Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 фотографски теми
Автор: aemon   
Дата:   11-10-05 12:36

мен ако ме питате, споровете за пиксели и обективи са само непряко свързани с обекта на самата фотография, това са да речем само инструменти.

владеенето на интрумента ренде не те прави автоматично добър дърводелец например. както и знанията за светлина, бленди, фокуси итн. не те правят наистина фотограф.

един известен и добре платен фотограф беше развил теорията, че фотографията е чисто повърхностно изкуство и например характера на един човек не може да бъде наистина уловен.

ето това е например тема, която си заслужава дискусията.

не имало досега и тема за идеите, подсети ме една снимка на Фрида: на pepi снимката не му харесала.
отговора от Faber: pepi не само не можеш да я направиш ( технически... а и такава идея не може да ти хрумне)
и отговора на Фрида: на пепи няма да отговарям .. видях му профила

"obache shte mi e interesno da razbera zashto na vas vi haresva" иска да знае пепи

хайде да се опитаме да разгадаем идеята на тази снимка и да не се заяждаме

аз засега още размишлявам над снимката.

PS: нищо лично или целенасочено, просто това беше първата снимка, която ми попадна. нека никой не се чувства нападнат!

Публикацията е редактирана (11-10-05 12:45)

Отговори на това съобщение
 Re: фотографски теми
Автор: dashrendar   
Дата:   11-10-05 12:50

Ма, какви глупости Ви/Ти хрумват?[smilie11]

Автор: Splif   
Дата:   11-10-05 13:05

Публикацията е редактирана (11-10-05 13:19)

Автор: Frida   
Дата:   11-10-05 13:15

Ей, яко атака от виенската група тия дни ...
Не вярвам в случайности, че да си помисля, че си взел моята снимка съвсем невинно и без задни мисли.
Що не вземеш твоя снимка за анализ?

Автор: diana_g   
Дата:   11-10-05 13:15

Splif,ti vaob6te moje6 li da 4ete6?[smilie5]

Автор: ancho   
Дата:   11-10-05 13:38

Ако ще говорим за някаква снимка, дайте линк към нея. Ние боб ли да хвърляме че да разберем за какво става въпрос.

Автор: emax   
Дата:   11-10-05 13:41

Без да съм консолидирала мнение с Аемон, мисля, че това е по скоро реплика към промените по отношение промените във самия форум и нямат нищо общо с галерия видове и нейните автори! Т.е официалният форум е преспиващо скучен, free zone-та е пълна със спам.
Фотографията не е само техника, тя е и философия, която би могла да бъде обяснена.
Апропо, галерия критика също умря[smilie8]
Нека да помислим в тази насока!
Анализ на снимки не е лоша идея[shtrak]

Дата:   11-10-05 13:53

Иначе като изключим конкретния пример на аемон, съм абсолютно съгласна с него. За мен е много по-интересно да се разглежда фотографията като емоция, като отношение от колкото от техническата и страна.
От друга страна не споделям мнението на цитираният от него фотограф, че фотографията е повърхностно изкуство. Доколкото характерът на човека е изписан на лицето му (за това по-късно), смятам, че може да се улови от някакво изображение независимо дали то е картина или снимка.

Освен това искам да попитам според неговата теория каква е разликата между фотографията и останалите изкуства. Т.е. какво точно я прави по-повърностна от другите.

Автор: karavelov   
Дата:   11-10-05 13:58

aemon написа:

> "obache shte mi e interesno da razbera zashto na vas vi
> haresva" иска да знае пепи
>
> хайде да се опитаме да разгадаем идеята на тази снимка и да не
> се заяждаме

А същия pepi започва цитираното изречение със следното:
"taja snimka,ne mi haresva,i moga da objasnja zashto" А като знае защо не му харесва и може да обясни, нека го направи, а не да ръси някакви комплексарски определения от рода на "Snimkata e mnogo zle".

На мен между другото ми е винаги било по-трудно да кажа защо някоя снимка ми харесва, отколкота защо не ми харесва.

Дата:   11-10-05 14:02

Дайте линк де!

Дата:   11-10-05 14:16

Фрида, изказването "моята идея/чувство/мисъл си е моя" не е съвсем легитимно, боя се. да беше казала нещо от сорта "строгата симетрия подчертава сакралната идея на композицията" по бих приел...

PS: ми ако искате вземете и някоя моя снимка (да взема да кача първо...), все тая. ако не съм имал идея, ще ви измисля концепция поне :)

Публикацията е редактирана (11-10-05 14:22)

Дата:   11-10-05 14:22

нелегитимно е как ме цитираш - избирателно, целенасочено, едностранчиво.
цялата ми реплика е: "моята идея/чувство/мисъл си е моя. В момента, в който покажа работата си, тя си заживява свой живот и позволява (надявам се) на всеки да я интерпретира както иска и може"

Дата:   11-10-05 14:25

да де, но как според теб си транспортирала идея/чувство/мисъл, така че снимката да заживее свой живот? подсказваш ли поне някакъв контекст? айде помогни ми, сложи и поне заглавие

Дата:   11-10-05 14:27

Ако ми позволите, ще започна първа: пускам линк към 2 снимки, към които имам специално отношение:

https://photo-forum.net/i/166271&USER_ID=11350
https://photo-forum.net/i/166271&USER_ID=11350

какво ви харесва, респективно не ви харесва в тези снимки? На мен също така не ми е съвсем ясно защо едната се радва на значително по голям успех от другата(която е моя личен фаворит)

P.S: Доколкото характерът на човека е изписан на лицето му?

