Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Малко динамика
Автор: n1x0n   
Дата:   23-08-05 18:09

Автор: n1x0n
Дата: 23-08-05 16:12
...Въпреки че и тук има един такъв момент, че ако файла ти свършва като печатен продукт, динамиката на цифраците е пре-предостатъчна.

Автор: japanese
Дата: 23-08-05 16:14
zashto e predostatuchna ?

Понеже още 3-ма по ICQ ми зададоха този въпрос, та реших да го обясня на чисто, без да спамя в чуждата тема.

Човешкото око е в състояние да възприеме около 5000 тоналности в една добре осветена ЧБ сцена, добрият ЧБ филм - около 750, а отпечатаната снимка - само 250. Тоест имаме едно "компресиране" на тоналностите, което се отразява в загуба на полутонове.

Ако сметнем, тези 250 полутона се равняват приблизително на 8 битов цвят или "динамика" около 6,5 EV /бленди, диафрагми - кой както им казва/.

Имайки предвид, че повечето добри цифрови апарати работят с 12 бита на канал /RGB/ е ясно, че дигиталките имат възможност да възпроизведат тонален диапазон надвишаващ възможностите на фотохартията или на принтерската хартия /за офсета да не говорим/. Тоест имат дори повече "динамика" отколкото е нужно за печат.

* Какво е тогава предимството на филма за което говоря?
Филма дава богат избор за това кои точно 250 полутона ще се озоват на хартията, което в сцени с голям тонален диапазон е критично и дигиталките се дънят. Особено при черно-белия филм който дава 12-15 EV "динамика" това предимство е особено изразено.
Дигиталката просто "отрязва" тези полутонове, които са извън възможностите й, докато филма ги приема и е въпрос на умело копиране за да се запазят.

* Кога това предимство е незначително?
Когато се снима сцена с нисък контраст или в студио, при контролирано осветление. Тогава филма и дигиталката са равни в това отношение.

Преди години, на семинар на фирмата Синар/Бронколор лекторите популяризираха такъв тип снимане/редене на осветление, че да не се налага тоновете да се компресират, т.е. човек още при снимането да си изчисли така контраста на сцената, че да не се налага това "компресиране" водещо до загуби в полутоновете. По този начин това, което е на филма/файла се предава на печат възможно най-точно.

Та в общи линии това е...

____
Възможно е някои от цифрите да не са много точни, ползвал съм ги с илюстративна цел :-)

Отговори на това съобщение
 Re: Малко динамика
Автор: asahi   
Дата:   23-08-05 18:12

А има категория потребители, които чрез по-голямата динамика желаят да коригират неточната експозиция, да извадят детайлите от сенките или да оживят измитото небе. С тях спор не можеш да спечелиш.

Автор: depeche_fantasy   
Дата:   23-08-05 18:13

Браво бе[beer] [smilie24]

Автор: marto   
Дата:   23-08-05 18:16

n1x0n-[smilie24]

Автор: japanese   
Дата:   23-08-05 18:16

mersi [smilie24]

Автор: MisterX   
Дата:   23-08-05 18:20

n1x0n- [smilie24]

Автор: explorer   
Дата:   23-08-05 18:20

Ако снимаш на филм и "ако файла ти свършва като печатен продукт" има значение и динамиката на сканера - а тя май не е много по-различна от динамиката на цифровите апарати... всъщност не знам каква е динамиката на сканерите [smilie5]

Автор: J0R0   
Дата:   23-08-05 18:21

Asahi, не си много прав - точна и неточна е относително понятие.
Мене динамиката (при цифровия апарат - в случая Сигма) ме кефи, като възможност за различни варианти.

Ето ти пример как от файл (няма да твърдя дали е правилно експониран или не е) с добра динамика на апарата - имаш ВАРИАНТИ да направиш едно или друго.

Това не ми го дава филма, (щото ако го проявиш веднъж - после няма корекция), нито някоя матрица с по-ниска динамика...

https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/flpn7983.JPG
https://photo-forum.net/ebook/images/raw.jpg

Всъщност правилното експониране и появяване на филма се приближава до левия кадър.

Дата:   23-08-05 18:23

explorer, скенерите къртят... абе квото там може да кърти един скенер - 48 битов цвят, ДМакс до небето. По-добре е от цифрака...

Автор: джъмбо   
Дата:   23-08-05 18:25

мадам
най-голяма разлика се вижда когато снимаш репортажно със светкавица и има голямо потъване на светлината (тоест няма околни светлини или е ниска наличната светлина) тогава филма показва много по-добър скин тон от дигиталния който прегаря яко

Дата:   23-08-05 18:28

Asahi, не си много прав - точна и неточна е относително понятие
[smilie24]

експлорър, виж, за скенерите и аз не знам, обаче имах едни доста преекспонирани снимки (във фотото естееествено не ги бях компенсирали, въпреки, че ги предупредих), после като ми ги скенираха пак извадих повече детайл от който и да е преекспониран файл, който съм правил със цифров апарат.

Не визирам хай-енд апаратите в случая.

Дата:   23-08-05 18:29

"Ваденето" на детайл от RAW файл е нож с две остриета. Вариант е, но мен не ме кефи много.

Автор: джъмбо   
Дата:   23-08-05 18:34

аз доста често вядя детайл от РОУ но си личи шума в сянката веднага освен ако не е в малки граници или малка по площ сянка
друго си е да е по ниско контрастна сцената
а и предполагам с те забелязали как дигиталния прегаря жестоко при големи бликове или ярко слънце
просто няма плавно преливане (филма допуска в голяма степем плавно преливане) а остри скокове

Дата:   23-08-05 18:43

Абе аз ще напипам след някоя седмица една дигиталка и със зенита и фед-а като нищо може да пробвам как ще се държат при еднакви сцени. Ама още отсега предвиждам резултатите. То, че филма ще е по-добре, по-добре ще е, ама колко? Пък и на зенита и феда обективите не са им нито първа младост, нито първа хубост[smilie21]

Автор: asahi   
Дата:   23-08-05 18:45

Точна експонация е тази, чрез която се пресъздава желаната яркост (плътност) в линейната част на кривата. "Желаната" наистина е относително понятие. Някой желаят да има и светло, и тъмно, други се задоволяват с висок или нисък ключ, абе знаеш как е.

Дата:   23-08-05 18:47

Ами отпечатай по едно копие от дигиталката и ФЕД-а и сравнявай. Така ще ги засечеш "на финала" с каква разлика са.

Автор: Junior   
Дата:   23-08-05 18:53

abe depeche, ti ot hartienite kopia li skanirash??????????????[smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11]

Автор: cmac   
Дата:   23-08-05 19:21

Всички сравняват 8 бита файл с лентата. Все пак ако снимаш на RAW и малко или много внимаваш - можеш да докараш близост до филма. Да не говорим че едно клинче (което при цифраците е направо смешно лесно) може да ти докара динамиката до немислими за фотолентата стойности. А ако клинчето е малко по-замислено можеш да си направиш HDRI, който според мен няма аналог в аналоговия свят.
Ваденето на детайли е само в някои случаи интересно - както в по-горния кадър за мен контурния силует (без разработки) е по-силен, ама като ти седне зад гърба клиента и рече да се вижда текстурата на банските на мадамата и като почне да обяснява че виждаш ли неговите бански не били точно този цвят - има да ревеш що ми няма стойностите в тъмното :-)

Дата:   23-08-05 19:22

Джуниър, от негативите.

Ми никсоне, изкарах от един негатив 200 аса коника ВХ едно копие 20х30 - ми... Филм[smilie21]

Дата:   23-08-05 19:32

Не ме разбра нещо [smile]. Снимаш едно и също с дигиталката и с филма, после копираш - за да сравняваш крайния резултат. Разлика ще има, идеята е ти да си дадеш реалната сметка колко точно е тази разлика.

Дата:   23-08-05 19:38

Да бе разбрах[smile]
Просто споделям впечатления.

Автор: pmartinov   
Дата:   23-08-05 21:37

depeche_fantasy

Имам една свежа идея.

Обади ми се на 991317 Пловдив

Дата:   23-08-05 21:52

мартинов, утре ще ти звънна[smilie24] Сега нямам възможност.

Автор: Grandpa   
Дата:   23-08-05 22:16

Скромните ми наблюдения са баш като на Джъмбо. Вадиш детаил от сенките, ама там е и шума. За слънцето също.
Обаче има и един друг момент - много пъти снимка, дето на компютъра каквото и да я правя - все не става добре, си излиза супер на хартия (монитора ми е ок, да ме не почнете с калибриране...)

Автор: luboar   
Дата:   23-08-05 22:59

чудесна тема ! между другото, динамиката в ЧБ снимка е няколко пъти по-силна от тази на живописно платно

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна