Автор: J0R0
Дата: 05-06-04 14:25
Искам да припомня една позабравена идея, за книжно издание със снимки на български фотографи, които да представят състоянието на българската фотография днес, нещо като луксозен албум.
Последното подобно издание, което ми е попадало, показва фотографията в страната до към средата на 80-те години. До преди близо четвърт век.
Каво се е случило след това - могат да знаят само хората, които много отблизо следят процесите, които ходят на всички изложби... Но мисля, че ще е интересно всеки да може да си купи едно такова издание и да добие представа какво и как се снима днес, какво правят младите хора, каква е тяхната визия и техните представи за фотография.
Разбира се, такова едно начинание е свързано с доста пари (това е тънък намек към големите фирми, производители и вносители на фототехника)
Такова издание би могло да бъде направено по два начина - първият, някоя голяма фирма да го финансира, като си сложи логото на най-видното място и си прибере голямата част от тиража. И след това си го раздава на партньорите в чужбина, би било чудесен подарък, стилен и престижен.
Другият вариант, който на мен ми се вижда по-изпълним е някое издателство да се ангажира с техническата част на такъв проект. Като фотографите, които участват да дадат безвъзмезднно снимките си, като получат част от тиража, а издателството продаде останалата част за да си покрие разходите.
Няма да крия, че днес говорихме някакви предварителни такива разговори, обаче хората искат да видят предварителен проект.
Затова пускам тази тема, да сондирам мненията, какво мислите, колко от добрите фотографи, публикуващи снимки тук биха подкрепили такова начинание.
|
|