Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 ?червената лампа и филмите
Автор: desislava   
Дата:   11-10-05 22:35

[smilie11] сигурно е тъп въпросът, нооо
червената лампа пречи ли ако е включена докато се проявяват филмите...

м/у другото, за да не пиша друга тема, утре има семинар "сексът, садизмът и хуморът в рекламата" в ндк, който го интересува...има и фото изложба "еротична фотография"...

Отговори на това съобщение
 Re: ?червената лампа и филмите
Автор: rolla   
Дата:   12-10-05 00:39

филма се проявява в пълен мрак!

Автор: Стоев   
Дата:   12-10-05 00:43

рола,
не всеки филм, да имаш да вземаш - справки при работещите с X-Ray [ezik]
[beer]

Автор: muu   
Дата:   12-10-05 01:06

4erno belite filmi sa dva vida :orto hromati4ni-mogat da se proqvqvat na tumno 4ervena lampa za6toto sa s ograni4ena cvetova 4ustvitelnost,i panahromati4ni , koito sa 4ustvitelni kum cqlata 6irina na vidimiqt spektur,te se proqvqvat v pulen mrak!tui kato ortohromati4en film ve4e nqma ot kade da se kupi,ti snima6 s panahromati4ni i trqbva da gi proqvi6 v pulen mrak:)

Автор: Mimic   
Дата:   12-10-05 01:08

Я обяснете на нас не пипалите филм, как се оправяте в тоя пълен мрак ... пипешком [smilie11] [smilie11] [smilie11]

Дата:   12-10-05 01:10

ami pipne6kom se opravqme! purvo suhi trenirovki s as stari filmi na svetlo i taka... a ti,moje6 li s zatvoreni o4i da dokosne6 nosa si s pokazalec?

Автор: Mimic   
Дата:   12-10-05 01:13

Да - пробвах ... [smilie5]

Аз не се съмнявам, че се оправяте - просто ми беше чудно дали има някакъв чалъм освен принципа на проба-грешка ... [beer]

Дата:   12-10-05 01:14

ima,navika i opita...

Автор: Стоев   
Дата:   12-10-05 01:24

Мимик, пробай и със зелена ламба [smilie3]
Ти нали си дижатилст бе, няма да ти навреди [ezik]

Онуй за пипането по носа на тъмно опитай легнал, после докато ходиш, ритайки топка и дъвчейки дъвка едновременно, ама не светвай лампата.

По късно опитай да си играеш на "21" с топката на тъмно или да си я чукаш с глава (тук футболфеновете ще се намесят, че не знам правилният термин за подхвърляне на топка с глава)

Пак се отнесох и извинявам се, наспамих по навик темата.
desislava, извини ме за моментният импулс, дано не съм те засегнал [smile]

Дата:   12-10-05 01:38

stoev!:) ,stava6 gadni4ak....
ina4e kakto i pri drugi raboti ,praktika muuu e maikata! leka no6t,spete spokoino bez lampi:)

Автор: holden   
Дата:   12-10-05 05:53

Stoev foreva!

Автор: 5kan   
Дата:   12-10-05 06:43

би трябвало вътре в дозата/танка/друма да си е пълна тъмнината, а пък отвън с каквото искате си светете

проявяването на черно-бял филм "на ръка" може да се контролира за кратко на светлината на цигара (пушенето вреди на вашшето здраве, а димът и пепелта - на оптиката[smilie5] )

Автор: niavaah   
Дата:   12-10-05 08:22

Mrak mrak... toi muu go e kazal

Автор: youn   
Дата:   12-10-05 08:43

Ч/б панхроматичните филми на ОРВО се проявяваха на филтър Нр. 108 - тъмнозелен, като в аладиновия фенер крушката е 15 вт., а филма се намира не по близо от 1м. от фенера. При това светлината е доста оскъдна за детайлен контрол.

Дата:   12-10-05 09:51

[thankyou]
мерсиии
аз все се чудех защо после филмите ми са осветени...хихихик[shtrak]

а само още нещо, дори когато сипвам фиксажа пак ли е на тъмно (т.е. не отварям дозата) така лИ?

Автор: PLAGIATO   
Дата:   12-10-05 09:59

бе и аз се зачудих вие във ванички ли си проявявате филмите?

