Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Вапрос относно блендата на дигиталните не DSLR апарати
Автор: strong94   
Дата:   29-08-05 17:26

Значи вапроса ми е следния: иама Fuji S7000 преди това имах Oli C5050 и на двата максимално затворената бленда ми беше 8, но при режим Auto или P. понякога забелязвам да показви и по големи стоиности. Та мисълта ми е на тези апарати блендата пак ли е с ламели или има някаква друга далавера. [thankyou]

Отговори на това съобщение
 Re: Вапрос относно блендата на дигиталните не DSLR апарати
Дата:   29-08-05 18:59

Никои ли няма тука.[smilie11]

Автор: danny_falin   
Дата:   29-08-05 19:49

тези апарати които си посочил не са СЛР-и

Автор: hose   
Дата:   29-08-05 20:14

не съм спец - но ми казаха - както е лафа - хоpата говоpят [smile] - това отговаpя на 16 от ноpмалните СЛP
нали матpицата е по-малка

Автор: danny_falin   
Дата:   29-08-05 20:23

има много по-компетентни хора тук , но мисля че слр се наричат апаратите на които виюфайндъра им гледа през обектива , съкращението мисля че значи сингъл ленс рефлекс.
тези апарати са с електронни виюфайндъри
и с несменяеми обективи

Автор: nakata1991   
Дата:   29-08-05 20:28

SLR е огледално рефлексен фотоапарат с лента а DSLR е дигитален огледално рефлексен фотоапарат!>>!>!>!>!>>![smilie19] [smilie19] [smilie19] [smilie19] [smilie22] [smilie22] [beer]

Автор: Airborne   
Дата:   29-08-05 20:47

хосе: е как 8 ще отговаря на 16? ти да не си фен на луиз карол?

Дата:   29-08-05 20:53

Airbone strahoten si???[beer]

Автор: youn   
Дата:   29-08-05 20:56

Скоро разглеждах устройството на затвора и диафрагмата на едно дигитално апаратче 3.1мп. твърд обектив. Диафрагмати или блендата представлява една пластина с отвор, която пада м/у лещите на обектива при по висока осветеност. Тоест никакви ламели няма, само пластина с отвор. На един апарат който имам икойто е с 3х оптически зум - гледам през предната леща на обектива че май е същата работа - без ламели - само 2 степени на диафрагмата. Разликата при вариото идва от променливото фокусно - на широкия край бленда 8 става 10 на дългия или там някаква в зависимост от конструкцията на вариото. Мисля че специално Оли 5050 и Фуджито би трябвало да са с ламелна диафрагма с много степени защото са от по-висок клас. Това лесно се вижда през обектива когато е свита диафрагмата.

Автор: Crossblade   
Дата:   29-08-05 21:16

Цитирай:

А вие си лалайте на воля .... [smilie18]

Автор: 5kan   
Дата:   29-08-05 21:23

обикновено си е така с блендите на по-ниските класове "сапунерки" с несменяема оптика
имат си макс.отворена бленда и една по-затворена - напр.8
а скоростите си променят в доста по-широк диапазон
това в съчетание с променлива чувствителност на филма дава известна компенсация на малкия набор бленди
ама, за съжаление, не компенсира това, , което дава големия набор бленди

Автор: ivo80   
Дата:   29-08-05 23:13

пък аз не съм пил бира от вчера

Автор: boni   
Дата:   30-08-05 09:12

Не бъркайте блендата с физическия размер на диафрагмата на обектива.Блендата е относителна величина,зависеща от диаметъра на отвора и фокусното разстояние на обектива.
Бленда 8 си е бленда 8,независимо на какъв апарат е,така както 160км/ч са си 160км/ч, независимо дали ги вдигаш с москвич по нанадилнище или с БМВ.Усещането е различно само:)
Компактните апарати имат влошена картина още при бленда 8,защото размерът на физическия отвое на диафрагмата е много малък и се получава дифракция.С компактен апарат е най-добре да се снима на бленда 4-5,докато с ДСРЛ на 7-10.

Дата:   30-08-05 09:38

Егати никои нищо конкретно не ми каза за конкретния апарат, висички ми отговорихте най общо като естествено припадахте по DSLRите, ада ви кажа че поне според мен като зе зверя[smilie5] в обектива то този модел си има диафрагма като на обикновения SLR макар че не е с сменяема оптика то във визиора се гледа през през обектива, следователно е доста близко до DSLR. Та вапроса ми реално беше на какъв размер диафрагма отговаря моита бленда 8.

Дата:   30-08-05 09:59

Blizko no ne i DSLR ili SLR!!!!

Дата:   30-08-05 10:02

Естествено че не е но наистина е близо.
Та моля кажете ми за блендата.

Автор: aleksander   
Дата:   30-08-05 10:24

на моята минолта з1 като погледна през обектива докато фокусира и предварително съм задал по-малка стойност на блендата от максималната, се вижда ясно как отвора на блендата при заключване на фокуса се затваря до по малък и се виждат ясно и ламелите. За фуджи не знам как стоят нещата, опитай да видиш през обектива както ти казах, но гледай да си на широкия край на зуума!

Автор: jester   
Дата:   30-08-05 10:32

strong94,

малко е трудно да ти се отговори точно на въпроса. Бони беше най-близо до обяснението, но според мен начина, по-който го е написал може да обърка. Бленда 8 или 4, или 11, няма значение, не са абсолютни мерни единици, за които се пазят еталони в националния център по метрология. Тези числа са просто израз на съотношението между фокуснотно разстояние на един обектив спрямо диаметъра на физическия отвор, през който минава светлината. Ето защо истинското изписване на блендата е по-правилно да бъде 1:8, 1:5,6 и т.н.

И така, ако на малката сапунерка обективът и е с фокусно разстояние 7мм, при бленда 8 диаметъра на отвора ще е 7мм/8 = 0,875мм. При 50мм фокусно разстояние бленда 8 е съответно 6,25мм.

Ако разбираш английски, ето тук е обяснено добре:

http://www.daveread.com/uw-photo/exposure101/digression1.html

Публикацията е редактирана (30-08-05 10:37)

Автор: Todd   
Дата:   30-08-05 12:03

И аз имам S7000 но никога до сега не съм обърнал внимание на това .Но според мен е с ламели .

Дата:   30-08-05 13:26

И двата сегурно са с ламели, ако има бленда 8 то тя е такава на широкия край на зума, като изтеглиш на тЕле относителния отвор се променя заедно с променилото се фокусно разстояние и става относително по-малък спрямо осветеното поле, въпреки че ламелите си остават в същото положение - затова в ексифа пише по-голямо число от 8, поне така предполагам

Автор: onlineivo   
Дата:   30-08-05 20:42

Браво на Boni и Jester [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Обаче нещо не разбрах: щом бленда 8 (например) е съотношение на фокусното растояние и диаметъра на физическия отвор на диафрагмата, то не трябва ли да означава това, че бленда 8 на на почти всички апарати от дейзи до 1дс трябва да значи практически едно и също? (като приемем някаква погрешност от закръгленията като 7,9~8~8,1)

Дата:   30-08-05 22:06

Не на почти всички, а на всички апарати бленда 8 си е бленда 8 - и на Смена1 също

Автор: Стоев   
Дата:   31-08-05 00:14

Автор: boni
Дата: 30-08-05 09:12
Бленда 8 си е бленда 8,независимо на какъв апарат е,така както 160км/ч са си 160км/ч, независимо дали ги вдигаш с москвич по нанадилнище или с БМВ.Усещането е различно само:)
Бони, не е заяждане, ама се сетих за една тема, дето някой твърдеше, че ИСО 100 на един апарат било ИСО 300 на друг, или обратното...[smile] [beer]
Хм, даже е и обяснено защо [smilie3]
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=179749&t=179094

първа  назад  1     всички  напред  последна