Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Моля за помощ...
Автор: lyubie   
Дата:   15-09-05 16:25

Моля някой да ми каже с колко милиметров обектив може да се заснеме обект висок 2,20м от разстояние 1,20м с дигитален фотоапарат.

Отговори на това съобщение
 Re: Моля за помощ...
Автор: scrap   
Дата:   15-09-05 16:32

С какъв апарат все пак?Огледално рефелксен или някаква сапунерка?С китов обектив от рода на 18-50 или 18-70 предполагам,че няма да има проблем,но все пак ще има някакви деформации.

Дата:   15-09-05 16:34

Кажи и за двата варианта, ако можеш, защото по принцип няма изискване за вида на фотоапарата.

Автор: air   
Дата:   15-09-05 16:36

Ако имаш статиФФФче, може да си направиш панорамка [beer]

Автор: ZED   
Дата:   15-09-05 16:43

Въпроса ти е малко идиотски.
Какво значение има дали е дигитален или не апарата. Ако е дигитален, със сменяема оптика ли е или не. Ако е със сменяема оптика, трябва да се съобразиш с кроп фактора/ако има такъв при твоя апарат/. Ако не е със сменяема оптика ще трябва да използваш най-широката част от вариото.
Иначе 16-18mm за лайка формат матрица мисля че ще ти свърши работа. Ако матрицата ти е по-малка и има кроп фактор/както предполагм е/ ще трябва да ползваш още по-широкоъгълен обектив.Можеш да сложиш и широкоъгълна приставка на вариото /ако не сменяемо/.
Ако имаш повече въпроси звънни на телефон 02/9635702 и 9836651 Здравко, че ми се откачи ръката да пиша.[smilie24]

Дата:   15-09-05 16:54

ЗЕД, не се гневи толкова бе, човек! Обадила се е клиентка в офиса на фирмата, в която работя, и е поискала фотоапарат, с който да може да направи снимки на обект, висок 2,20 от разстояние 1,20. Ние по принцип не продаваме фотоапарати, но колегите знаят, че снимам и ме питат. Аз досега не съм се сблъсквала с такъв проблем и питам вас. Знам, че въпроса е идиотски! Клиентката изобщо не знае дали иска със сменяема оптика или не.

Автор: nrk   
Дата:   15-09-05 18:45

Ми сметни си го де...

Правиш един правоъгълен триъгълник с катети 220 и 120 см. Отношението на двете страни ти дава синуса от ъгъла който трябва да ти покрива обектива.
Ма ако правилно си спомням една теорема ако отношението на двете страни е 1:2 то ъгъла който ти трябва е 60 градуса. В случея понеже не е точно 1:2, ти трябва дори по-малък ъгъл на покритие.

От там... 35мм обектив (35мм еквивалент) покрива малко над 60 градуса, ако не се лъжа генерално. Значи ако сложиш апарата на земята (ако обекта ти стои на земята) и го насочиш така, че оптичната ос да е НЕ към центъра на предмета а на височина около 50 см ще го хванеш целия.

Следователно - гледаш в спецификацийте кой апарат има обектив (или само обектив при SLR) има варио с 35мм (еквивалент) в широкия край и продаваш смело.

Снимката естествено ще стане отвратително изкривена и едва ли ще служи за нещо, но формално това е отговора на въпроса ти :)

Публикацията е редактирана (15-09-05 18:47)

Автор: asahi   
Дата:   15-09-05 19:14

То не е само да го събереш в кадъра, ами и как ще изглежда на снимката. Ако е изтумбен, неравномерно осветен, мазен по края и с различни цветове май няма много смисъл от решаване на задачката. Обаче, както знаем, клиент(кат)а винаги има право да задава глупави задачки.

Автор: 8250   
Дата:   15-09-05 19:37

с около 20мм ако няма кроп фактор

Дата:   16-09-05 11:23

Благодаря ви!
Още веднъж се извинявам за тъпия въпрос, но, когато ми предадоха какво точно е искала клиентката, направо се стъписах.

първа  назад  1     всички  напред  последна