Автор: penchev79
Дата: 12-10-05 11:38
desislava,
виждам доста коментари, аз лично следвам инструкциите по дебелите книги и всичко е окей.
а именно:
1. темперирам разтвора (проявителя) и го сипвам в дозата (макарата или корекс лентата са извадени отвън, сухи и напълно чисти)
2. осигурявам пълен мрак, за целта си имам допълнителна плътна завеса въпреки че и без нея е тъмно.
3. Гася лампата. Пълен мрак. Изваждам филма от касетката и го навивам на корекс лентата или на макарата (в 90% от случаите е макара - JOBO доза, 2ка, идеална). Това е въпрос най-вече на навик, когато човек свикне просто не му трябва светлина защото идеално знае какво прави и без нея. Слепите хора как мислите се оправят? Като му свекнеш не е никакъв проблем.
4. Поставям навития филм в дозата, пълна с темперирания проявител и леко го врътвам, че ако има въздушни мехурчета да излезнат веднага и навсякъде по емулсията да постъпи разтвор. Затварям плътно дозата.
5. Пускам си лампата (най-обикновена лампа в банята, никви зелени червени и тн бози). И засичам времето.
6. Тук вече е ясно - изливам проявителя в съд (ако пак ще се ползва) или в мивката, сипвам стоп-баня, ...след това фиксажа. Всички тези операции си се извършват на светло, дозата е защитена и вътре не може да проникне светлина. Излишно самобичуване е да го правиш на тъмно или на лаб.осветление.
А това, дето cooler го казва, според книгите е така: първите 5 мин на фиксирането дозата не се отваря, тъй като филма още не е напълно фиксиран. Аз лично отварям дозата чак след приключване на фиксирането изцяло и изливането на разтвора. И вече на отворена доза я оставям на течаща вода за 15-20 мин, след което правя няколко накисвания по 5 мин, като в последното сипвам 1-2 капки фотографски "сапун" против петна от водата и накрая филма се вади (без да се плакне от този "сапун") и се окача да съхне, с някаква тежест закачена отдолу. Най-добре на проветриво място и не прекалено горещо. Топлият застоял въздух не е добре за изсушаване.
Измиването както аз го правя трае поне 30-40 мин, до 1 час. Ако държиш филмите ти да не се развалят с времето е важно да са напълно измити от фиксажа.
Толкова от мен
|
|