Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 HELP! Canon A60
Автор: Mesechina   
Дата:   01-06-04 12:38

Предстои ми да снимам сватбата на най-добрата ми приятелка. Обещаха ми Canon A60, но ще го взема в деня на сватбата. Ще докосна за първи път не само Canon, но и въобще дигиталка.
Нали разбирате, не бива да оплесквам пейзажа (няма да има друг фотограф) Не може да повторим събитието за да снимам пак.
Приемам всякакви съвети , както инфо за Canon A60.

МОЛЯ ВИ!
Предварително БЛАГОДАРЯ.

Отговори на това съобщение
 Re: HELP! Canon A60
Автор: vatman   
Дата:   01-06-04 12:54

Ми най-важното за такива случаи е да имаш достатъчно ток в батериите. Иначе снименето с дигитални сапунерки е същото като с филмови, с изключение на това, че спусъка се натиска на 2 етапа - наполовина натискаш и чакаш да ти даде индикация за готовност (при режим на автофокус) и тогава натискаш докрай за самото снимане... давай смело и отговорно [smile] ... и гледай да имаш достатъчно място на картата.

Автор: inmitev   
Дата:   01-06-04 13:19

Ако за пръв път пипаш цифров апарат, търси до теб да има човек, който има малко повече опит, да те съветва.
Ако апаратът е нов, съобразявай се със следното:
1. Батерии. В комплекта влизат 4 батерии, които са добри. Но може да се окажат недостатъчни, ако снимаш много и използваш светкавица. Вземи си още 4 за резерва.
2. Карта. Минимум 128 МВ карта, по-добре 256. Тази, която е със апарата, е само 16 МВ и ще свърши неусетно.
3. За този апарат по-добре опитай да го държиш на 20-30 см пред лицето и да гледаш екрана отзад. Не е много удачно да снимаш през оптичния визьор. Въпреки че не е грешка, ако снимаш така. Всъщност, поиграй си малко и прецени как ти е по-удобно.

Ако апаратът не е нов, подсигури се с повече батерии и провери колко карти има и колко са големи.
Снимай на максимум качество и размер на снимката. Дори и да не е нужно, добра снимка винаги може да се намали. Обратното не става.
Намери в електронен вид ръководство за апарата. Прочети го отсега. Добре е да имаш представа какво те чака.
И... успех! [smile]

Автор: pinko   
Дата:   01-06-04 14:31

Моя съвет е или изобщо да не се захващаш, или все пак да извикаш някой, който може и знае как да се справи, защото издънките на сватби за зверски и остават за цял живот, или поне до развода(не дай си Боже)[smilie11]

Снимките на сватба никак, ама никак не са лесна работа, и който го твърди, значи хич не е наясно със спецификата на такова снимане.

Ще ти дам пресен пример защо НЕ БИВА ДА СЕ НАЕМАШ ПРИ СПОМЕНАТИТЕ УСЛОВИЯ, а именно Предстои ми да снимам сватбата на най-добрата ми приятелка. Обещаха ми Canon A60, но ще го взема в деня на сватбата. Ще докосна за първи път не само Canon, но и въобще дигиталка.

Наскоро се женеше добър мой приятел, който ме помоли да снимам мероприятието, обаче имах други снимки(паркети някакви за каталог) и трябваше да откажа. Оказа се, че най-добрия му приятел бил "фотограф", и ако може да съм му услужел с някои от моите цифрови апарати, той щял да свърши работата. Окей, връчих на тоя "фотограф" един Никон 995, едно Сони 717, повечко флашкарти и една светкавица с в.ч. 45, дадох му и упътванията на двата апарата,обясних му как се работи с тях, и зачаках резултатите, за да ги пообработя и разпечатам снимки...

Трагедия, пълна трагедия, и сега тия двама първи приятели още от детската градина, не си говорят, жестоко са скарани...

Наложи се да викаме някои роднини от провинцията и да "преиграваме" отново и подписването, и церемонията в църквата, пълен цирк, донякъде спасих положението.

Така наречения фотограф наистина беше се занимавал с фотография, доста беше снимал през живота си, просто никога не беше снимал свадба, особенно пък с непознати цифрови апарати, сходен случай...