Дата:   11-10-05 14:29

Имам снимки, които са категорични. Специално тази не е от тях. Не посмях да и сложа и заглавие, за да оставя максимална свобода на зрителя. Точно затова си харесвам работата, защото създава атмосфера и оставя зрителя (стига да не е предубеден) да остане сам със себе си, там където съм го завела - на тази пейка, пред това поле и дървета.

Дата:   11-10-05 14:33

емакс: бе тая снимка си е прегнантна и без хинтове. сега като се замисля, характера на човека дали е изписан на лицето му, не съм съвсем сигурен. това е моментен израз на една снимка, пречупена през твоя светоглед

Публикацията е редактирана (11-10-05 14:34)

Автор: n1x0n   
Дата:   11-10-05 14:44

Бъдете реалисти!

Това си е любителски сайт, фотографията изискваща мислене за да бъде разбрана, не е на почит тук и няма да бъде. Много е различна от това, което се излива ежедневно в сайта и от това, заради което болшинството хора го посещават.

Форума е скучен, защото нивото на хората предполага въпроси от типа :
"Кой да бъде?!?! Кинон 360Д или Након Д456?! Помощ!!!!"
Нормално е!

Tова което НЕ е нормално, е да се очаква от масовия зрител да разбира снимките на Frida, murnau и т.н. и да ги критикува смислено.

Никакви допълнителни галерии, подфоруми и т.н. няма да променят това нещо.

Автор: black_swans   
Дата:   11-10-05 14:58

Какво значи да разбира снимките, мама му стара? И въпросното разбиране е ли условие да ти се хареса една снимка или не, респ. една книга, филм и прочее? Ами точно "разбирането" би могло да доведе като следствие неговото нехаресване. Следва ли да припадам по всяка една идея, която съм разбрал? Ами че идеята за мен лично може да е пълен шит, апология на нечие възпалено его, или болнав стремеж за обяснение на света и претенция за уникалност в обясненията. Айде нема нужда!
Една снимка може да спомен, ухание, сън, усещане, нега и какво ли още не; може да е цял роман, кратък разказ, музика; може в дълбочина да крие невидми за едни и видими за други неща. Който изгаря от желание да бъде атанас свиленов на фотографията - ми да заповяда. Ама некак си да се държи сметка на останалия свят, че не желае да бъде атанас свиленов - сори [smile]

Нищо ново под слънцето, всичко е суета - казано е преди цели 3000 години.

Дата:   11-10-05 14:59

n1x0n: според мен подценяваш хората, може и аз да ги надценявам, и все пак подобни снимки биха могли да повлияят до голяма степен на една определена част от дилетантите във ФФ, както и да ги стимулират да излязат извън наложените(предимно от самите нас) рамки, един вид от собствената си черупка . Специално на мен снимките на мурнау ми повлияха точно по този начин!
Аемон: застъпвам тезата, че именно характера оформя чертите на лицето и един добър фотограф или художник би бил в състояние да предаде тази Ннегова особеност.

Публикацията е редактирана (11-10-05 15:21)

Дата:   11-10-05 15:02

"именно характера оформя чертите на лицето и един добър фотограф или художник би бил в състояние да предаде тази негова особеност"
[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   11-10-05 15:10

аз пък не съм толкова сигурен вече, отскоро се замислям. както казах, снимката е моментната интерпретация на фотографа.

Дата:   11-10-05 15:23

нима всяка една снимка е е моментната интерпретация на фотографа?

Дата:   11-10-05 15:25

май да, ама това прави фотографията интересна :)

Дата:   11-10-05 15:33

според мене преобладават снимките, които са предварително и обстойно премислени, и в които има само много малко следи от моментна интерпретация[smile]

Автор: n1x0n   
Дата:   11-10-05 15:36

black_swans, да виждаш някъде да съм сложил равенство между "разбиране" и "харесване"?
Значи не следва да припадаш по всяка разбрана идея, можеш спокойно да не я харесаш СЛЕД като си я разбрал.

Както ти самия казваш - фотографията може да е цял разказ и да кажеш "кофти е" без да си го прочел е малко несериозно...

Аз самият не съм фен на "философската" фотография - харесвам първичните неща, но не отричам правото й на съществуване и не коментирам хората, които я харесват. Не е въпрос на суета, а на индивидуален вкус.

първа  назад  1     всички  напред  последна