Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 DSLR и студийно осветление
Автор: explorer   
Дата:   25-08-05 17:17

Един малко тъп въпрос - всички DSLR ли могат да снимат със студийни стробове на всички скорости? Доколкото аз знам, ограничението с т.н. flash sync при филмовите апарати идва от това, че затвора е конструиран с две пердета. При DSLR-тата "затвора" е електронен, и такъв проблем не би трябвало да има - с моя Nikon D1 снимам без проблем на всякакви скорости със стробовете, искам да знам дали това важи за всички DSLR, или има нещо, което не знам?

Отговори на това съобщение
 Re: DSLR и студийно осветление
Автор: джъмбо   
Дата:   25-08-05 17:25

нещо не загрях
д2 има Х 1/250 и толкова......
и то забелязах че при тази скорост имам лека сянка в едната страна на кадъра и затова снимам на 1/125тогава няма драма
при дслр само за д70 съм чувал за електронен
и затова има 1/500

на всички скорости мога да снимам единствено с СБ 800

Автор: asahi   
Дата:   25-08-05 17:25

Затворът на ДСЛР е същия, като на СЛР. Размерите му често са по-малки заради по-малкия сензор. Оттам и синхронната скорост е по-голяма. Важат същите ограничения. Сигурен ли си, че снимаш на 1/2000 със Никона и студиините светкавици?

Дата:   25-08-05 17:27

Хм... странно... аз си снимам без проблем на 1/2000 със D1-а??? Даже първия път като го пробвах си спомням че много се учудих, понеже бях свикнал с филмови апарати, но реших че със всички DSLR е така?

Дата:   25-08-05 17:29

д1 има 1/500 [smilie11] нещо не е усвет
освен ако нямаш бавно светещи ламби (примерно с импулс 1/250)които да светят докато се движи затвора

Автор: GM   
Дата:   25-08-05 17:30

иначе с Олимпус Е 300 със системна светкавица FL 36 синхронизира на 1/4000 а със студийни незнам

Дата:   25-08-05 17:30

И очевидно не съм само аз:
http://www.kenrockwell.com/tech/syncspeed.htm#speeds

Дата:   25-08-05 17:40

ми при моя не съм пробвал повече от предписаното
другата седмица ще пробвам че сега се мъча с една презентация
но щом при 1/250 имам драма значи......

Дата:   25-08-05 17:41

може пък наистина да зависи и от светлините... евентуално моите да светят "по-дълго"?

Дата:   25-08-05 18:14

имаше навремето едни мощни мултиблицове дето светеха дълго[smilie8]
примерно механично д1 има 1/500 значииииии той при всички времена над това се движи с 1/500 но с различен процеп на ламелите и по този начин псевдо имитира по-кратка скорост
та ако имаш тела дето светят с импулс дори 1/400 и си готов.....[smilie7]

Автор: digit_all   
Дата:   25-08-05 19:32

Az ne sum probval s moia 20D i 580EX, no vidiah edno pokazno s 1D MII i 580 v chadur i ST-E2 kletka sinhron 1/4000... iavno zavisi. no sus sigurnost triabva da snimach samo na ruchno... [smilie24]

Дата:   26-08-05 00:11

ми нормално бе ти да си чувал че скъпите светкавици и скъпите тела имат високоскоростен синхрон????
на никона и 1/8000 кляка
тцтцтцтцтцтцтцтцтц

Автор: GenaDP   
Дата:   26-08-05 06:05

Импулса на студийните светкавици е много по-дълъг от тоя на репортерските флаш-ове...

Автор: n1x0n   
Дата:   26-08-05 11:50

Canon 10D, 20D и 1Ds MarkII си имат фиксирани максимални синхронни скорости и над тях не синхронизират със студийно осветление.
Не знам дали не е проблема в CMOS сензорите... може би затова нямат опция за "електронни скорости".

Но е готино това, което описваш, explorer, аз бих му се зарадвал като опция. Евентуалния проблем е ако синхронизираш на 1/2000 пък импулса на светкавицата ти е 1/750 - тогава си режеш част от импулса и ти пада осветеността. Т.е. на синхрон над 1/500 вече трябва да следиш дали няма "рязане" на импулса.

