Автор: ceco
Дата: 06-06-04 04:51
Мисля, че казах съвсем ясно - тези промени няма да изкоренят всички пороци на сегашната система за оценяване. Подмазването, създадените вече приятелски кръгове, кликите ... това не може да се разбие така лесно. Това, което предлагам, има за цели:
- да предпази непреднамерените потребители, новаците и тези, които не желаят ласкателства а реални оценки, и са вън от мръсната игра "ти на мене - аз на тебе", от "влиянието на авторитета". Като се почне от тумбалите - ако има име отдолу, човек ги отваря избирателно и мнозина признават, че се влияят най-вече от името. Ако си видял вече няколко шедьовъра на ХХХ, то вече ще отваряш всяка негова снимка - без оглед какво представлява и дори да не ти хареса, ще си кажеш "Сигурно не разбирам, но този е признат майстор, следователно - злато!", а за критичен коментар - забрави! Обратното се получава, ако е с нищо неисвестния ххх - ако изобщо някой отвори случайно негова снимка.
- Всяка пусната за гласуване снимка е анонимна за всички през първата седмица, когато обикновено я виждат и оценяват най-много хора (ако не е била качена веднага в галериите, тя остава невидима за всички освен нейния автор, до момента на качването й). Единствено авторът и може да уведоми своите клакьори (ICQ, e-mail, sms) за снимката, но ще му струва време и известни усилия - трябва да им прати или линк, или името на снимката (ако няма - някакво обяснение). Другият начин е да се издаде с хвалебствен коментар за себе си, ама много грубо става. Така или иначе, на приятелите си рано или късно ще каже и ще си получи техните похвали, но те в общия случай няма да са първите (или поне не единствените) под снимката - ще има много повече независими мнения и оценки, а и много повече добронамерена критика (когато не знаеш кого критикуваш е по-лесно да си откровен) - сега такава почти липсва. А когато под снимката има повече обективни мнения, и за клакьорите ще стане неудобно да казват на черното бяло. От това, според мен, печели и авторът, но не точки и медали, а безпристрастни мнения и ценни препоръки.
|
|