Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Проблеми с LI-io battery. HELP!!!
Автор: J0R0   
Дата:   30-09-05 17:33

Вчера си купих литиевойонни батерии за апарата. Китайски. Напрежението в тях и с около 2 волта по-високо (общото). Дори малко повече. Никеловите са 4х1.2 В, а тези са 2х3.8 В

Какво забелязах, когато ги сложих в апарата.
1. Некоректно измерване - започна да недоекспонира.
2. Започна да ми дава често съобщение ERR на дисплея и апарата да блокира - трябва да му се извадят батериите и да се сложат отново за да тръгне...
3. Бъгове при връзката с обектива. Обектив с бленда 2.8 като го сложа и мога да му задам бленда 1, каквато няма изобщо....

Пощраках малко с тия батерии, нещата се пооправиха след неколкократно рестартиране на апарата. Котаго сложих старите никелметалхидридни - пак започна да се сбъгясва системата...

Някой сблъсквал ли се е с такива проблеми?
Какво се прави в случая? Може ли батериите да са причината? Има ли инженери във форума, които могат да кажат.

Сега апарата работи горе-долу, но не съм сигурен в точността на измерването, по-скоро недоекспонира пак.

Отговори на това съобщение
 Re: Проблеми с LI-io battery. HELP!!!
Автор: thor   
Дата:   30-09-05 17:55

хмммммм ,аз използувам такива китайски от повече от две години и не съм имал проблем до сега .......... освен да вдигна темата по нагоре нямам никаква идея от къде и какъв може да е проблема при теб [smilie11]
[cool]

Автор: Todd   
Дата:   30-09-05 18:45

Да не му се прецака нещо захранването .След батериите в една такава машина има поне 3-4 импулсни преобразователя които правят от тях необходимите напрежения за работата на фотоапарата .И от там може да се прецака нещо ако не бачка коректно захранването.
Това така на примависта .

Автор: Sidewinder   
Дата:   30-09-05 19:04

Има инженери.Предполагам не един и двама.Дай малко повече инфо за размисъл, наистина е малко странно това, което казваш.Примерно какъв е апарата и какви са батериите( ясно, че новите са китайски, но нямат ли нещо написано на тях?)или какъв е модела на старите?

Дата:   30-09-05 19:09

Апарата е Sigma SD 10
батериите които ъсм ползвал досега са били никелметалхидридни Панасоник и Саньо, не съм имал никога проблеми с тях, с изключение на това, че бързо свършват.

Тези литиевойонни са някакви китайски, нямат марка, на едната пише напрежение 3 волта, на другата 3.7 волта, но като ги премерихме се оказа, че първата е 3.8, а втората 4.2 волта, малко по-високо от написаното...

Автор: pejzagisto   
Дата:   30-09-05 19:10

Какъв е кодът за грешка и описан ли е в инструкцията? В момента с кои батерии работи "горе-долу" но недоекспонира? Какво ти казаха от техническата поддръжка на производителя?

Публикацията е редактирана (30-09-05 19:11)

Дата:   30-09-05 19:21

Е, кой да ми каже :-))
Производителят на апарата е в Япония.
Тук нямат сервиз. Купуван е от Германия...

Дата:   30-09-05 19:35

О.К. Както казва колегата, на "прима виста" мога да кажа само следното(ако може да те успокои): Значи, ако е имало опасност да ти се повреди апарата от по-високото напрежение, то това обикновено става веднага.Имам съмнение, че новите ти батерии не издържат на натоварването.По принцип литиево-йонните батерии са разчетени за по-малък ток, който препоръчват да се черпи от тях.Та мисълта ми е , че може в момента , когата апарата започне да черпи повечко ток в даден режим, на новите ти батерийки да им пада напрежението под нормалното за работа на камерата ти.В такъв момент електрониката започва да се "шашка".А, и нещо много важно: не е добра идея да използваш различни батерии заедно,( на едната пише 3V, на другата 3,7V).Това и друг път е коментирано във форума. Просто общия резултат е като на най-лошия елемент от комплекта.Помоли някого да ти услужи с комплект работещи батерии и пробвай с тях.

В dpreview пише: "Power • 4 x AA batteries (NiMH recommended)
or • 2 x Lithium CR-V3 (non-rechargeable)

Публикацията е редактирана (30-09-05 19:46)

Автор: krassimire   
Дата:   30-09-05 19:41

Един Jenoptic така сдаде багажа, използвахме 2x3.8V Li-Ion вместо 4x1.5V AAA.
Не гръмна веднага, така че не е 100% сигурно че е от батериите, но не препоръчвам екперименти.

И да, инженер съм точно по тая специалност.

Плюс това за моя Pentax IstDs изрично казват да не се ползват Li-Ion батерии вместо 4-те AA NiMH или алкални, с които е предвидено да работи.

Дата:   30-09-05 19:58

Ами за Сигмата пише че може 2 литиеви по 3 В, вместо 4 алкални или никелметалхидридни по 1.5 В
Дори гнездото е предвидено за такива.

