Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 UV или циркулярен поляризационен филтър?
Автор: didiken   
Дата:   10-10-05 10:45

Здравейте!

Сдобих се /най-после/ с нов апарат.
Доста материали съм изчел за филтрите, но искам и вашето компетентно мнение.
Какъв филтър да сложа - UV или циркулярен поляризационен? Доколкото разбирам, първия не компенсира втория, но обратното е по-скоро вярно? Или греша?

Разбрах, че от Фотоъгъл в Халите мога да намеря 58мм филтър. Други места в София?[smilie8]

Благодаря!

Отговори на това съобщение
 Re: UV или циркулярен поляризационен филтър?
Автор: Стефан   
Дата:   10-10-05 11:48

Не може да снимаш постоянно с поляризационния филтър, защото ти смъква около 3 бленди, т.е. може да го ползваш предимно при прилично осветление. Така че постоянно си държиш на обектива UV филтъра, а поляризационния го слагаш само когато ти трябва [shtrak]

Дата:   10-10-05 11:49

Освен на фотоъгъла може да потърсиш във Фуджито на Деков на Иван Асен II, до Райфайзен.

Дата:   10-10-05 11:52

Публикацията е редактирана (10-10-05 11:52)

Автор: Георги   
Дата:   10-10-05 11:53

не всеки сваля, мулти просветления не сваля нищо.

по-добре си купи просветлен ув филтър. 50тина лева е за 58мм хама. има разлика между него и обикновения за 17 лева.

а по-нататъка си вземи и поларизационен. ама първо тествай апарата ти с кой се разбира и не си бърка автофокуса - дали линеарен или кръгов. не гледай какво пише. тествай! линеарния хама е 40 лева, а циркулярния е 68 мисля. мулти просветления е към 150.

Автор: Mimic   
Дата:   10-10-05 11:56

Аз само да поправя, че смъква с не повече от 1.5 (с някои много кофти филтри - 2) бленди ...

Дата:   10-10-05 12:17

Става дума за 8080. Знам, че имаш впечатления...
Да, ще тествам определено.Вчера това правих в 19 часа в южния парк[smile] .

Дата:   10-10-05 12:22

ами на моето 8080 му се бъркаше автофокуса с линеарен. и си купих тогава циркулярен на хама. цената беше около 70 лева. досвидя ми за мулти-просветлен да давам 150 кинта.

а иначе просветления ув филтър (около 50 лева за хама) нямам оплаквания към него. и качеството му е доста по-добро в сравнение с обикновения ув. и дори си правеше ефекта на пол филтъра (особено като пипнеш леко селективните цветове).

Автор: IDA   
Дата:   10-10-05 12:51

Уважаеми любители на филтрите,

Предварително се извинявам, че мнението ми не е съвсем по темата. Вярно е, че има понятия, които не могат да бъдат преведени на българския език, поради това е възприета транслитерациата им от чужд език, например думата компютър. Но в случая, в българския език има съвсем точен превод на английските думи "linear" и "circular", а именно "линеен" и съответно "кръгов". Ако уважавате себе си, говорете правилно на родния си език. С безсмислени понятия като "линеарен" и "циркулярен" убивате у много хора всякакво желание да ви отговарят на запитванията.

Приятен ден.

Дата:   10-10-05 12:59

<дрън> <дрън> [ezik]

Автор: penchev79   
Дата:   10-10-05 13:24

и двата филтъра са необходими.

Иначе знам 1 магазин където има циркулярен поляризатор, просветлен, но цената от 140 лв срещу 70 за стандартния на мен поне ми е малко множко [smilie21]

та този магазин всъщност е другия магазин на тия от халите, ако при тях няма те сами ще ви отпратят там. [shtrak]

Дата:   10-10-05 13:28

Доколкото знам, всички по-съвременни оптики имат УВ покритие - единствената полза от подобен филтър е предпазването на челната леща на обектива (поне аз само с тази цел го ползвам) ...

Дата:   10-10-05 14:24

IDA бля бля

Автор: christal   
Дата:   10-10-05 14:34

IDA [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   10-10-05 14:42

Какво ве christal - "транслитерациата", "... които не могат да бъдат преведени на българския език ..." - да вземе да си погледне собствените грешки преди да седне да ми критикува ... и сто пъти казахме, че не сме в литературен форум ...

Дата:   10-10-05 17:15

Моля, не обръщайте темата в караница. Вместо да дадете мнение, се дърлите за глупости!
Както и да е, на първо време ще си купя циркулярен поларизационен.
Малко по-късно УВ мултипросветлен.
Мерси за мненията![smilie24]

Дата:   10-10-05 18:18

Didiken, добре, ето ти и мнение по същество. Провери на място дали апаратът ти фокусира нормално с линеен поляризатор. Ако това е така, купи си линеен, много по-евтин е от кръговия, а върши същата работа. Едва ли би забелязал разлика.

Mimic, много те уважавам като фотограф и харесвам снимките ти, както и мненията ти по темите във форума, но не очаквах от теб такава реакция. Никой не е безпогрешен, най-малкото аз, но въпросът е принципен - ако не уважаваме езика си, значи не уважаваме себе си. Щом не уважаваме себе си, не можем да очакваме уважение от другите. И това важи за всичко, не само за литературните форуми.

Дата:   10-10-05 18:26

Ами сори за реакцията, може и да съм реагирал прибързано ама напоследък забелязвам все повече теми и постове на тема правопис, защо не пишем на кирилица и най-омразното ми - когато някой не може да отговори смислено на някого и започва да се заяжда за правописа му или колко кофти били снимките в профила му. Та пак да кажа - би било добре да можем да се изразяваме правилно и да не допускаме грешки (били те съзнателни или не), но нека все пак да не забравяме, че езикът е предимно средство за комуникация и докато успяваме да се разбираме без да си даваме много зор, всичко би трябвало да е ОК ... [smilie8]

Айде бири и сори ако съм те засегнал - не е било умишлено ... [beer]

Дата:   10-10-05 19:03

Mimic, аз не съм се засегнал, рядко участвам в дискусии, най-вече тогава, когато мога да помогна с личен опит или някакви познания по поставен в дадена тема въпрос. В случая споделям мнението че по тема, която наистина е чувсвителна за мен, а то е, че ако загърбим езика и писмеността си, с която нацията ни общува повече от 1000 години и се отдадем на всеобщата неграмотност в най-различните и форми, като SMS-ица, маймуница, писане в изречения без начало и без край и т. н., скоро съвсем ще загубим способността да се разбираме помежду си. Ти сам виждаш, че някои хора освен с плюене по другите, сипене на обиди и нецензурни изрази, по никакъв друг начин вече не могат да общуват. Това е много жалко, особено за форум като този, в който участват толкова много образовани, интелигентни и изключително талантливи хора.
Спирам дотук. И без това се отклоних от темата.
Бъдете здрави!

Дата:   10-10-05 20:28

IDA добре е да четеш преди да пишеш. защото пишеш глупости. бля бля.

отговорих съвсем точно на човека и за проверката и с какво точно се разбира тоя олимпус.

и преди да правиш бележки за правопис се замисли дали можеш да помогнеш на човека, защото ако не можеш просто не се обаждай. намираме се на фотографски, а не на литературен форум.

Автор: LAVA   
Дата:   10-10-05 21:47

И двата, дядо попе ;)

Автор: Стоев   
Дата:   10-10-05 22:18

IDA,
в случая не си прав - дали е наричано циркулационен или кръгов не е важното, след като се разбира за какво става дума.

То все едно да говорим за макропръстени и макролещи, дето е прието да се наричат, вместо екстеншън тюбове и клоузъп ленсове, дето и не намерих правилен превод и български вариант до сега, не намирам и побългаряването за правилно де...

Автор: mario   
Дата:   10-10-05 23:59

IDA [smilie24] [smilie24] [smilie24]
абсолютно си прав.

Автор: A400   
Дата:   11-10-05 09:16

И аз снимах известно време с Линеарен, пардон, линеен филтър и наистина имах проблеми с автофокуса. Колкото и странно да звучи....[shtrak]

Автор: simpleman   
Дата:   11-10-05 09:50

Непрекъснатото задаване на едни и същи въпроси ме кара да си мисля, че форумът трябва да има раздел популярна школа или елементарен речник на българския участник във форума нещо такова за най-често срещаните понятия. Линейният поляризационен филтър не е стандартен спрямо "кръговия", а последното не се отнася за външната форма или възможността за въртене. УВ-то не е равно на поляризацията, макар и да има комбинирани. Извинявам се за тези елементарни неща пред знаещите, но изглежда незнаещите трудно ги систематизират от отделните съобщения. Нима може да се избира между линеен и кръгов ако не се знае апарата на който ще се поставят. Колкото до предпазването с УВ, то е често срещано, макар че шефът на продажбите на БиХ Хенри Поснер препоръчва винаги да се слага сенника за предпазване, а не филтър ако от него няма нужда.
С най-добри пожелания от облачна София.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна