Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Анонимност на тумбалите и/или на снимките за определен период
Автор: ceco   
Дата:   05-06-04 23:44

Отварям отново тази предъвквана тема с надежда admin да й обърне внимание най-после.
Това са две независими по отношение на реализацията предложения с една обща цел: да се оценяват и коментират самите снимки, а не техните автори (както мнозина правят сега).

1. Името на автора да не се появява под тумбалите в галериите, а едва след отварянето на снимката. Така при прегледа на галериите човек няма да се влияе от името на автора (да отваря само снимките на по-известните автори или на приятели), а ще трябва да се ръководи само от това, което вижда. Освободеното място да се използва, за да се увеличи максималния размер на вертикалните тумбали до 150 пиксела (колкото е за хоризонталните). Със сегашните 100 пиксела те изглеждат ужасно и не са равностойни на хоризонталните (за изходния файл ограничението е 700 пиксела по хоризонтал/вертикал, следователно вертикалните се смачкват много повече).

2. За определен период (например, 1 седмица след качването й) авторът на снимката да не се показва, а в полето за автор да пише "Нова". В коментарите от акаунта на автора вместо неговия ник да се изписва: "От: автора". Снимката да се появява в личния профил едва след изтичането на периода на анонимност.

Убеден съм, че тези промени ще повлияят благотворно за по-обективното оценяване на снимките, поне в първите дни след качването, а те са най-важните (при успешен старт снимката ще привлича интерес и по-късно, а при неуспешен е обречена на забрава). Те, разбира се, не решават всички проблеми на сайта, свързани с гласуването (клонирането, фантомите, и пр.), но ... малко по малко, иначе admin ще изпищи. А гласуването трябва да си остане тайно, макар сега много често да се прави явно, и тук има какво да се пипне (казвам го по повод на една друга подобна тема).
https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif

Отговори на това съобщение
 Re: Анонимност на тумбалите и/или на снимките за определен период
Автор: junior   
Дата:   05-06-04 23:47

За определен период след качването КЪДЕ???? В главната галерия или в профила??? И май става ясно, че именно заради тази дилема се обезмисля цялото предложение...

Дата:   06-06-04 00:12

junior, уточнявам за (2.) - след качването й в главната галерия, и то само ако авторът е избрал при upload -а, че иска снимката му да бъде оценявана и да участва в съответния конкурс. Снимки, за които не може да се гласува, да се показват веднага в профила, и авторът им да се вижда ако са качени в галериите.

Дата:   06-06-04 00:26

Значи става така:
Аз (примерно) така или иначе разглеждам профилите на т. нар. "по-известни автори или приятели". Скивам готина (или не толкова) снимка там и...
1. ... направо гласувам (щот се мазня на пича и/или искам да му покажа колко му обожавам иСкуВството).
2. ... изчаквам тази снимка да се качи в галерията и се правя на разбирач ("аууууу ЗЛАТЕН кадър, авторът е велик.... "... а по-късно: "ама аз си знаех че ти си я пиуснал, ама кой друг иначе")
3. Пускам по АйСиКю линк на цялата банда и казвам "глейте наш'то момче к'во е пуснАло.. дайте да му напраим фотката шампион"

Кво става? няма разлика от досега.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   06-06-04 00:43

ако авторът ще ми коментира отдолу...то и да не съм разбрал точно кои е след като съм видял снимката, стила, техниката и степента и на владеене, заглавието /и на какъв език, или шрифт, грамотност и т.н. е написано/ и ехиф...то загадката отпада, като му видя коментарите:)) Друг е въпроса, че на определен тип снимки - сепаре снимки:)), ако не видя във хвалебствените коментари отдолу...и еди-кои си, то значи , че тои е автора:))))

Автор: borissov   
Дата:   06-06-04 01:25

Много приказки за нищо....В крайна сметка какво значение има? Така или иначе тези хора, чиито коментари са от значение, според мен не се влияят от името на автора, приятелства, и т.н...
Пък и дори да се, какво от това? Нещо ще ти се промени животът ли?:-)

Много са ми странни всичките тия полу-безсмислени дискусии - как да гласуваме, как да се показват снимките, кой си ръчнал сто гласа за конкурса, и т.н...В крайна сметка нали идеята е да се твори нещо стойностно, и да се сподели с другите - оттам нататък всичко останало е чесане на езици и губене на време. От 2-3 гласа или коментара повече или по-малко нито снимката ти става по-добра, нито нищо...И в момента, в който човек успее да се абстрахира от състезателния елемент, всичко става много по-просто и приятно. Така че айде да снимаме, а не да се чудим как да натъкмим тумбалите или дали да са с дваесе пиксела в повече - вервай ми, тия дваесе пиксела нищо не променят :-)

Дата:   06-06-04 03:49

<borissov: "... как да се показват снимките, кой си ръчнал сто гласа за конкурса, и т.н...В крайна сметка нали идеята е да се твори нещо стойностно...">
borissov, а как да разберат простосмъртните кое е стойностното, ако корифеите са заети да се мазнят и хвалят един друг и заслепени в борбата за медали и призови места не обръщат никакво внимание на ония аматьори долу? Да разбирам ли, че пледираш за елитарен клуб, в който няма място за непрофесионалисти?

И още нещо: размерът има значение, повярвай, иначе само тумбалите щяхме да гледаме (а някои действително това правят, вярвам, че ти не си от тях).

Re: junior, Mobby_Dick
Дата:   06-06-04 04:51

Мисля, че казах съвсем ясно - тези промени няма да изкоренят всички пороци на сегашната система за оценяване. Подмазването, създадените вече приятелски кръгове, кликите ... това не може да се разбие така лесно. Това, което предлагам, има за цели:

- да предпази непреднамерените потребители, новаците и тези, които не желаят ласкателства а реални оценки, и са вън от мръсната игра "ти на мене - аз на тебе", от "влиянието на авторитета". Като се почне от тумбалите - ако има име отдолу, човек ги отваря избирателно и мнозина признават, че се влияят най-вече от името. Ако си видял вече няколко шедьовъра на ХХХ, то вече ще отваряш всяка негова снимка - без оглед какво представлява и дори да не ти хареса, ще си кажеш "Сигурно не разбирам, но този е признат майстор, следователно - злато!", а за критичен коментар - забрави! Обратното се получава, ако е с нищо неисвестния ххх - ако изобщо някой отвори случайно негова снимка.

- Всяка пусната за гласуване снимка е анонимна за всички през първата седмица, когато обикновено я виждат и оценяват най-много хора (ако не е била качена веднага в галериите, тя остава невидима за всички освен нейния автор, до момента на качването й). Единствено авторът и може да уведоми своите клакьори (ICQ, e-mail, sms) за снимката, но ще му струва време и известни усилия - трябва да им прати или линк, или името на снимката (ако няма - някакво обяснение). Другият начин е да се издаде с хвалебствен коментар за себе си, ама много грубо става. Така или иначе, на приятелите си рано или късно ще каже и ще си получи техните похвали, но те в общия случай няма да са първите (или поне не единствените) под снимката - ще има много повече независими мнения и оценки, а и много повече добронамерена критика (когато не знаеш кого критикуваш е по-лесно да си откровен) - сега такава почти липсва. А когато под снимката има повече обективни мнения, и за клакьорите ще стане неудобно да казват на черното бяло. От това, според мен, печели и авторът, но не точки и медали, а безпристрастни мнения и ценни препоръки.

Дата:   06-06-04 08:47

МНого АКО-та

Автор: Ivan_A   
Дата:   06-06-04 09:39

Ceco, следащите редове писах в подобна тема:
"Вярно е, че на имащите приятели = по-старите клубари,е по-лесно!
Но само в първите часове, след качването на работата. И то САМО ако не са се ИЗДЪНИЛИ!
При недобра работа - името НЯМА значение!
Убеден съм, но ето и справка, по колко са гласувалите за работите на някои от клубарите:
1.Simon - max.107/min.19
2.VRussanov - max.85/min.2
3.Pho - max.64/min.4
4.Emmmo - max.61/min.1
5.Ivan_A - max.58/min.1

И ако разгледате снимките в профилите, ще забележите, че броят на гласувалите е право пропорционален на качеството - отклоненията са в рамките на индивидуалното "харесвам"/"не харесвам".

Нямам против промяна в начина на гласуване.
Начинът ще е един и същ за всички - резултатите ще са същите - добрите неща, може и след малко време, ще получат заслужена оценка.
Вярвам в колективния разум на Форума.
Убеден съм, че ПРИЯТЕЛИТЕ са ВИНАГИ по-малко от имащите право на глас!
ГЛАСОИМАЩИ, не само се възмущавайте/с основание!/ от ПРИЯТЕЛИТЕ, а гласувайте!

Подборът не е случаен - по "агитки" е.
..."

Разглеждах дълго галериите - струва ми се, че добрите работи са получили и добри оценки и коментари.
Сигурно има и изключения-недооценени неща!
Винаги ще има.

С Borissov съм напълно съгласен.

Автор: jumbo   
Дата:   06-06-04 09:51

зад русанов май цяла агитка имаше заредена до колкото си спомням[smilie8]

Автор: Ivan_A   
Дата:   06-06-04 10:03

Jumbo, много добре си спомняш - аз съм представител на тази агитка - пловдивската -т.е. не съм я пропуснал!/не съм способен на това!!!/[smile]

Автор: jumbo   
Дата:   06-06-04 10:07

не бе спомням си как му бяха "почистени" няколко гласоподаватели.....

Автор: TPECHAT   
Дата:   06-06-04 11:55

OK, aide vseki da napishe na kogo simpatizira i da se prikliuchva ve4e :)

[beer] [beer] [beer]

Автор: nsirakov   
Дата:   06-06-04 15:40

TRECHAT az sam platno zad teb :))[beer] [beer]

Автор: pardon   
Дата:   06-06-04 15:42

az ne simpatiziram na nikoi, daje po4vate da me draznite, posle ste po4na i da vi mrazja, no tova moje bi e produkt na shizofrenijata mi. Ja da si vzema dopamin-4eto, 4e da ne udarja edna glava na monitora!![smilie10] [smilie10] [smilie10] [smilie10] [smilie9] [smilie9] [smilie9] [smilie9]

Автор: Katya   
Дата:   06-06-04 15:51

Ако искате повече хора,които просто харесват фотографията и снимат рядко, да посещават този сайт-направете както казва ceco ! [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна