Автор: Максим
Дата: 01-10-05 21:38
"toncho - Да не сте слаботелесни нещо или толко ви е акъла просто?"
toncho - толкова ти е акъла просто
Още един хванал апарат и се възкачил на стола в Хайдпарк да крещи на другите и да ги учи. Сметките са ти смешни. Значи стабилизацията ти дава 3 бленди (а при сапунерата щото я няма, та ...). Надувай си стабилизацията и ISO-то на макс и бъди хепи, щото да обира луфтовете като ти притреперва ръчицата от факта, колко си се изръсил и за какво Ако знаеш колко допълнителни възможности ти режат скъпите сменни обективи - като острота, бокето и т.н. ... но отде да знаеш, да не си снимал с такива, и то не на кропфактор а на лайка формат, за какъвто са проектирани и като работен отрязък, и като площно покриване? Обектива ще си е хубав, но сложен на калпав апарат - комбинацията е ясна. Ти си плащаш обаче отгоре за това непознаване, че не може скъпият обектив да си прояви качествата като при 24/36.
А широките и свръхшироките ти остават само в съня
Драги toncho, онова което става при снимане с такива микроматрици на "сапунери" със стабилизация и дълъг зум не може да стане на твоя кроп
Защо?
Вярно, DOF расте с намаляване на формата (затова и ДОФ при теб не е като на филм 35 мм) Някои обичат дълъг - някои къс DOF обаче - въпрос на харесване и стил. Ти обаче не можеш да разбереш друго: Защо не можеш да си купиш един такъв "дългозумест" обектив с добро качество и за твоя кропапарат?
Ами не можеш, защото възможността да се прави такъв обектив пък се
увеличава с намаляване на формата! Защо е така ли!? Ами ще ти кажа грубо:
- защото въпреки, че вътре може да има 15 лещи, нужни за доброто му
качество, те не тежат колкото и 5 лещи в твоя обектив, аналогично -
поглъщат точно толкова светлина, колкото 5 в твоя! Отделно, че е
по-евтин - защото изработката му е по-лесна и по-малко ресурсуемка.
От трета страна тоя дългозумест си е разчетен за апарата, а при твоя кроп няма такива обективи, дори "S" не е това - покрива само площа на матрицата, но през дъъългия раб.отрязък на Nikon/Canon тела за 35 мм. с отделно надута работна отсечка, заради огледалото и удобния байонет и автоматики! Работната отсечка на апарата ти е неимоверно дълга - тя не е за този формат матрица! Апарата ти е удобен само за дълги телеобективи - където работната отсечка е без значение, а площното покриване на кадъра от по-малко значение, отколкото при широки и нормални! Това го прави един боклук, дори когато снима със скъпи обективи. Можеш да си го мериш само със "сапунери", и то само по показател снимане на високо ISO апарата. Този формат матрица може да даде много повече, ако е в по-подходящо тяло и за него си има по-подходяща оптика! Така направиха Olympus E-300 (скоро новия ще е на пазара), Sony DSC-R1 10.8 million p CMOS 21.5 x 14.4 mm 24-120/2.8 - 4.8 пък направи "сапунера" с матрица като твоята почти - не бих се наел да сравнявам качеството и с твоя кроп, на всяко ISO, нищо че е със zoom Затова и цената и е по-висока от твоя (1000$ USA).
Ако сега ми кажеш, че ще слагаш обективи от стари апарати с преход - не оправяш нищо от кусурите, освен цената, но за сметка на това се лишаваш от тия екстри, за които си броил хилядa $ (а "сапунерата" ще си ги има). Трабант - с гуми на Порше!
Ако ти можеше да си сложиш такъв дългозумест качествен обектив на твоя
DSLR -12Х F2,8 !!, щеше да си спестиш 3 по-късозумести - парите и
теглото за тях, и щеше да подскачаш от кеф - защото предполагам, друго
освен зумове нямаш (бокета, светлосили за без пари и с IS USM и т.н. по дяволите). Освен това забележи факта - тези "дългозумести"
въпреки, че са такива и един замества три ... покрива целия диапазон - 2
чанти с обективи, са с бленда 2.8! Ни се праши, нито трака, нито затвора се амортизира така, нито затвора е кумуфлаж!!Panasonic DMC-FZ30 35-420/2.8 - 3.7. При твоя така ли е - бленда 2.8? Ако е така, той ще да започва от числото 1000$, и пак ще си е късозумест 3Х.
Ти не учи любителя какво да си вземе с 1000-1500 лв, той по-добре знае от тебе, и знае как да си провери! Който си е изкарал парите с пот, най-добре знае в какво да ги вложи и колко да вложи. Замисли се по-добре върху факта, защо точно кроп DSLR се обезценяват с най-голяма сила? Всичко това си е любителска продукция - и "сапунери" и кроп DSLR-и, така че не виждам смисъл в разгарянето на такива тъпи пунически войни и мерения кой е по-по-най. Този любител, който добре си управлява парите според целта и постъпленията - избира правилния апарат за нуждите си, и го купува в правилния момент. Няма нужда да е нон-стоп обиждан и хулен от такива като тебе.Тъпия любител си слага гуми от порше на трабанта, за да изглежда впечатляващ, щото и неговите възможности се простират до такава сума ...
По-твоята проста логика ще ти тресна твоя въпрос: Взимай 24/36 ако не си слаботелесен. Още по-добре среден формат, а най-добре голям.
Умните хора първо си задават въпроса: За какво ми е при тази цена? Аз какъв съм, щом не ми е ясно какво точно ми трябва, да се хвъргам напред, към това което повече прилича на "профи"?
Mimic - последното нещо което искам от апарата ми е - да впечатлява! Поради тази причина често ми се е налагало да оставям "нужния" апарат, и да хващам по-малък и скромноизглеждащ модел, за да мога да си направя снимките както аз искам, без да създавам излишен смут у хората или реакция на позиране.
За всяка задача си има апарат, няма универсален...но има надути дизайни с форма на фолсваген в магазините - за по тия...![[smilie5]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie5.gif)
|
|