Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Любител-6, въпрос
Автор: penchev79   
Дата:   05-10-05 20:41

Имам следния проблем:
но мога да подкарам светломер Любител-6. Чисто нова батерия му сложих - стрелката едвам мръдва, но не работи. Даже до първото деление не стига по скАлата. Какви ли не комбинации пробвах и не ще и не ще !

Може би да съм сложил батерия, с която не работи ? Или ако има някъв начин да го подкарам? Възможно ли е самия светлочувствителен елемент да се е скапал и затова да не бачка ?

Дайте акъл кво да правя.

на гърба пише :
"Злемент РЦ53"

като ми го дадоха вътре имаше батерия "КА 625" (една изкилифинчена такава с ръбче отстрани, прилича малко на гъба), и аз съответно пак такава батерия му купих ама нъц - не ще да тръгне и туй то.

ако някой знае как да се справя с проблема да пише ?
(ако мислите да ми напишете "ми хвърли го в кофата" - мерси, мина ми вече като мисъл 1-2 пъти) [smilie18]

знам, че тук има хора които знаят защо не работи и искрено се надявам да забележат темата.

Отговори на това съобщение
 Re: Любител-6, въпрос
Автор: nemchev   
Дата:   05-10-05 20:51

сори че ти спамя темата ама не си онлайн на Q-то....в петък съм в софия...дай да се уговорим нещо...па земи и светломера...и аз един път се измъчих с един Ленинград ...ама си бачка де

Автор: asahi   
Дата:   05-10-05 20:51

Сигурен ли си, че въобще е работил?
Почисти контактите за батерията - може нещо да е текло и да са се окислили. Направи така, че със сигурност да има добър контакт.
Насочи светломера към светеща лампа и пробвай.
Ако не можеш да се справиш сам го дай на някой радиолюбител да го провери.

Дата:   05-10-05 20:59

asahi - не съм сигурен дали въобще е работил, тъй като го имам от няколко дни, но се предполага че е работил и че е изправен.
За батерията - ми щом се помръдва стрелката предполагам че е добър контакта но ще ги почистя все пак конекторите и пак ще опитам.

а за лампата - пробвах и на лампа и на слънце и на небе и на кво ли не..

Автор: asahi   
Дата:   05-10-05 21:10

Остави предположенията - ако контактното съпротивление е голям ще мърда точно толкова, колкото да не работи. Все пак за да работи трябва да са изпълнени всички условия - изправен уред, добра батерия, добър контакт и правилно използване.

Дата:   05-10-05 21:32

почистих конекторите - пак същата работа

иначе асахи си много прав за правилното използване, аз досега такова чудо като ръчен светломер не бях пипал, но в случая май не е това проблема [smilie2]

ще го дам на 1 човек дет разбира, ако и той не го подкара явно е за кофата

Автор: ahab   
Дата:   06-10-05 00:30

Сигурен ли си, че е Любител-6? Не съм виждал такъв модел.
Да не е Ленинград-6?

Автор: Nikon_F2   
Дата:   06-10-05 02:40

РЦ 53= РХ 625 , ЕРХ 625.[smilie24](с мин. разлика във волтажа)
Освен това трябва да има чекване на батерията.[shtrak]

Дата:   06-10-05 13:48

голям съм идиот ! наистина е Ленинград-6
откъде го измислих тоя "любител" не знам. Аз съм любител хаха [smilie18] [smilie18]

Никон-Ф2, а ти по-добре дай да се видим и да ти го дам да го пробваш на живо, вместо да даваш акъл тука [smilie5] аз точно теб имах в предвид по-горе [ezik]
[beer]

Дата:   06-10-05 13:54

подкарах го! отзад има една допълнителна врътка и като я разместих стрелката почна да отчита, само че отчита пълни небилавици. Явно подлежи на няква настройка ама квото и да правя не дава точни резултати. Или фотоелемента му се е скапал или има няква друга повреда според мен

Дата:   06-10-05 14:02

поправка към горното - не отчита, просто се премести малко по скалата при въртене отзад на врътката. Но като превключа между малката и голямата скала стрелката си стои на едно място, което е абсурд, разбира се.

