Автор: thor
Дата: 10-09-05 14:46
амииииии ... то толкова теми се изписаха на тази тема ,чееееее .
ами меренето на Nikon-а не работи когато на фотоапарата е закачен Nikon-ски обектив или какъвто и да е обектив направен за Nikon ,който няма ел.контакти които да предадат там разните функции които си требат за да може компютърчето на фотощрака да направи мерките задействайки същевременно и светломерчето ,това най общо казано ..затова и си требат аутофокусни или механични обективи снабдени с чип и естествено контакти ...
докато при Canon ..но проблемо ,светломерчето на фотоапарата си мери най спокойно светлината която влиза през обектива и съответно ,предава на компютърчето на фотощрака ,който пък си прави своите мерки и съответно изчислява скоростта в последствие на което можеш да използваш програмата AV на Canon-чето и да си щракаш спокойно ,..просто само фокусираш ръчно и задаваш ръчно желаната диафрагма от теб на обектива ,а останалата работа си върши фотоапарата ....до тук с предимството при меренето ..по просто незнам как да ти го обясня ..
другото предимство при Canon е ,че можеш да му закачиш всякакви марки обективи ,естествено чрез преходници ,но това гледам си разбрал ...
значи ..първо .. си избери оптика с която или която ще ти даде най голяма свобода на действие ,за любимия ти жанр фотография .. а качествената оптика е лесно да се разпознае ..по светлосилата и производителя ,това се отнася както за нормалните обективи така и за специализираните ..е естествено има и изключения ..ама докато стигнеш до там ..предполагам ще разбереш за какво става въпрос ...
и да ..ако аз си бях взел Nikon преди 2 години и половина ..сега щях да си ползвам само Nikon-ските обективи ,но понеже си взех Canon мога да си ползувам всички обективи от 3-4-5 марки и на по 20-30-40 гидинки, които притежавам ..
в крайна сметка ..с Canon-а мога да ползувам Sup—Тakumar 50mm f1.4 на резба M42 ,който за мен е мноо по добър от Nikkor 50mm f1.4 AI–s по всички параграфи ..рязкост ,Bokeh ...... а ми е струвал 5US$ докато Nikon-ския най евтиния съм го платил 35US$ ..това ще рече ..че с Nikon-а трябваше да си купя за 150-на US един аутофокусен AF Nikkor 50mm f1.4 за да имам същите възможности ,които имам с Takumar-а ,който съм платил 5US$...а и на Canon-а спокойно мога да закача и Nikkor-ски обективи механични и да си щракам спокойно ..което не мога да направя с D50 ... след всички тези размисли реших да си взема Canon и съм много доволен ..- значи икономически CANON е супер качествена алтернатива ...-това е прагматичен избор ...
а вече емоционален избор ..незнам неам такъв или и да имам такъв не ми стигат паричките ..
|
|