Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Моля за съвет за светломер
Автор: lubitel-art   
Дата:   09-10-05 18:48

Моля за компетентни съвети за купуване на подходвщ светломер. Мисля да снимам диапозитивен филм ,а съм с стар механичен Никон и не искам да разчитам на вградения. Ще ми е от полза ако ме упътите относно кои марки да гледам ,какво е важно при един светломер ,и горе долу цена. Ще го ползувам единствено за снимки на открито или в светло помещение на картини /маслени бои/.Мерси предварително.[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Моля за съвет за светломер
Автор: 5kan   
Дата:   09-10-05 21:07

щом е никон за снимки на открито вътрешното му мерене е О.К. а за картини си трябва сериозен светломер, защото няма да мине само на естественото осветление

ако нямаш много претенции за картините става с вътрешното мерене и клин поне -/+ 1

Автор: Han_Solo   
Дата:   09-10-05 21:52

Търси марките Секоник и Минолта, http://www.sekonic.com/
http://kmpi.konicaminolta.us/eprise/main/kmpi/content/cam/cam_category_pages/ExposureMeters
но имай предвид че цената на такъв светломер може да надхвърля в пъти цената на твоя стар механичен Никон [smilie3] А ако искаш да го ползваш и със светкавици и да има и спот мерене тогава нещата стават съвсем дебели

Публикацията е редактирана (09-10-05 21:58)

Дата:   09-10-05 22:35

Ами всъщност доста държа на качеството и искам да взема нещо прилично /втора употреба/, но с чак толкова скъпи неща мисля да не се изхвърлям.[smile] .А и от цени си нямам представа.

Автор: hackum   
Дата:   09-10-05 23:37

Ако снимаш диапозитив само, ти трябва спот-метер. Най добрите са на Секоник но са и скъпи, други варианти - Пентакс и Минолта.

Аз снимам диапозитиви и със инсидент метер (на Секоник) но е малко рисковано ако те е страх да не ги преекспонираш.

Автор: n1x0n   
Дата:   10-10-05 11:27

Не мисля че е задължителен спот-метъра за диапозитив, нито мисля че Sekonic са най-добри... има светломери на Minolta и Gossen, които са по-добри, по-скъпи и т.н.
Въпрос на вкус и на бюджет е.

Меренето на падащата светлина е най-точният метод за измерване, тъй като е абсолютно обективен, за него спотметър не е нужен.

Меренето на отразена светлина /било то и спот мерене/ е свързано със субективна оценка на отражателната способност на снимания обект, където могат да се допуснат грешки. Така че дори спотметър не може да ти гарантира висока точност, ако нямаш достатъчно опит.

Моето лично мнение е, че когато имаш възможност да измериш падащата светлина е грешка да мериш отразената, пък било то и със спотметър, особено когато говорим за картини/репродукции.

Автор: BRABUS   
Дата:   10-10-05 12:15

Vij v BAZAR Seconic-a koito prodavam.Mislq ,4e e tova koet tarsish.

Автор: BRABUS   
Дата:   10-10-05 12:16

Vij v BAZAR Seconic-a koito prodavam.Mislq ,4e e tova koeto tarsish.

Автор: asahi   
Дата:   10-10-05 12:44

В твоя случай сива Кодак карта и вътрешния светломер биха ти свършили добра работа. Добре е да направиш един клин за да разбереш кое показание е най-коректно. Малко е по-трудно, но много по-евтино.

Автор: icikonti   
Дата:   10-10-05 15:32

Предложенията на съфорумците са добри...Минолта, Госен и Секоник и т.н.
Аз ти предлагам нискобюджетен изход от 20 лева до 40 лева/на старо примерно/Свердловск 4 !!!Не се плаши , че е съветски - мери отлично на външно осветление/няма в него флашмер.Съвсем прост за обслужване , аз лично го ползвам са снимки на открито.Купих го от фотограф , който си го хвалеше много.Същия имаше Минолти , Госени и казваше за него , че им е конкурентен .Има около 4 градуса ъгъл на измерване на светлината , което е доста малък ъгъл и поради това доста точен.Проблемът е , че трябва да измериш няколко точки от кадъра и после да осредниш/на ум/!!!Всъщност си е почти спот мерене!
Без клин- както ти казаха по-горе, няма да минеш.Обаче , не през -+1 , а през -+0,5.Диапозитива няма да изтърпи недоекспонация-преекспонация през 1 стъпка.Така мисля аз![beer]
А за меренето на падащата и отразената светлина с този светломер - нямаш проблем!

Публикацията е редактирана (10-10-05 15:42)

Автор: hackum   
Дата:   10-10-05 15:54

Със спот метер (1 градус) ще ти е най-лесно. Мериш най-тъмната част на кадъра в която искаш да има детайл и намаляш експ. с 2 стопа.

С инсидент метер няма как да сгрешиш с много експозицията така че можеш да снимаш една поза според светломера и една с 1/2 стоп или 1 стоп по-малко.

Започни с Астиа на Фуджи - те имат най-голям latitude от останалите диапозитивни ленти. Аз лично харесвам Ектакроме на Кодак.

Дата:   10-10-05 19:15

Четох някъде в форума изказване ,че при диапозитива било добре да се недоекспонира с 1/3 бленда от това което показва светломера. Иначе от изказванивта ви си правя заклучение че е най-добре спотово мерене,обаче ако имам и светли и тъмни участъци става малко сложно. А колкото до използуването на Сива карта- Кодак ,някой може ли да ме упъти от къде мога да си купя такава. А също и диапозитиви - Фуджи.Мерси за съветите.[smile]

Автор: denev   
Дата:   10-10-05 19:45

http://www.bhphotovideo.com/bnh/controller/home?A=search&Q=&b=46&a=0&shs=&ci=903&ac=&Submit.x=8&Submit.y=7&Submit=Go
погледни тук
но за качествена репродукция трябжа наистина сжетломер ,но и студийно осветление
светломерьт трвбва да е с батерия, защото са по-точни [shtrak]

Автор: Han_Solo   
Дата:   10-10-05 23:13

lubitel-art написа:

........ Иначе от изказванивта ви си правя заклучение че е
> най-добре спотово мерене,обаче ако имам и светли и тъмни
> участъци става малко сложно.........

Светломера е като камертон по който да си настроиш цигулката... ъъъъ фотоапарата [smilie3] тоест ако не знаеш как да тълкуваш това което ти показва забрави да получиш резултат. А за да си спестя обяснения ще ти кажа че тия машинки са настроени да мерят вярно спрямо средно сивото - 18% сиво... а това дето го снимаш такова ли ще е?

Автор: aquarius   
Дата:   17-10-05 16:17

Последно ПЛС че се побърках!

Кажете нещо евтино и непретенциозно за мерене на открито!!!

[beer] [beer] [beer] [beer] [beer] [thankyou] [thankyou] [thankyou] [thankyou]

Автор: ahab   
Дата:   17-10-05 16:45

Ленинград-6.

В базара дето не работи сега има тема на wiseman. Йофтин е.

Автор: aquarius   
Дата:   17-10-05 17:19

ahab - [beer] [beer] [beer] [thankyou] [thankyou] [thankyou]

Автор: labrax   
Дата:   17-10-05 21:48

Какъв никон имаш, дето светлометламера не ти харесва?
Евтин и ок светломер:
1. Weimarlux - ГДР
2. Ленинграда 6, дето се дискутира горе.
3. Сведрдловск 4 - почти истински спотметър

Всичко това е за 20-30 лв пряко сили. Не се изхвърляй за Госсен. Купи си книжка с добро обяснение за експониране и мерене или ИЗЧЕТИ ВНИМАТЕЛНО УПЪТВАНЕТО на който и дае светломер. Изхаби 1 филм за проби и грешки. Прави клинове - и ще имаш над 70% успеваемост.
Ако ще снимаш на диапозитив и имаш изкуствено осветление - някаква лампа, имай предвид, че ще получиш много по топли цветове- обикновените крушки, вскякакви нажежаеми лампи имат ниска цветна температура, а диафилмите са балансирани за дневна светлина, освен ако не са специално tungsem.
Ако имаш нужда от помощ:
bg_heritage@mail.bg

Дата:   17-10-05 23:35

Мерси много за съветите,днес си купих един Gossen Lunasix 3 ,сверих га на някакъв специален уред и казаха че е точен . Е не ми е ясно все още всичко по него ама с питане ще го науча. Иначе апарата ми е Nikkormat и според този уред 100 АСА трябва да го снимам като на 400.Ще съм ви благодарен ако ме упътите откъде да си взема диапозитив или добри негативни филми. Фатално ли е за диапозитива ако не е съхраняван в хладилник.[smile]

Автор: labrax   
Дата:   18-10-05 00:47

http://www.marquis-kyle.com.au/lunasixindex.htm

ИЗЧЕТИ УПЪТВАНЕТО НА GOSSEN-на си!!!, за да се научиш да го ползваш.

първа  назад  1     всички  напред  последна