няма надежда май за тоя светломер. ще го сменя

Вземи си Свердловск 4
Автор: icikonti   
Дата:   06-10-05 14:05

[smilie24]

Дата:   06-10-05 14:09

админ може да трие темата, да не става спам

Автор: sparrowhawk   
Дата:   07-10-05 13:00

why you don't see me????

Автор: dodo56   
Дата:   07-10-05 13:49

Selena ima jivot. Malko si e otishal. Moje da se koregira ama malko. Smeni po skoro saprotivlenieto otzad ama vnimavai za stoinostite. I ne si igrai s potenciometara che savsem shte go razstroish. Dai go na f2 toi znae kak da go opravi.

Дата:   07-10-05 14:54

Имам същия светломер.

Взех го с окислена батерия. Тя била и живачна. Голямо стъргане и почистване падна на гнездото.
РЦ53 не може да намериш вече. Има аналози в чужбина, но те се активират от въздуха при разпечатването им - след това имат живот около половин година.

Разреших лесно проблема като сложих Varta LR9. Намира се сравнително лесно - фотото в Рамстор например ги продава за 1,80лв.
Разликата е, че стария елемент е на 1,35 волта, а новия на 1,5 волта. Оттам идва една грешка в меренето която се оправя с винтчето отзад.

Поради липса на сива карта взимам Никона и слизам на улицата. Премервам какво ми казва той за сивите плочки и меря със светломера пак тях. Връткам много леко винтчето докато започнат да показват еднакво.
Тад-а-а-а. Светломера е калибриран.

Под лостчето има квадратно ц/к копче което ти мери заряда на батериите. Ако при натискането му стрелката не отиде в червената зона - имаш електрически или механичен проблем. Давай го на ремонт.

За щастие сензора ти е с CdS (cadmium sulphide) елемент. За разлика от селеновия светломер на повечето Зенити този не старее.

Дата:   08-10-05 11:46

ahab - точно това става, което казваш - при тест на батерията стрелката едвам мръдва колкото да не е без хич. а с ремонти няма да се разправям, продавача ще ми го замени със Свредловск4 и толкоз [smilie5]

иначе съм му сложил батерия КА 625, тъй като предишната батерия с която ми го дадоха пак беше такава

Дата:   08-10-05 12:26

Свердловск-4 дори е по-добър. Струва около 40 лева. Добре ще направиш.

Ленинград-6 го купих за 15 лева в отлично състояние. За тия пари няма смисъл да се ремонтира.

Автор: юнга   
Дата:   08-10-05 12:38

Ahab, имам сива карта и два светломера.
Ленинград 4 и Ваймар.
Сивата карта са двете корици на една книга за фотография на нешънъл джиографик.
Като тръгна да меря с двата светломера и Канона, получавам три различни неща.
Опитах да оправя ленинградчето с винта отзад и той подлудя съвсем.На облачно взе да дава -съни 16.
Явно , че нещо съм обръкал в меренето със "сивата карта". Как точно до си оправя нещата според теб?

Дата:   08-10-05 12:49

юнга, хахаха и аз я имам тази карта на тия книжки [smilie5] и си мислех да правя тестове като теб, но ще се въздържа [ezik]

ahab - за Свредловск-4 - 40 лева???? [smilie11]

че аз за 80 преди няколко дни купих цял апарат с ТТЛ вътрешнокамерно измерване !

Автор: eXile   
Дата:   08-10-05 12:53

На НГ сивата карта по-добре да я нямаше[smilie21]
Обърни дори към слаб източник на светлина да видиш как пропуска...

Автор: Стоев   
Дата:   08-10-05 12:57

И на различните книжки е различно "сива"...

Автор: юнга   
Дата:   08-10-05 13:00

Благодаря Ви. Всичко е ясно. Излиза, че грешката е в българската полиграфична промишленост.

първа  назад  1     всички  напред  последна