Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 съвет за светкавица за 350д
Автор: onlineivo   
Дата:   17-10-05 15:25

Моля за съвет за светкавица. Снимам с 350д и за затворени помещения използвам китовия (ако това има значение). Възможно ли е да избегна покупката на скъпа оригинална светкавица (дори и 420ЕХ), и да купя нещо което ще си играя да го настройвам ръчно всеки път, но пък ще върши работа. В тази връзка какво точно се настройва ръчно? Как се работи с такава и заслужава ли си?

Искам светкавицата да е с чупеща глава хоризонтално и вертикално. Ако може и да се изнася настрани с кабел ще е съвсем добре!

Разбирам че 580ЕХ работи с ETTL-2 и има 1,6 кроп компенсация, че няма да имам AF Assist Lamp... все пак съм само любител и с липсата на тези неща съм готов да се смиря, но все-пак ми се ще да може да стане някоя свястна снимка като отида на сватба.

P.S. Ако няма такава евтина алтернатива, то тогава кажете кое е по-добре: Canon 420EX или Sigma EF 500DG Super?

P.S.2 Когато снимам с неоригинална светкавица, отразява ли се това на баланса на бялото, ако е зададен ръчно на режим светкавица? Или истината е само в RAW?

Публикацията е редактирана (17-10-05 15:35)

Отговори на това съобщение
 Re: съвет за светкавица за 350д
Автор: s45i   
Дата:   17-10-05 15:38

мец 40 кам 200лв. + адаптер за канон

Автор: special_k   
Дата:   17-10-05 15:42

не съм снимал с 420ЕХ или сигма.., но това което мога да ти кажа е че КАКВАТО и светкавица да вземеш, добави още малко пари за синхронизиращ кабел.

Дата:   17-10-05 17:01

s45i, нещо не я намирам в google тая мец 40, дай ми моля те по-точно название!

Автор: Mimic   
Дата:   17-10-05 17:03

metz 40

Автор: Стоев   
Дата:   17-10-05 19:08

RAW е хубаво нещо, макар и едва ли да може да замени светкавица/обектив/статив/поляризиращ филтър и т.н. разказват...

Дата:   17-10-05 20:37

Стоев, май нещо не съм се изразил правилно! Цитирах известна фраза тук във форума касателно баланса на бялото "истината е само в RAW" Иначе и аз не се сещам как RAW може да замени светкавица или друго техническо средство...

Автор: Стоев   
Дата:   17-10-05 20:41

onlineivo,
аз само ти бутнах темата нагоре, но може би не подбрах правилно начина ...

Дата:   17-10-05 20:49

Sorry Стоев, много си е правилен...
чувствам се преуморен като в петъчна вечер, а е само понеделник... https://photo-forum.net/joro/emoticons/EmoticonStars.gif
[beer]

Автор: IDA   
Дата:   17-10-05 21:06

Аз дълги години наред снимах с една "Dedicated Flash", която синхронизира и с 350D. В ръчен режим слагаш твърдата бленда, която ти показва светкавицата, някаква достатъчно бърза скорост на синхронизация и всичко от 1 м до 15 м ти се осветява перфектно, защото самата светкавица има сензор за мерене и дозиране на светлината. Има два ръчни и два автоматични режима за управление на мощността и механично зумиране и вертикално въртене на главата, а струва 1/10 от цената на канонската. Снимал съм и с 420 EX, но разлика в качеството или баланса на бялото не забелязах.

Дата:   17-10-05 22:35

IDA, звучи много добре! Можеш ли да ми кажеш модела на тази Dedicated flash?
После ще има и много [smilie21] [beer] [smilie21]

Автор: GOSPODIN   
Дата:   18-10-05 02:08

Абе ИДА, 420 струва $170 - та тая твоята да не е за 25 лв. Я не приказвай глупости на човека. А това да вършат една и съша работа пък е направо тъпотия. Да имаш 350Д и да се опитваш да го изгориш с едно допотопно нещо не е най-добрия съвет.

Автор: delivero   
Дата:   18-10-05 09:27

И АЗ ДА КАЖА !!!!!!!
ТАЗ ТЕМА Я ДЪВКАХМЕ ПРЕДИ ВРЕМЕ !!!!!
КУПИХ СИ 550ЕХ и я продадох МИ НЕ МЕ ИЗКЕФИ!!!!!!!
МОЖЕ И ДА СЪМ ТЪП АМА ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО !!!!
снимам с КУЛМАН МД44 една велика светкавица БРАВО НА НЕНЕЦА И НА ЯПОНЕЦА !!!!!
това е хибрид межу немска фирма и японска сглобка няма по здраво и по добро нещо от нея !!!
ПРЕДИМСТВА : НЯМА ТТЛ хахахахаха не се бърка по никакви причини.
Снимам с 300Д и с кулмана на ръчен режим влизам в помещението 1 проба и после снимките са като една няма преекспонирани и няма слаби кадри.
КУЛМАНА мери дифузно отразената светлина от обекта на снимане. И НЕ СЕ БЪРКА.
Предимства на 550ЕХ мнооооооого прецизна светкавица и откача!!! снимаш булка с бяла рокля добре идва младоженеца в кадър с черен костюм УЖАССССС бяло лице като ПЛАТНО и на всеки кадър корекция.

НО ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА НАВИК!! аз съм си свикнал с КУЛМАНА добре. Друг ще каже 550ЕХ е прекрасна светкавица и аз не мога да успорвам това твърдение. 550ЕХ е перфектна светкавица НО НЕ И ЗА МОЯ НАЧИН НА СНИМАНЕ не мога да и бъркам в програмите както си искам и това мнооого ме ограничава.
ЕДИНСТВЕН НЕДОСТАТЪК НА КУЛМАНА няма червен лъч за фокусиране в тъмно!!! но и тва го реших имам си Флектофон 20мм 2,8 на него фокус не му трябва :) Ха на здраве![beer]
[shtrak] [smilie25] [beer] [thankyou]

Дата:   18-10-05 09:29

GOSPODIN, в такъв случай да разбирам че твоя съвет е 420ЕХ (около 200USD откъдето могат да ми я донесат)?

Гледам че и тази Metz 40 е около 190USD... в такъв случай кое е по-добре от двете? Няма ли нещо по-евтино? примерна за около 100USD?

Дата:   18-10-05 10:06

delivero, това ли е твоята:

https://photo-forum.net/static/forum/2005-12/pxuw8991.JPG
http://www.cullmann-foto.de/images/products/flashes/digital/34AF_l.jpg

Защото тази се води модел "34 AF Digital" а не мд44 но пък е само 130USD!!!

А другата от сайта им cullman Не я намирам никъде ... нито в гугъл, нито в BHPFOTO... тази:

https://photo-forum.net/static/forum/2006-01/ubtt6598.JPG
http://www.cullmann-foto.de/en/products/flashes/digital/images/60130l.jpg
https://photo-forum.net/static/forum/2006-01/aqfq1876.JPG
http://www.cullmann-foto.de/en/products/flashes/digital/images/60130mhinten_000_000.jpg

Модел D 4500-C

Публикацията е редактирана (18-10-05 10:09)

Автор: vaskomil   
Дата:   18-10-05 12:04

Аз си взех SIGMA 500DG SUPER съм много доволен. Мощна е, има 2nd curtai synch, има High speed synch, manual mode, Е-ТТL и най-важното flush exposure compensation.
Равнява се canon 550ex, а е по-евтина.
Аз не ползвам много ауто-режима или да кажа по-точно винаги компенсирам, така че ако намериш нещо ръчно и по-евтино, което не гори апарата ти, вземай го. Мене ми беше трудно да изебра, щото тука в Singapore нищо не можеш да тестваш и пробваш, та взех това което знаех че ще ми свърши работа.

Автор: vladod   
Дата:   18-10-05 12:23

След като си дал достатъчно пари за 350Д, мисля че не е необходимо да хвърляш още, докато се убедуш, че САМО 580ЕХ е светкавицата за този апарат. От Канон са си казали, че е така...
Ако не те притеснява, че светкавицата е голяма - добър резултат се получава с големите Метц-ове (CL-CT 45 например)[shtrak]

Автор: vaskomil   
Дата:   18-10-05 12:42

Разбира се, че canon ще кажат това. Съвсем не мисля, че 580ex е единствения избор, прекелно скъпа е.

Автор: GOSPODIN   
Дата:   19-10-05 00:14

onlineivo, аз имам 420ЕХ и съм доволен , но ако имаш средства е по- добре и 580ЕХ . Разбира се има и такива като Метц или Кулман или Сигма , но вероятността да те подведат е особено голяма , когато снимаш репораж(сватба) , защото тия съвети :

НЯМА ТТЛ хахахахаха не се бърка по никакви причини,

Снимам с 300Д и с кулмана на ръчен режим, снимаш булка с бяла рокля добре идва младоженеца в кадър с черен костюм УЖАССССС бяло лице като ПЛАТНО и на всеки кадър корекция."

Ами питайразбирача когато Кулмана уцели бялата рокля на булката какво става със сензора ----май +2бленди и имате страхотно експонирана рокля с всички гънки и булка мулатка:))

Моята гръмотевица си я внесох чрез ..трониксите. за 10 дни стана . Моля те не се осланяй на евтини машинки , защото вече апаратите не работят така добре с чужди "многоапаратни" светкавици както с фирмени създадени специално за тях.
За какво ли е ЕТТЛ и така нареченото отскачаща светлина - обръщащ към тавана с еда "визитка" или към стената и получваш страхотно изравнен кадър като експонация и баланс на бялото..

Автор: IvoYoo   
Дата:   19-10-05 00:24

Аз съм с 420EX и съм доволен. Доколкото знам Сигмата (500 ДГ Супер) е 1:1 със 550 ЕХ, но никога не съм снимал с такава.

Автор: delivero   
Дата:   19-10-05 08:40

за GOSPODIN
не обичам да се драча из форумите но искам да кажа на теб че кулмана който ползвам производство най вероятно 1996година се справя блестящо и си има предимства, аз съм свикнал с него и е безпогрешен и той си има недостатъци като всичко на тоз сват.

и по горе в поста написах доста ясно светкавицата на КАНОН 550ЕХ е прекрасна за който му ПАСВА на мен лично не ми пасна за начина ми на снимане.
Ха наздраве всичко се решава с бира време...[beer] [shtrak]

Дата:   19-10-05 09:11

Да не забравя да благодаря на всички за съветите!
[beer]

Та за случая на 420ех и сигма 500дг супер. Аз ги сравних защото са сравними по цените които намерих за тях - и двете около 200-220USD. Щом 500дг=550ех, то излиза че като цена-качество сигмата е по-добра? Поне в моя случай излиза така защото като любител няма да използвам светкавицата чак толкова много, че да си проличи разликата в качеството на изработката. За сега за мен е по-важен резултата.

Автор: dephil   
Дата:   19-10-05 10:57

onlineivo - миналата седмица имах твоите колебания, с тази разлика, че при мен 420ех се състезаваше с 500ДГ СТ.
Пробвах ги и двете и се спрях на 500ДГ СТ и съм МНОГО доволен :)

Е, зависи и за какво я взимаш, но за моето любителско снимане се справя прекрасно, с 350ицата се разбират на 100% и с 17-40 и 70-200 очите направо пеят, като разглеждаш резултата.

Така че - ако дилемата ти е между 420ех и сигма 500дг супер - взимай Сигмата и въобще не му мисли.
Иди и я пробвай в ПроФото на Графа, имат и двете Сигми и си прецени.

Поздрави!

П.С. Иначе - другата седмица един познат ще продава 420ЕХ, практически неизползвана, ако ти е мерак - мога да ти я запазя?

Дата:   19-10-05 11:57

GOSPODIN, не е в стила ми да говоря глупости. Рядко се включвам в теми и то само, когато мога да кажа нещо полезно или да споделя личен опит.

Onlineivo, проверих в къщи. Светкавицата, за която споменах по-горе е от марката "Black's", тайванско производство. Специално е правена да синхронизира с апарати от 5-6 известни марки, между които Canon, Nikon, Minolta и др., като тази функция се задава със специално предназначен за целта превключвател. Поради това се нарича "Dedicated Flash". На времето я купих за 40 канадски $, което е около 50 лв. 420EX я видях в Халите за 450 лв., ако не ме лъже паметта. Black's работи фантастично, както със стария ми филмов Канон, за който беше купена, така и с 350D, като с него синхронизира нормално, без да затъмнява кадъра, на скорости до 1/250 с. На по-високи скорости започва да реже долната част на кадъра. Голямо преимущество е, че отпред има и малка допълнителна светкавичка, която може да се включи за допълнително осветяване на сенки в преден план, в случай, че главата е насочена към тавана за работа с отразена светлина. Ръчното зумиране на главата е също много удобно, защото покрива доста широк обхват от обективи (от 24 до 75 мм). Единствената разлика с канонската е, че не е толкова автоматизирана.

Ако някой си мисли, че тук правя реклама на някаква евтина светкавица, само ще кажа, че тази светкавица е купувана през 1989 г. и този модел вече със сигурност не се произвежда. Вече има много по-нови и подобрени разработки, които са в пъти по-евтини от оригиналните канонски.

Дата:   19-10-05 12:07

Пропуснах да отбележа, че повечето от макро снимките ми са правени с горната светкавица. Като направиш един два пробни кадъра и се убедиш, че осветяването ти харесва, снимаш по-нататък без проблем.

Ако се притесняваш, че някоя куча марка светкавица може да ти изгори апарата, просто помоли в магазина да ти я сложат на апарат от същия като твоя модел и да направят няколко пробни кадъра. В интернет също можеш да разбереш с кои марки фотоапарати работи.

Успех!!!

първа  назад  1     всички  напред  последна