Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 asahi ! ! !
Автор: dielg   
Дата:   22-08-05 22:54

asahi, помагай!
Писах ти на е-маил-а и продължавам да нахалствам.
Понеже четох няколко твои съвета за сканиране на филми те моля да удариш едно рамо!
Живея далече от София, нямам избор от студия за сканиране, а пък имам доста филми, които държа да архивирам.
Та на въпроса:
1)Как да си направя приставка за снимане на филм с "дигиталката"?
2)Как да снимам филма(фотото ми има "макро").
3)и после...
Обещавам, да почерпя!
Ще съм благодарен на всякаква помощ!

Отговори на това съобщение
 Re: asahi ! ! !
Автор: asahi   
Дата:   23-08-05 09:28

Сори, мейлът ми нещо не работи тези дни. Та на въпросът ти:
1. Решаваш какъв размер филм ще преснимаш - "Лайка" 24/36мм или по-широкоформатен. Сигурно си на лайка.
2. Слагаш едно кадърче на бял лист и опитно определяш в макро режим от каква дистанция негативчето изпълва кадъра. Търси такова положение, при което образът да е с минимални геометрични изкривявания - "бъчва" или "възглавница".
3. От тук нататък зависи колко си сръчен. Варианти да си направиш приставката има много. За 24/36мм съм си правил от черна кутиика за филмче. Изрязвам дъното на кутииката за да нанижа обектива на едно Никон Куулпикс 990. От другата страна разцепвам кутииката и слагам рамка за диапозитив. Най-отпред бях сложил парче бял опалов плексиглас. Така преснимах един-два филма и ми свърши интереса.
Обаче! Направих си и една приставка за 6/6см. от картон, с по-масивна рамка за диапозитива, също от картон. Формата е на пресечена четириъгълна пирамида, с диапозитива в широката основа.

За съжаление тези творения не ги пазя и не мога да ти пратя снимка. В тях няма никаква наука и както го направиш так аще си работиш. Няколко съвета:
Запомни си настройките за макрото.
Не снимай на макс. отворен диафрагма.
Използвай ръчен фокус.
Прави баланса на бялото върху матовото стъкло и не сменяй светлината. Не снимай директно срещу слънцето.
За обръщането негатив - позитив във Фотошопа не ме питай. Тук доста хора казват, че е лесна работа, но според мен не е.
Успех!

Автор: Junior   
Дата:   23-08-05 11:14

обръщането ако е негатив ако е лесна работа па на....

там най лесно е да търсиш бяла точка (на оригиналното изображение) и с пипетката за бяла точка да цъкаш там, после с нивата и кривите си играеш ... най-вероятно ще трябва няколко пъти да пробваш....
Точно при обръщането на негатива ще установиш голямата слабост на този метод на "сканиране" - цифраците имат много тесен динамичен диапазон и ще ти изсвиясат доста цветове и нюанси...

ТОЧНО по-същата причина резултатът от "сканиране" на диапозитив е плачевен в сравнение с оригинала...

Автор: dielg   
Дата:   24-08-05 21:46

Благодаря! Задължен съм.
Обаче, опитах да се правя на майстор и почти нищо не направих.
Сега вече съм си дал филмите (24 бр.) да ми ги сканират и запишат.
Брагодаря още веднъж!

първа  назад  1     всички  напред  последна