Автор: momchilcha
Дата: 30-09-05 20:53
Аз снимам с него в момента, но съм в САЩ.
Не съм притежавал други ДСЛР преди (но съм снимал по малко с някои) и няма да съм много обективен навярно.
Досега съм наистина много доволен - трудно бих могъл да посоча някакъв недостатък - добре направен/солиден и същевременно компактен, удобен.
Бутоните са добре разположени, функционални - почти не ми се налага да се ровя из менюто. Сега като се замисля май само RAW-JPG сменям от менюто.
Достатъчно бърз с бърза карта (възползва се отлично от бързи карти и в записа и в превюто). Записва с около 5-6мб/с на Sandisk Extreme III.
JPG-a директно от камерата е страхотен и най- вече цветопредаването. Наистина цветовете винаги са перфектни (особено скинтоновете)!
RAW формата е компресиран и е 8-9мб. Дори и с пълен буфер снима RAW почти кадър в сек. май до пълна карта (аз стигнах до към 50 кадъра и се отказах).
Мери много добре, може би само към спот меренето имам известни резерви - понякога дава странни резултати.
Шум - не по-зле от другите в тоя клас мисля. Това което много ме радва е, че има много фин луминантен шум при високо ISO, който се чисти лесно, а дори и да не се чисти, изглежда филмов и МНОГО приемлив. Цветният/хроматичният шум е малко и се чисти лесно.
Стабилизацията определено работи, особено при къси фокусни разстояния. Ако снимаш на 300-400мм примерно, не е толкова ефективна, колкото при Panasonic FZ20, но върши доста добра работа и тогава.
Батерията издържа поне 500 снимки с ровене и разглеждане.
Оптиката. Могат да се ползват и не Минолта обективи (хубавите Такумари на резба примерно ) с адаптери. Казват, че мери добре.
Имат, доколкото съм чел, нелоша оптика и Минолта. Един отличен обектив - Минолта АПО 100-300 (снимаx един ден с такъв - много остър по цялата дължина) е около 240$ на старо. Имат и добра твърда оптика (пак само чета за нея), но си е скъпичка за мен . Един съвсем приличен автофокусен обектив - 50мм/1.7 може да се закупи за 30-40$.
Аз купих за 80$ (като нов) Минолта 70-210 3.5-4.5, който фокусира доста прилично и примерно на 4/5.6 е много приятно остър. А бокето е чудно .
А да - кофти е дисплея - много ниска резолюция, но пък е голям и бива на слънце.
Визьорът за мен е добър, но утре ще сравня с Canon 350XT и Nikon D50 и ще добавя впечатления.
Шумът от затвора е доста висок (и плаши диваците понякога).
В сравнение с Panasonic FZ20 примерно , с който снимах 2-3 месеца, е доста повече отвсякъде (само може би дисплея).
Ако те интересува нещо конкретно - питай и тестове някакви мога да направя.
Аз избрах 5Д пред 7Д, най-вече заради проблемите на последния - backfocus особено.
Като цяло - отличен апарат.
Публикацията е редактирана (04-10-05 01:59)
|
|