Автор: Pantelei
Дата: 13-10-05 12:37
Разбира се ,че най добре е човек да е млад красив и богат, и ако и процесора му е случайно 3MHz и нагоре какво по добре и дай боже всекиму.
Но колко са хората,които като са купували компютъра си дори да са имали камера са мислили, че ще се пробват да правят филми на
тях?Колко са асемблаторите,които ще изтърват потенциалният си клиент, като вземат да му обясняват,че ако се спре на по бюджетна конфигурация няма да може да я ползват успешно за подобни приложения. Бърз процесор-разбира се,ако непременно искаш процеса да тече в реално време.То и за какво да си инсталираш мощни програми, които поддържат такива опции,ако системата ти не е в състояние хардуерно да го осъществи.Това щеше да е логичен въпрос,ако си купиш редовна версия на споменатите програми.Естествено тогава щеше да си купиш и подходящия хардуер.Но ако програмата ти я е дал приятел или си платил за нея 100пъти под себестойността и надали ще си промениш стила и ще тръгнеш да се ръсиш за скъп хардуер,ако не можеш да си избиеш парите после. Говорим за начинаещи, а не зарибени вече маниаци.Процесора може да не е толкова бърз,ако кешовата му памет от второ ниво е по голяма.Разбира се, че РАМ паметта трябва да е поне 256МБ за да става изобщо,
512МБ за да е прилично и колкото повече за да си спокоен, че можеш да ползваш компютъра си едновременно и за други приложения без опасения,че ще блокира.Но не и за първоначалният проблем,за който човека говори.
Съгласен съм,че ако си е наблъскал компютъра с няколко различни кодека,плеъра и програми те ще си пречат.Важен е и реда за инсталиране на драйвери програми.
Добре е компютъра му да има втори хард диск,
ако дънната му платка и кутията позволяват да си го сложи и там да си праща и редактира видеото и нищо друго. Още по добре, ако е външен както казваш.
Ако обаче човека не може да си позволи в момента подобни ъпгрейди или не иска, защото още не е изкушен най малкото трябва да си раздели хард диска така,че да има едно празно пространство минимум от 20GB.
Иначе няма смисъл да си говорим.
Ъпгрейд на firmware на камерата в случая също е някаква опция,но част от мейкърите
на масовият хардуер пускат един максимум два пъти официален ъпгрейд и после срамежливо си затрайват.
Бих препоръчал и форматиране на хард диска му после чиста нова инсталация на най необходимото и то от човек,който е наясно с материята.А пък такъв ще може и да прецени дали работата си заслужаваусилията виждайки камерата,компютъра, да изтегли ако има такива налични пачове,ъпдейти и т.н.
Не знам защо толкова се вглеждаш в термините
Capture card или FireWire card.
За мен са едно и също нещо само,че ценовият им диапазон може да е от 20 до 2000 долара и нагоре в зависимост от възможностите им и софтуера, с който са комплектовани и за който са сертифицирани и гарантирани да се разпознават и взаимодействат.
Говоря за вътрешните карти ,които са по масовите и по евтини съответно по приложими при нас за масовия домашен потребител.
Може би трябва да уточним,че капчър картите освен Файър Уайър порта може да имат и аналогови портове за връзка не само с ДВкамери,а и с всевъзможни други по стари устройства.Аз имам предвид точно капчър картите, които имат само стандартния/те IEEE 1394 порт/ове наречени от години още FireWire портове. Ако някой влага различно съдържание в двете наименования едва ли е прав.Както видео или звуковите карти които имат такъв порт не е прието да се наричат капчър карти въпреки,че могат да се ползват
за "капчъринг" или преведено "прихващане на видеосигнал".
Споря за терминологията,защото когато си купувах първата си интерфейсна капчър карта преди няколко години от Сингапур хората там използваха двата термина за обозначаване на едно и също нещо.И това беше навсякъде във огромните им центрове за търговия със хардуер и софтуер.Така си върви терминологията и във специализираните сайтове-FireWire за карта е винаги в кавички като масовото наименование на IEEE 1394 порта измислен и наложен от APPLE и Макинтош.
|
|