Публикацията е редактирана (01-06-04 15:06)

Автор: junior   
Дата:   01-06-04 14:51

Pinko e prav i az sam chuval za podobni sluchai... po-dobre da se izkihat za fotograf, otkolkoto da se skarate za edni snimi.... a i taka ti nema da se kaharish, a samo [smilie21] [smilie21] [smilie21]

Автор: invoke   
Дата:   01-06-04 15:04

Пинко,пише се "сватба" идва от думата сват,а не от "свада" не че, не стават такива след тържеството:-)[beer]

Дата:   01-06-04 15:41

Благодаря на всички!
inmitev
"ръководство за апарата в електронен вид"

Не, че искам всичко на готово, ще търся, но ако имаш някой линк (ако пък е и на български), ще бъда мнооооого благодарна.
Ако някой, снимащ с Canon A60 е навит да се видим, да ми пообесни някои неща наживо - още повече.

Автор: asahi   
Дата:   01-06-04 16:34

Ето ти ревю на руски.
Ето и малко друго инфо на англииски: 1 , 2 и 3 .
User Manual for A60
Ей това каза Гугъл.

Автор: Стефан   
Дата:   01-06-04 16:52

Ела на сбирката в четвъртък на Баба Яга. Аз снимам с А70 - принципно е същия, само с по-висока разд. способност, така че мога нагледно да ти покажа най-важните неща.
Иначе ако се наемеш да снимаш тази сватба, предварително дай на твоята приятелка пределно ясно да разбере, че не поемаш никакви гаранции за качеството на снимките. Най-добре е поне за самия ритуал да си наемат проф. фотограф (ритуалните бюра по принцип предлагат, мисля), а ти да снимаш купона след това.

Дата:   01-06-04 17:09

asahi
Благодаря, прегледах го, ще ми даде представа като за начало.

Стефан
Страхотно, ще бъда на сбирката в четвъртък на Баба Яга. А ти гледай А70-то да е на яве, че да те позная в навалицата.

Автор: jumbo   
Дата:   01-06-04 17:53

абе ватман ти май само трамвай си карал ми се струва
и тъпите филмови сапунерки имат двустепенно натискане на спусъка (освен тези с фикс фокус ама то и такива дигиталки има като фотокуип)[smilie7]

Автор: zgrync1   
Дата:   01-06-04 18:08

PowerShot A60

410лв.

PowerShot A60

Сензор за изображението
1/2.7” CCD,
Брой ефективни пиксели: 2.0M, Общ брой пиксели: 2.1M.

Максимален брой пиксели: около 1600 x 1200, с филтър за основните цветове

Процесор
DIGIC

Обектив
35- 105mm (еквивалент на 35mm филм), F2.8- 4.8, ирисова бленда.

Увеличение
3х оптичен и 2.5x цифров ZOOM

Фокусиране
TTL 5-точков AiAF автофокус, 1 точка AF , Ръчно фокусиране позволява заключване на фокуса;

Фокусно разстояние:

Нормално от 46cm до безкрайност и

Макро от 5 до 46cm(w), 26-46(T)

Експозиция
Оценъчен /централно-претеглена експозиция/точково измерване
Компенсация на експозицията: +/- 2 EV през 1/3 стъпка ,
Светло-чувствителност: AUTO / ISO 50 / 100 / 200 / 400 еквивалент

Скорост на затвора
15 – 1/2,000 sec.

Баланс на бялото
Автоматично, Настройки 5 (Дневна светлина, облачно , бяла светлина , флуоресцентна –2 вида) и собствена настройка

Визьор/ дисплей
Визьор оптичен и ,

1.5” TFT цветен LCD дисплей

Светкавица
Автоматично, Светкавица вкл./изкл. , Автоматично намаляване на ефекта червено очи вкл./изкл.

Обхват на светкавицата:46см-4.2м (W),- 46cm- 2.5m(T), 26-46см Макро [при ISO: AUTO], Ръчен контрол на мощността 3 позиции

Режими на снимане
Автоматично, Програма , с приоритет на затвора, с приоритет на блендата Ръчно,
Програми: Портрет, пейзаж, нощна сцена, бърз затвор, бавен затвор Stitch Assist, Филм (със звук),
Фото ефекти: Vivid / Neutral / Low Sharpening / Sepia / Black&White
Непрекъснато снимане: около. 2.6 кадъра/сек ( Скоростта стига до 6 кадъра) (Large/Fine с изключен LCD дисплей)

Брой записани пиксели /Компресия
Изображения: (L)1600 x 1200, (M1)1024 x 768, (S)640 x 480 (избираема компресия SuperFine, Fine, normal),

Филм: 320 x 240, 160 x 120 (филм с 15fps до 3 минути в QVGA/QQVGA и до 30 sec във VGA режим, в зависимост от капацитета на CF card )

