Автор: IDA
Дата: 19-10-05 11:57
GOSPODIN, не е в стила ми да говоря глупости. Рядко се включвам в теми и то само, когато мога да кажа нещо полезно или да споделя личен опит.
Onlineivo, проверих в къщи. Светкавицата, за която споменах по-горе е от марката "Black's", тайванско производство. Специално е правена да синхронизира с апарати от 5-6 известни марки, между които Canon, Nikon, Minolta и др., като тази функция се задава със специално предназначен за целта превключвател. Поради това се нарича "Dedicated Flash". На времето я купих за 40 канадски $, което е около 50 лв. 420EX я видях в Халите за 450 лв., ако не ме лъже паметта. Black's работи фантастично, както със стария ми филмов Канон, за който беше купена, така и с 350D, като с него синхронизира нормално, без да затъмнява кадъра, на скорости до 1/250 с. На по-високи скорости започва да реже долната част на кадъра. Голямо преимущество е, че отпред има и малка допълнителна светкавичка, която може да се включи за допълнително осветяване на сенки в преден план, в случай, че главата е насочена към тавана за работа с отразена светлина. Ръчното зумиране на главата е също много удобно, защото покрива доста широк обхват от обективи (от 24 до 75 мм). Единствената разлика с канонската е, че не е толкова автоматизирана.
Ако някой си мисли, че тук правя реклама на някаква евтина светкавица, само ще кажа, че тази светкавица е купувана през 1989 г. и този модел вече със сигурност не се произвежда. Вече има много по-нови и подобрени разработки, които са в пъти по-евтини от оригиналните канонски.
|
|