щото аз само докато навия филма ми трябва тъмно, после дозата си е затворена!... и определено предпочитем пълен мрак щото със затворени очи е по лесно отколкото със съвсем малко зелено някъде в ъгъла

Публикацията е редактирана (12-10-05 10:00)

Автор: cooler   
Дата:   12-10-05 10:07

Докато сипваш фиксажа дръж дозата затворена. след около минута вече можеш да я отвориш, но филма все още не е фиксиран. Трябва да изминат необходимите минути. Просто вече не може да се освети, а и процеса на проявяване е спрян.Но не забравяй че от фиксажа отсават гадни петна ако засъхне.

Дата:   12-10-05 10:10

[smilie24] точно това сках да знам, мерси

Автор: rolla   
Дата:   12-10-05 11:28

хм,това за ортохроматичните и панахроматичните не го знаех,мерси Муу[beer] [beer]

Автор: penchev79   
Дата:   12-10-05 11:38

desislava,
виждам доста коментари, аз лично следвам инструкциите по дебелите книги и всичко е окей.

а именно:

1. темперирам разтвора (проявителя) и го сипвам в дозата (макарата или корекс лентата са извадени отвън, сухи и напълно чисти)

2. осигурявам пълен мрак, за целта си имам допълнителна плътна завеса въпреки че и без нея е тъмно.

3. Гася лампата. Пълен мрак. Изваждам филма от касетката и го навивам на корекс лентата или на макарата (в 90% от случаите е макара - JOBO доза, 2ка, идеална). Това е въпрос най-вече на навик, когато човек свикне просто не му трябва светлина защото идеално знае какво прави и без нея. Слепите хора как мислите се оправят? Като му свекнеш не е никакъв проблем.

4. Поставям навития филм в дозата, пълна с темперирания проявител и леко го врътвам, че ако има въздушни мехурчета да излезнат веднага и навсякъде по емулсията да постъпи разтвор. Затварям плътно дозата.

5. Пускам си лампата (най-обикновена лампа в банята, никви зелени червени и тн бози). И засичам времето.

6. Тук вече е ясно - изливам проявителя в съд (ако пак ще се ползва) или в мивката, сипвам стоп-баня, ...след това фиксажа. Всички тези операции си се извършват на светло, дозата е защитена и вътре не може да проникне светлина. Излишно самобичуване е да го правиш на тъмно или на лаб.осветление.

А това, дето cooler го казва, според книгите е така: първите 5 мин на фиксирането дозата не се отваря, тъй като филма още не е напълно фиксиран. Аз лично отварям дозата чак след приключване на фиксирането изцяло и изливането на разтвора. И вече на отворена доза я оставям на течаща вода за 15-20 мин, след което правя няколко накисвания по 5 мин, като в последното сипвам 1-2 капки фотографски "сапун" против петна от водата и накрая филма се вади (без да се плакне от този "сапун") и се окача да съхне, с някаква тежест закачена отдолу. Най-добре на проветриво място и не прекалено горещо. Топлият застоял въздух не е добре за изсушаване.

Измиването както аз го правя трае поне 30-40 мин, до 1 час. Ако държиш филмите ти да не се развалят с времето е важно да са напълно измити от фиксажа.

Толкова от мен [smilie19]

Автор: can   
Дата:   12-10-05 11:38

С малко отклонение по тази тема , за да не отварям нова по форума , искам да ви попитам може ли да се намерят химикали за обратими черно бяли филми ? Навремето комплекта на орво беше С4105 че имам 20-ина застояли кино филмчета пък ми се ще да поснимам пак с камерата .
А иначе за тъмнината само тренировки , колко филми съм съсипал докато свикна...

Дата:   12-10-05 11:40

странно аз пък още не съм успял да съсипя филм. Който внимава не съжалява [ezik]

Дата:   12-10-05 11:43

Пропуснах да добавя за обратим ЧБ процес [smile]

Дата:   12-10-05 11:44

can ако питането ти е сериозно, нямам нищо против да ти приготвя разтворите, само трябва да имаме рецептите. Аз тия дни точно за химикали ще ходя да купувам и да си бъркам проявители и тн.

ако имаш рецептата я прати на ramones79@mail.bg за да видя какви вещества са необходими. [smilie24]

Дата:   12-10-05 11:46

Пенчев , благодаря предварително - ще погледна за рецептите и ще ти пиша по късно на майла. А горе долу ориентировъчно , какви пари ще струва ?

първа  назад  1  2     всички  напред  последна