Формат на файловете
Изображения : JPEG (Exif 2.2 [Exif Print]вграден ) / Design rule for Camera File system(RAW), Digital Print Order Format [DPOF] Version 1.1,
Филм: AVI [Motion JPEG + WAVE (моно)],

Звук: WAVE (моно)

Директен печат
Възможен с Canon Card Photo принтери и Bubble Jet принтери с функция директен печат;

Езици за менюто
12 езика (Английски ,Немски, Френски, Холандски, Датски, Финландски, Италиански, Норвежки, Шведски, Испански, Китайски , Японски)

Други функции
Настройки (изображение и звук по избор при включване на камерата), iSAPS технология, Редакция на филм, запис на звук (до 60 сек), вграден спикер, Увеличение, автоматично възпроизвеждане, самоснимачка 2/10 сек

Интерфейс
USB, Audio/ Video output(PAL/NTSC), PTP

Memory Card
Compact Flash Card (Type1)

Format: FAT12/FAT16 и FAT32 support

Операционни системи
Windows: 98(including SE)/Me /2000/XP.
Mac: OS 9.0-9.2, Mac OS X (v10.1/10.2)

Софтуер
Canon: ZoomBrowser EX/ImageBrowser, PhotoRecord (Windows only), PhotoStitch, RemoteCapture, File Viewer Utility, Twain driver(Windows98,

Windows2000),, WIA driver(Windows Me,

Apple QuickTime(Windows only)
ArcSoft: PhotoImpression, VideoImpre

Захранване
4 Батерии AA размер, 4х NiMH батерии, опция AC адаптер

Аксесоари
Tele Converter TC-DC52

Wide Converter WC-DC52

Conversion Lens Adapter LA-DC52C

Close Up lens 250D 52mm

Soft Case SC-PS600

Waterproof Case (waterproof up to 40metres) WP-DC700

Batteries (4x AA NiMH Batteries) NB4-100

Battery Charger: (Batter & Charger kit including 4 x AA NiMH batteries) CBK100 Compact

Power Adapter: ACK600

Условия на експлоатация
Температура 0 – 40 oC, влажност 10 – 90%

Размери
101.0 x 64.0 x 31.5 mm

Тегло
215g ( само тялото)

Web Site на производителя: http://www.canon.com

п.п. ако няма слънце си мъртаФФъ ))))))

Автор: jumbo   
Дата:   01-06-04 18:12

един линк вместо копи пест щеше да е ехе къде къде по-добре [smilie8] [smilie8]

Автор: gogo   
Дата:   01-06-04 18:48

Пиле, щракай предимно с автоматиката, че за ръчните настройки апарата си има свои виждания [smilie3]

Автор: Leon   
Дата:   01-06-04 18:57

Znachi za Canon A60 napravi slednite vajni neshta predi da snimash.

Zaduljitelno premini na rejim P(s roll butona otgore na aparata). Ako ne go napravish aparata izplzva avtomatichno fokusirane i snimkite stavat blurnati. V rejim P tova se izkluchva. V zatvoreni pomeshtenia vinagi izplozvai nastroikite na White Balance. I posledno, pri vuzmojnost izpolzvai stativ(tripod), ako ne spri da dishash [smilie19] [smilie19]
Drug trik e da izpolzvash zaskusnenie 2-3 sek za da se izbegne razklashtaneto ot natiskaneto [smile] [smile]

Tva e. Trugvai da snimash. [beer]

Публикацията е редактирана (01-06-04 18:58)

Дата:   02-06-04 08:22

Leon:
Някога снимал ли си с Canon A-серията? Не обърквай момичето. Сега пипва за пръв път цифров апарат все пак!

Вярно е, че P се препоръчва, но не защото се изключва автоматичното фокусиране. Няма такива неща. И как, ръчно ли да фокусира???
Просто в режим Р за разлика от AUTO можеш да настройваш повече параметри, например да коригираш експонацията. Начинаещ фотограф, който не пипа там, няма да усети абсолютно никаква разлика между Р и AUTO.

За White Balance. Да, прав си напълно. Обаче как ще го обясниш на човек, който досега е снимал само с лентови апарати, където White Balance просто няма? Най-доброто предложение досега беше на Стефан - да покаже на живо апарата и да се обяснят важните неща.

Стативът е приложим само за нагласени снимки, които наистина на сватбата не са никак малко. И само за статив може да се ползва самоснимачката със закъснение. Което обаче не е 2-3 секунди, а точно 2 или 10 - два варианта. За всички други снимки "от движение" просто трябва да се търси повече светлина или "художествено размазване". В краен случай по-високо ISO с цената на по-голям шум.