Дата:   30-09-05 20:03

Значи, на тези двете, дето гръмнаха jenoptic-а, пишеше 3.6V, но измереното напрежение (дори натоварено), беше общо 8V. Апаратчето си работи чудесно цяла седмица, и гръмна. Така че щом Сигмата се шашка, май за всеки случай е добре да се спрат тези проби.

Дата:   30-09-05 20:06

да, прочетох го за литиевите, даже и на картинка ги видях [smile] .Ама на картинката пише "Кодак" и изглеждат еднакви и двете.Знам , че си притеснен, камерата е скъпа, но [beer] ... за успокоение и ако още си на линия, да попитам: видях, че апарата има гнездо за външен адаптер DC-In. Пробвал ли си да снимаш с включен адаптер?

Дата:   30-09-05 20:07

mailto:service@sigma-foto.de,
service@sigma-imaging-uk.com ?

Не разбрах за кода за грешка и батериите.

Дата:   30-09-05 20:07

да, прочетох го за литиевите, даже и на картинка ги видях [smile] .Ама на картинката пише "Кодак" и изглеждат еднакви и двете.Знам , че си притеснен, камерата е скъпа, но [beer] ... за успокоение и ако още си на линия, да попитам: видях, че апарата има гнездо за външен адаптер DC-In. Пробвал ли си да снимаш с включен адаптер? Но само ако е оригиналния за апарата адаптер.

Дата:   30-09-05 20:11

Извинявам се за двойния пост, неволна грешка[smilie11]

Дата:   30-09-05 20:12

Е, аз не съм чак толкова притеснен. Апаратът е в гаранция (на територията на Германия), освен това на сайта на Сигма пише, че може да работи с литиевойонни батерии (дори те са пуснали такива, ама по 99$ едната)
С адаптер не съм го включвал.
Кода за грешката не знам, не пазя книжката, щото тоя ми е втори апарат Сигма и си мислех, че всичко знам :-))

Дата:   30-09-05 20:14

По принцип никога не трябва да смесваш батерии от различен вид или дори нееднакво заредени. Не само може да се получи неправилно напрежение, но и загряване и/или протичане на батериите.

Дата:   30-09-05 20:14

Щом производителя допуска Li-Ion батерии, значи не би трябвало да е проблем високото напрежение. Но понякога се случва някой конкретен екземпляр за се държи странно. Както по-горе препоръчаха, може да се пробва с други две батерии.

Автор: zoomaniak   
Дата:   30-09-05 20:20

Добре че съм на лента [smilie5] а лентовите дали са застраховани от таквиз проблеми [smilie11] или всеки атарат може да пострада ако не сме внимателни един вид [smilie10]

Дата:   30-09-05 20:28

Или с други 4-ри батерии ( ако са АА тип). Тя твоята май стана, без да се сърдиш, като оная, нашата приказка: "Скъпи на триците, евтини на брашното". А онези батерии,по 99$ , дето си ги видял, най-вероятно са акумулаторни.

Автор: v_d   
Дата:   30-09-05 20:57

Проблем подобен с err грешки имах но се оказа от самия китов обектив на 300D но отсамите батерий едва ли би давало[smilie11]

Автор: Grandpa   
Дата:   30-09-05 21:26

Пиши на Сигма. Не знам как са в Германия, но от американския офис отговарят и са точни (писах им едно време за светкавица). Няма нужда да им казваш, че си с батерии от битака, а не техните за $99 (и Канон ми искат $60 за техните, но си действам с куче марка за $10 без проблем). Просто - "така и така с литиеви батерии нещо се шашка, да знаете нещо по въпроса?" От тоя сорт.

Автор: crazyman   
Дата:   30-09-05 21:32

Автор: Grandpa
Дата: 30-09-05 21:26

..... (и Канон ми искат $60 за техните, но си действам с куче марка за $10 без проблем).

Oт каде мога да си взема такива батерий, че и на мен не ми се дават 60$

п.с. един въпрос да не отварям нова тема- Първия заряд на батерията колко часа трябва да е (Фотоапарат Canon pro1 батерия - BP-511A -1400mAh)

Автор: boreto   
Дата:   30-09-05 22:02

Често импулсните трансвертери, конвертори, инвертори и стабилизатори са капризни по отношение на входното напрежение и особено по отношение на вътрешното съпротивление на източника. Мисля,че опасността от повреда не трябва да се пренебрегва, а получаването на неточни вторични напрежения е почти сигурно.

Абсолютно вярно е, че двете батерии трябва да са еднотипни и желателно в еднаква кондиция.

Жоро, в този случай притеснително е, че като си върнал NiMH акумулатори, не работи правилно. Да не би да са стари или недозаредени. Възможно е един от акумулаторите да не е в добро състояние. Май трябва да пробваш с нови и добре заредени акумулатори.

Сигурен ли си, че е разрешена работата с литиево-йонни акумулатори? Тяхното напрежение е по-високо от това на литиевите батерии. Много е вероятно да се визират литиеви батерии, а не акумулатори.

Автор: boreto   
Дата:   30-09-05 22:07

А, сега видях. Щом пише литиеви по 3v, значи е за литиеви батерии, не за литиево-йонни акумулатори.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна