Автор: explorer
Дата: 25-08-05 23:09
... продължение от темата "Кроп-мроп фактори и прочее..." (понеже там темата стана твърде дълга и трудна за отваряне).
Какво твърдя аз:
n1x0n, перспективата не е функция на обектива, а на разстоянието до снимания обект. Така че ако си стоиш на същото място, перспективата ще си остане същата независимо дали си със 160мм на 35мм, или със 100мм на 1.6х кроп фактор. И тъй като заради кропа ъгъла на зрение също ще е еднакъв, на двете снимки ще се вижда едно и също, но с различен DOF, т.е. при 160мм на 35мм ще има повече размазване на фона.
Какво твърди n1x0n:
аха... значи ако снимам първо с 28мм, отдалеча се толкова, че със 200мм да имам същото кадриране - и двата кадъра ще са с еднакво предване на перспективата ли?! Нали се сещаш че не е така...
...
Експлорер елементарен експеримент - вземи един ултразум - 28-200, или поне 28-135. Щракни един кадър на 28мм. на човек в цял ръст на някакъв отдалечен фон - гора, сгради в далечината, каквото и да е. след това се отдалечи и щракни един кадър на 200мм така че човека да е в същия мащаб. Имаш драстична промяна с начина по който се виждат предния и задния план. Защо е това според теб, кое поражда тази "компресия" на пространството?
И така, ето го практическият експеримент. Снимам едни и същи бутилки, от едно и също разстояние (около 5 метра) на една и съща бленда и скорост с два различни зуум обектива - единия на 200мм, другия на 24мм. Двата обектива слагам на същия апарат - Nikon D1 (кроп фактор 1.5х).
Снимка а) я снимам със 200мм зуум
Снимка b) я снимам от абсолютно същото място (не съм мърдал статива, само съм сменил обектива) - със 24мм обектив, на същата бленда
c) е кроп изрязан от b) като гледам общо взето да съвпадне с а)
https://photo-forum.net/static/forum/2005-12/knyd2533.JPG
http://img201.imageshack.us/img201/797/experiment8rv.jpg
Извод: снимка c) е идентична като перспектива със снимка а)
(Само DOF-a на 200мм/2.8 е по-малък от съответния на 24мм. Не съм успял съвсем точно да уцеля размера, защото кропнах и увеличих на око и увеличението е малко по-малко, но мисля че пак е ясно).
П.П. Всъщност, понеже и аз съм недочел какво казва n1x0n - очевидно той се опитва да опонира на това което аз съм казал, с неща, които също са верни - просто не сме се разбрали.
Публикацията е редактирана (26-08-05 00:07)
|
|