Пак повтарям - предложението, от което ще има наистина реална полза, е на Стефан. Като не забравям и светкавичната реакция на asahi по повод документацията.[smilie24]

Дата:   02-06-04 14:47

Тhanks на всички!!!
Какво щях да правя без Вас?

Вече попрочетох някои неща, бавно, но славно влизам в час.
Разчитам на предложението на Стефан, дано не забрави да дойде утре на Баба Яга и да си носи А70-то.

Дата:   02-06-04 16:00

Inmitev, най не ми харесва когато някой като теб се включва и ме упреква при положение че не ме познава и още по малко е запознат с този апарат. За този апарат съм прочел почти всички user group-и (http://forums.powershot-a.com/ и http://forums.powershot-a.com/forumdisplay.php?s=308f9e9d2420b2c00f83cc8a31d0b227&forumid=11
)и съветите които съм посочил са едни от най важните. Те не са измислени от мен а са синтезирани от много потребители ползващи PowerShot A60/70 сериите.
Сигурно не знаеш, но А60/70 използва AiAF система за да улесни userite във фокусирането.(5 point многоточков автофокус) Този многоточков автофокус може да се изключи във всички други режими освен Auto. Но както и да е, според теб обяснението е много по елементарно.(Може да се настройват повече параметри и точка) [smilie23] Разликата при всеки който е изключил AiAF системата е осезаема, но както и да е... И за да не се питаш как ще фокусира апарата после отговора не е ръчно. Въпреки че има такава възможност. Продължава на 1-point AF: center.
Та значи режим P остава оптималния (другите са за настройка на F и shutter speed)
Повече нямам време да споря, но дано разбереш че Leon е снимал с A серията(тъй като го има вкъщи) и нещата които съм посочил са наистина важни за начинаещия A60 shooter. Успех [smile]

Публикацията е редактирана (02-06-04 16:12)

Дата:   02-06-04 16:48

Не съм имал намерение да обиждам никого. Ако ефектът от думите ми е такъв, извинявам се официално.

Тъй като до преди няколко месеца и аз нямах почти никаква представа от тези апарати, влизам напълно в положението на Mesechina и затова взех отношение. На сегашното ми ниво съветите на Leon са разбираеми и полезни. Само дето за AiAf не беше казано много ясно, а и въпроса е спорен. Аз нямам никакви проблеми с него, пробвал съм и без.

И освен това - снимам с А70 и А80. Първия се различава от А60 само по матрица.

Накрая - включвам се само в дискусии, където мога да помогна с нещо. Ако греша, обсъждаме проблема и стигаме до компромис.

Мир? [beer]

Дата:   02-06-04 17:28

ОК inmitev. Радвам се че съм бил полезен. Не съм се обидил [smile]

Подготвил съм няколко линка за де обоснова в изключването на AiAF, а също и някои други дребни трикове за A60/70

(Help with settings for better pics)
http://forums.powershot-a.com/showthread.php?s=4b7255f13ec12a3358d69cd6425ee2cb&threadid=8094&highlight=AIAF+off

(A75 strange focus probelm)
http://forums.powershot-a.com/showthread.php?s=4b7255f13ec12a3358d69cd6425ee2cb&threadid=8472&highlight=AIAF+off

(Focus reset? A60)
http://forums.powershot-a.com/showthread.php?s=4b7255f13ec12a3358d69cd6425ee2cb&threadid=7851

(New A75 photos seem poor )
(http://forums.powershot-a.com/showthread.php?s=4b7255f13ec12a3358d69cd6425ee2cb&threadid=8478&highlight=AIAF+off)

успех на всички...

Re: Към Стефан HELP! Canon A60
Дата:   03-06-04 11:06

Уговорката остава, нали?
[beer]

На Баба Яга с А70-то, разчитам на това.
Към колко ще си там Стефане?

Автор: Стефан   
Дата:   03-06-04 13:03

Там ще съм, но следи форума дали няма да се реши в последния момент на Яйцето (ако завали например). Все пак дори и да се реши сбирката да е другаде, ще дойда на Баба Яга към 19:15ч. да не се чудиш как да ни намериш. Значи в 19:15 на големите маси. Явно ще трябва да подмятам А70 в ръка за да ме познаеш [smile]
[beer]

Публикацията е редактирана (03-06-04 16:45)

Дата:   03-06-04 14:14

ОК!
[beer]
Но няма да мога да ти звънна, не съм мобилна.

първа  назад  1     всички  напред  последна