Автор: jester
Дата: 19-09-05 13:59
пинко, при все че си приятелче и че ти знам начина на мислене, едно такова директно изказване е почти проява на снобария. 20Д и наследниците му, ще продължават сравнително дълго да се продават в огромни количества и с кроп-фактор 1.6. Гарантирам ти, че ако не стане някакво чудо в технологиите и то от страна на друга фирма, Канон няма да пуснат фулфреймовете на цена по-малка от 2х цената на кроп 1.6 още дълго време. Това че аз, ти и още много хора ще минат на фулфрейм при първа възможност, съвсем не означава, че няма смисъл от ЕФ-С обективите. Мда, малко мъчно е, че струват маса пари, а после няма да могат да се използват на по-големи матрици, но има толкова много хора, които никога няма да минат на фулфрейм, че за тях може да си е добре да инвестират в 10-22 и 17-85 ЕФ-С, които им покриват всички нужди преди телеобективите, където пък аз лично не виждам смисъл и да пускат ЕФ-С, въпреки че съм почти сигурен, че в скоро време и нещо такова ще пуснат.
Сега, конкретно за този обектив, аз го пробвах преди време и не съм мега очарован, но аз и от 17-40/4Л не съм мега очарован, така че :) Този, които пробвах имаше много добър контраст и относително константа рязкост по цялата ширина на кадъра, но имаше маалко проблем горе вдясно - там мажеше чувствително повече. Може проблемът да е бил в него конкретно, може и да не е, не знам.
Иначе е ултрабърз, естествено и стабилизатора си е нещо, което не е за изпускане. А, да имаше и още нещо, което ме изненада неприятно. На макс отворена бленда се забелязва винетиране. Вярно, че е само в ъгълчетата, но е неприятно за 500$-ов обектив.
ЕФ-С доколкото си спомням, без да гарантирам за 100% точност е система, която при по-малките матрици позволява задната част на обектива да влиза по-навътре в тялото на апарата, което от своя страна позволява обективите да се правят по-малки и по-леки, т.е. по-евтини от еквивалентните си събратя за пълноформатен лайка формат. При ЕФ-С не съм чувал дали се прави сметка за успоредност на снопа лъчи, т.е. не знам дали те са телецентрични, както тези на Олимпус 4:3 или не.
|
|