Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Имам нужда от малко помощ за затъмнението
Автор: Mimic   
Дата:   30-09-05 10:37

Току що прочетох в съседната тема, че ще има затъмнение ... пуснах един сърч и видях, че в Ница ще е 76 %. Та тъй като не съм снимал досега такова чудо, ще ми е необходима някаква информация. Имам един 500мм ф/8 и един 50мм ф/1.4 ... дотук съм убеден, че ще снимам с 500мм ... ако можете да ми кажете колко е добре да затворя диафрагмата и редно ли е да използвам някакви филтри, ще ви бъда безкрайно благодарен [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Имам нужда от малко помощ за затъмнението
Автор: nikolayradev   
Дата:   30-09-05 10:50

слънчево ?? лунно??кога??
някой спомена че не е хубаво да се снима с/у слънцето е в моите очииииии[smilie5]

Дата:   30-09-05 10:50

Слънчево, в понеделник

Автор: nrk   
Дата:   30-09-05 11:01

Хехе, 500мм ще ти свърши чудна работа, особенно ако си на х1,6.

При мен (малко по-надолу) не знам колко процента ще е, но казват че ще е пръстеновидно, т.е. луната изцяло пред слънцето, но с по-малък диаметър. За съжаление имам само 200мм, ама утре ще преровя вехтите магазинчета да потърся някакъв конверотр.

За филтри не знам... навремето снимах затъмнението в България без филтри, но тогава имах само старичък зенит и не ми пукаше особено.
В понеделник ще сложа със сигурност УВ, щото съм на филм. Ако имах ND бих го ползвал, ма като нямам няма да тръгна специално за тва да купувам.
Филтър всъщност ти трябва не толкова за апарата, колкото за очите ти - не можеш да кадрираш без някаква защита за окото, опасно си е. Купи си съответните "еклипсови" очила (при мене са 3 евро парчето).

Успех!

Дата:   30-09-05 11:06

Нямам х1.6 ама не е беда ... очилата са задължителни ... мога да отскоча за НД филтър до нас ама какъв ... НД3 нейде смяташ ли, че ще е ОК [smilie11] [smilie11] [smilie11]

Автор: onlineivo   
Дата:   30-09-05 11:08

Добре де, няма ли на апаратчето да му се запали и изгори някой пиксел от това? или пък да го напече и да си остане горещ после?

Автор: nikolayradev   
Дата:   30-09-05 11:10

ако в тази забавна тема намериш нещо[smilie5]
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=214248&t=214191&phorum_uriauth=#reply_214248

Дата:   30-09-05 11:11

Ами аз затова питам за филтри [smilie8]

Дата:   30-09-05 11:13

Тц ... туй съм го чел Радев [smilie5]

Дата:   30-09-05 11:18

Ами Mimic... слънчево ли е при теб сега?

Сложи 500мм, и си измери слънцето (пробвай с начална бленда 11, примерно). Ако още нямаш очила, за кадриране можеш да ползваш тениската си - между визьора и отото ти, нищо няма да ти стане за малко.
Та ще видиш какви стойности дава апарата и ще прецениш имаш ли нужда от филтър.

Аааа, ако имаш спот мерене, или ако слънцето запълва цялата измерваща зона е най-хубаво да компенсираш, щото светломера ще се подлъже - сложи му поне +1, +1,5 примерно. То е ясно че ще правиш клин. Аз смятам едно филмче да опукам, за да съм сигурен, че ще имам свестни кадри.

Ако снимаш на филм потърси 50 асов, помага :)

Между другото не е много хубаво да държиш апарата дълго време сращу слънцето. Все пак то се фокусира върху сравнително малка площ. Филма ти (или матрицата) няма да изгори, щото времето за експониране е малко. Но светломера... може да се понагрее, макар че има доста лещи пред него. Тъй че карай на почивки.

Публикацията е редактирана (30-09-05 11:21)

Дата:   30-09-05 11:22

Абе то за слънчево, слънчево е ... само да не се скапе за понеделник, че тогава ще боли. Иначе снимам с 350Д и ИСО 100 е минимумът ... клинът е задължителен. Мерси за съвета за почивките - определено щях да се сетя чак като изпуши [beer]

БТВ стативът също се подразбира, но да слагам ли MLU [smilie11]

Публикацията е редактирана (30-09-05 11:24)

Автор: kaff   
Дата:   30-09-05 11:28

Снимах предното слънчево затъмнение. Поради липса на филтър ползвах опушено стъкло, стъкло от маска за електрожен и филтрите за фенер чернобялата лаборатория и трите вършат работа бленда 8 съм ползвал.
Без филтър може меренето да си отиде така пишеха при предишното затъмнение.
Успех.[smilie24] [shtrak]

Автор: Ronson   
Дата:   30-09-05 11:30

Луната ще закрива само част от Слънцето и въпреки това яркостта ще е изключително висока, така че слънчевите филтри са задължителни. Недейте опитва да наблюдавате или снимате без защитни средства (сл. очила, сл. филтри). Нали знаете че Слънце се наблюдава само два пъти - един път с лявото и един път с дясното око [smilie5]
ND филтър няма да помогне. Снимаш на колкото може по-затворена блендо, но все пак вземаш предвид, че това е движещо се тяло и ако снимаш без водене (примерно със статив), то скоростта ти трябва да е подходяща, за да не се размазва обекта.

Ето и страница, където има доста информация за наблюдение и снимане: http://sunearth.gsfc.nasa.gov/eclipse/solar.html

Публикацията е редактирана (30-09-05 11:31)

Дата:   30-09-05 11:35

Значи сумарно излиза: статив, MLU, диафрагмата на 8 - за по-голяма скорост, НД филтри нема смисъл, за да мога да го карам на тая по-висока скорост, почивки да не изпуши техниката, очила за кадриране иии ... биричка, че то тук почва 7:48 и свършва в 10:34 [beer]

Автор: kaff   
Дата:   30-09-05 11:42

е вземи и капки за очи че знаели човек кво може да се случи и повече бира...[smilie21] [beer]

Автор: PolarBear   
Дата:   30-09-05 11:43

Мимик, сигирен ли си, че не си на х1.6? Все си мислех, че си чувал за кроп-фактор (мръсна дума).

Бях ти написал куп съвети, но видях, че Ронсън вече те е светнал по въпроса.

Дата:   30-09-05 11:43

Значи имаш два варианта - със филтър или без.
Ако ще снимаш без филтър (или само със ND такъв) при скорости от около 1/2000 - 1/4000 MLU и статив естествено не ти трябват.

Ако ще снимаш със як "слънчев" филтър - въпросите очила за затъмнение, или опушено стъкло - тогава скоростта ще падне толкова, че да ти трябва статив.
Аз бих пробвал и двата варианта...

Аааа, и от снимане да не забравиш да гледаш :) гледката е хубава, макар че няма да е както истинското затъмнение през 1999 в България.

Дата:   30-09-05 11:48

Да ве PolarBear, верно че съм тъп ... аз помислих, че ме пита дали имам телеконвертор [smilie5]

А страницата дето Ронсън я пусна е супер [smilie24]

nrk, верно че беше яко ... аз бях около Калиакра по него време - както и останалата част от България [smilie5]

Автор: Ronson   
Дата:   30-09-05 12:16

Значи последно пояснявам още веднъж - това затъмнение не е ПЪЛНО, а ЧАСТИЧНО слънчево затъмнение! Слънцето няма да се скрие цялото зад Луната, както беше 1999г.

НЕДЕЙТЕ НАБЛЮДАВА ДИРЕКТНО БЕЗ ЗАЩИТНИ СРЕДСТВА!

ND филтрите в случая не са защитно средство. ND филтър не е еквивалентно на слънчев филтър! Трябват ви много по-плътни стъкла!!!
Отивайте в темата на mario и си купете нужните СЛЪНЧЕВИ филтри: https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=224535&t=224535&phorum_uriauth=

Ако и сега някой не е разбрал, очаквам в понеделник по новините да съобщят за много нещастни случаи [smilie5] [smilie19]

Дата:   30-09-05 12:19

Да ве ясно, ама не съм в България и няма как да стигна до Марио. Очила вярвам, че и тук ще си намеря ... номерът беше техниката да остане читава [beer]

Дата:   30-09-05 12:26

Ми аз ще го снимам и с филтри и без :)
Очите си естествено ще пазя, не съм малоумен.
Благодаря за първия линк, Ронсън - пише, че май ще имам късмета да съм точно в ануларната зона. Кеееееееффффф [cool]

Дата:   30-09-05 12:36

И аз съм там nrk [ezik]

Автор: mario   
Дата:   30-09-05 12:36

филтрите в очилата са около 4х4 см.
аз съм пробвал да слагам на видеокамерата и стана.

Не съветвам никого да снима без филтър. Ако апарата е с перде, пердето може и да се пробие.

На дигиталните still/video камери в упътването винаги пише -- не насочвайте срещу Слънцето, ще си повредите матрицата. Дали ще се повреди мигновено, дали пък може и да издържи, не знам, защото не съм пробвал и нямам кураж.

С очите е още по-сериозно, защото не може да си купиш нови.

[shtrak]

Дата:   30-09-05 12:47

Как ще се пробие бе Марио???

То сънцето да не е бронебоен лазер, че да пробие пердето за по-малко от секунда???

Това ми напомня на параноята която беше обхванала цяла България през 1999... тогава що народ се извърва "по телевизора" да обеснява как ще изпонаослепеем.

Животът е малко по-простичък отколкото го изкарват, айде да не го усложняваме излишно, а?

Дата:   30-09-05 13:45

Пичове, ходих да меря слънцето - както си пече яко в момента, на ф/8 ми дава 1/2500, на ф/11 - 1/1000 (с обектива сочещ право в слънцето), така че от НД филтър малко не виждам нужда (особено като се има предвид, че светлината при 76% затъмнение едва ли ще е толкова) [smilie8]

първа  назад  1     всички  напред  последна