Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Малко информация за UV филтрите, ако може!
Автор: paladin   
Дата:   25-08-05 10:49

Дълго време търсих обикновен предпазен филтър за Лумикс ФЗ 20, но не намерих и като заместител си взех един UV филтър. В упътването му пишеше, че пази от прах, надраскване на лещите и т.н. Та затова сметнах, че ще ми е полезен. Въпросът е че когато съм навън е ясно че ще снимам с него, но ако снимам в стая как стои въпросът? А мога ли да снимам с него нощно време? Проблемът е, че той се слага на приставката на апарата (72мм е) и ако снимам със светкавица се получава тъмно петно долу в средата, а всеки път да развивам и навивам приставката не си е работа. Моля за малко повече информация кога се ползва УВ филтъра и дали все пак не мога да си намеря обикновен предпазен филтър, който да се слага директно пред лещата. Благодаря предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Малко информация за UV филтрите, ако може!
Автор: nsirakov   
Дата:   25-08-05 10:54

za fz 20 мисля няма такъв дет да сложиш директно... за петно - при мен не се получава ;(

Автор: Стоев   
Дата:   25-08-05 11:00

няма "по-обикновен" предпазен филтър от УВ-то. а за избягване на сянката при снимане на широката част на зума може и да помогне тънък (slim) УВ филтър без предна резба (примерно Това ), може и да не помогне, иначе решението си е външна светкавица..

Автор: paladin   
Дата:   25-08-05 11:13

Към Лумикса просават един сенник, който е с приставка та на нея завивам филтъра. Филтъра е много тънък, но тази приставка прави лека сянка в кадъра, ако ползвам светкавица.

Автор: Стоев   
Дата:   25-08-05 11:25

Малко се подведох при горният си съвет.
Онзи филтър има смисъл при много широки обективи са СЛР.
Сенника на панасоника е голям (поне при моето служебно ФЗ10), не съм опитвал със сенник и светкавицата.
А УВ филтъра при снимки в стая едва ли е много необходим, дори и за предпазител само....

първа  назад  1     всички  напред  последна