Иначе проблема със синхрона на високи скорости го бяха решили /но само със "системните" светкавици/ чрез удължаване на импулса на светкавицата.
Примерно на скорости на апарата до 1/250 импулса си е с нормална продължителност /примерно 1/5000/. От там нагоре става така: светкавицата дава импулс с такава продължителност, че да "покрие" изцяло времето в което затвора е отворен. Това работи и при 1/500 и при 1/8000.

Не знам дали и сега системата е същата.

Дата:   26-08-05 12:25

Ха-ха, Никсъне, тоз път голяма глупост каза...

Автор: navy   
Дата:   26-08-05 13:03

Даааам, хиляда спецове и две хиляди терминологии, а никой не отчита, че дори и на 1/10000 да снимаш все светлина ще влезе и някой ще си мисли, че светкавицата синхронизира, без да си има напредстава какво значи изобщо това синхронизиране.
Хубаво е да се чете не само инструкцията на тялото с което снимаш, а и спецификациите на студийните осветителни тела, характера и продължителността на импулса им.
Иначе става смешно [smilie18]

Публикацията е редактирана (26-08-05 13:04)

Дата:   26-08-05 13:17

Кое е глупост, че апарата може да ти отреже импулса ли? Пробвано е и точно така става.

Или че посочените канони ще синхронизират на всяка скорост със студийно осветление? Защото е пробвано и не могат.

При "системните" светкавици - може сега системата да е друга, но първата подобна система работеше именно с удължаване на импулса. Аз не се интересувам от hotshoe светавици и не следя какво се случва там.

navy, я ми кажи какво става при импулс с продължителност 1/500 и скорост на апарата 1/2000 /ако приемем че я поддържа/?

Дата:   26-08-05 13:21

Ето един тест по случая, дето го е правил някакъв ентусиаст.
The final test was to look at the effect of fast shutter speeds on flash exposure. All these images were taken at 1/1000th. I actually increased the flash power from 1/4 to 1/2 to Full across these sequence - but there is no increase in strobe light in the images because these is not time for the strobe to discharge more than 1/4 of its power in the 1/1000th sec exposure.
https://photo-forum.net/static/forum/2006-01/hsus5951.JPG
http://www.amustard.com/temp/high_speed_synch2.jpg

Дата:   26-08-05 13:25

Кaкто и по въпроса с удължаването на импулса на "системните" светкавици:

FP Modes (also called High Speed/FP flash synch on Canon)

Now that you know that the shutter needs to get all the way open to let the instantaneous pop of an electronic flash expose all of the film or sensor, what if instead we made the flash stay on long enough to let the curtains of a focal plane (FP) shutter complete their travel from one side to the other? We could let the flash expose the film or CCD at any shutter setting during the time it takes the curtains to travel from one side to the other.

You can do that as a trick mode with many high-end flashes and cameras. It's called the FP mode.

Some of the very latest cameras like the Nikon digital SLRs and Minolta Maxxum/Dynax 7 have FP modes that are TTL and do vary the power down from full.

Copyright Ken Rockwell

Дата:   26-08-05 13:29

Аз по горе съм го написал, нямам време сега да изпадам в подробности [smilie7]

Дата:   26-08-05 13:30

Нищо не си написал ако трябва да сме точни...

Дата:   26-08-05 13:33

И така да е [smilie5]
Лек ден, отивам на плаж малко [smilie21]

Дата:   26-08-05 13:46

[beer]

Дата:   26-08-05 18:19

Не се удължава импулса бре... Вий съвсем подивяхте. При високоскоростна синхронизация светкавицата се изпразва няколко пъти последователно, нещо като стробо ефект... Въри търси в нет-а, нейде требе да е обяснено подробно. Ама за целта трябва да е не ква да е светкавица, а да поддържа съответния режим (FP при Canon)

А Никон-а на Бони синхронизира със стари светкавици, щото там за затвор се ползва самата матрица, а не механичен затвор. С Никонската не ще, щото на нея и е заложено, че може да работи само до 1/500

Ако по-малко лайте, и повече си трайте - може и да има благотворен ефект.

Ае, просвещавайте се , този път е безплатно...

Публикацията е редактирана (26-08-05 18:33)

Автор: Brummaker   
Дата:   26-08-05 18:29

... точно ти ли го каза [smilie2]

това ти е първият смислен пост от ...сигурно години насам [smilie8]

по едно време гледах, че в култа и стен-вестник издаваше...на принципа на копи/пейс [smilie18]

[smilie7]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна