изображения. Тествах и едно Д70 с китов обектив. Нищо общо с Канонските - рязкост, та дрънка. Иначе съм фен на Канон, но субективните ми тестове това показват.

Публикацията е редактирана (19-10-05 19:22)

Автор: Стоев   
Дата:   19-10-05 19:24

Немчев,
преди доста месеци Уважаван и Известен Форумец писа, че е пекъл Никон у фурна в пудинг (или че му го били опекли за рожден ден), губят ми се детайлите, но мнозина си спомнят.....

Тъй че ако ще се мерят здравините...

Никон е Марката [smilie24]

Волокин, апарата с обектив ли беше? [smilie8]

Дата:   19-10-05 19:25

хммммммммм зависи ,не мисля ,че Nikon F2 е по здрав от Canon F1 ,както и не ми се струва ,че Nikon F3 е по здрав от Canon F1New напротив последния е като танк в сравнение с Nikon-а ,Canon FTb по нищо не отстъпва по здравина на Nikkormat ,ама по нищичко ... хмммммммм определено EOS30 е по здрав от Nikon F80 и като такъв го усещам в ръцете си ..така ,че нещата са доста относителни ,някои Nikon-ски тела са по здрави ,както и според мен някои Canon-ски са по здрави от Nikon-ски такива ... според зависи ...[smilie6]

[beer]

Дата:   19-10-05 19:36

хахахахаах СтоеФФ глей сега кво ..тук имам една книжка ,за съжаление е на френски,но ако държиш ще ти направя една фотка на страницата за да си я имаш ..[smilie5] [smilie5] [smilie5]
та в нея пише така

" един журналист Alexandre Spoerl ,решил да опече както го пишеш за Волокин един Canon F1 до 80°C ,заедно с обектива ,за три часа ,след това го сложил във фризера ,и накрая го пуснал пет пъти от височина 74сантиметра ,и като падал фотоапарата подскачал на всички страни ,и въпреки всичко това тестване фотоапарата си бачкал перфектно "

таааааааа такиви ми ти раооти [smilie3]

[beer]
може и Волокин да се е вдъхновил от горепосочения тест [smilie5]

[ezik] [smilie25] [smilie21]

Автор: behemoth   
Дата:   19-10-05 19:38

абе не знам ама примерно с апарат за 3000$ и обектив са 1500$ е какво може да изкараш
http://www.pbase.com/skipm/image/50900668/original

много зависи да сравняваш при еднакви условия ако искаш да сравняваш тела задължително един и същи обектив.

Дата:   19-10-05 19:43

behemoth,
туй за сравненията с един и същ обектив и различните системи..., хм...с преходник може би, ама ако имаш преходник, колко може да се промени системата апарат-обектив не смея да споря..

Дата:   19-10-05 19:46

Торе,
давай фотка на страничката - като съм у турско не значи че не искам и "по френски" [ezik] [beer]

Дата:   19-10-05 19:52

не става въпрос за времето когато нямаше пластмаса във фотоапаратурата...откакто канон откриха пластмасата?????нещо не бива с техните тела...па и не само тва[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: explorer   
Дата:   19-10-05 19:56

Ами те и Nikon "откриха пластмасата"... за съжаление. Но иначе скъпите про тела и на двете марки са добре направени, говоря за D2X, D2H, 1Ds и т.н.

Дата:   19-10-05 20:00

и д70 не е от пластмаса

първа  назад  1     всички  напред  последна