Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 формати на запис
Автор: anti_photoshop   
Дата:   21-08-05 19:18

Става въпрос за JPEG и TIFF форматите (чел съм много и за двата, разлики и тн. и тн.) знам и как всеки е супер фотограф и как снима само на TIFF за по-добро качество и как си архивира снимките(тук и аз съм на това мнение понеже знам принципа на запис на tiff-a)и как няма да има място на картата- ама пак ще си снима на TIFF, да не говорим за времето за запис на картата, как могат да се изпуснат важни моменти.
Аз не виждам разлика от снимка на JPEG и TIFF, освен, че едната е 12MB срещу 1MB. Логично е повечето MB и начин на запис да дават по-добро качество, само че аз това не го виждам.Ако снимката ще се маже на photoshop-a се снима на RAW (то даже тогава не е снимка)ама това е др. тема.
Има ли смисъл да се ползва TIFF формата?
Толкова ли е голяма разликата в качеството?
[smilie8]
[smilie8] [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: формати на запис
Автор: scrap   
Дата:   21-08-05 19:19

-> Търсене

Автор: джъмбо   
Дата:   21-08-05 19:21

аз снимам САМО на РОУ
и пазя в РОУ много по добър е от тифа и по малък като обем

освен това ползвам ДВД та не ми проблем колко са големи файловете

Автор: n1x0n   
Дата:   21-08-05 19:22

Разликата е голяма. Щом си чел - знаеш.

Някои хора не си мажат, а си обработват снимките във шоп-а и JPEG-a хич не е добър вариант, когато трябва да минеш през няколко записвания на файла.

Архивиране в TIFF - само за вече обработените кадри, иначе всичко се съхранява в RAW формат /по-малки са файловете/.

От друга страна, щом JPEG-a те кефи толкова - снимай си на него, какъв е проблема? [smilie5]

Дата:   21-08-05 19:32

какви сте хиени (n1x0n) видехте тука из форума новобранка и веднага да го прецакате- че да си снимам аз на jpeg. и да взема да заснема някоя супер снимка и после да не ми я вземат в вестника щото е с кофти качество...нали [ezik]
Знам за разликата, да ама аз явно не мога да я видя. Снимам една и съща снима и на двата, после си избирам нещо по-така (ясен детайл) от снимката и го изрязвам, и като ги гледам, гледам...нема никой в къщи. Или нещо бъркам( за справки ми виж nick-a) или съм кьорав [smilie10]

Автор: джъмбо   
Дата:   21-08-05 19:38

а?? нещо не разбрах

Дата:   21-08-05 19:42

Фрапираща разлика в качеството може и да няма, но някаква разлика винаги има.

Достатъчно е да оплескаш цветната температура при снимането на JPEG за да си прецакаш снимките. При RAW формата това не е проблем. Дори само заради това бих снимал само на него.

Автор: ivo80   
Дата:   21-08-05 20:15

щом не виждаш разлика дори след като си прочел - снимай си на jpeg поне масто ще спестиш!

Автор: the_Metal   
Дата:   21-08-05 20:31

anti_photoshop, относно форматите ми се иска да вметна няколко неща, просто за информация.

1. Когато записваш междинните си етапи от снимките, записвай ги в софтуерния формат, който ти предоставя програмата, която използваш. Макар и понякога загубите на информация в изображението при JPG да не са големи, при неколкократно оваряне-записване-отваряне.....зашисване, разликата с оригинала вече е очевадна. Освен това, така можеш да запазиш и допълнителни екстри в файла над който работиш - маски, обекти, слоеве, векторни изображения и пр. Разбира се файловета стават с по-голям обем.

2. Това чисто информативно - JPEG е компресиращ и архивиращ алгоритъм, който претърпя известна еволюция през последните няколко години. Имам предвид jpeg, jpeg 2000 (standard и codestream) и други (например възможността за презредото визуализиране, както при GIFовете, да не говорим че освен стандартните компресиращи алгоритми има и други, които обаче не могат да се използват свободно, защото са лицензирани от незнам си кой, но тва не е болка за умиране, защото се постига само няколко процентно намаляване на обема на файла)........ абе темата е необятна!
Кое е интересното обаче? Стандарта TIFF, поддържа възможност за запис на изображение, кодирано с JPEG алгоритъм (т.е. със загуба на качеството), като този файл си е пак TIFF. Само дето този вариант си е жива екзотика. Някой знае ли SW дето го поддържа това?

3. Отново просто за информация - няма разлика казваш? Хм? Ами зависи. При рязко изменение на цвета на 2 съседни области разликата си се вижда, ако не - увеличи и гледай по-внимателно :) ако пак не - [beer] [smilie18]
Отново обаче има една интересна подробност, според мен. При JPEG-а се използва особенноста на човешкото зрение да забелязва повече разликите в измененията на яркостта, отколкото на цветността. Предполагам знаеш, че изображението се сегментира, определя се базовия цвят на всеки сегмент и бла бла блааа
Тва хубаво, за тва е разработен стандарта - за да се гледат на него изображения от хора. Когато обаче става въпрос за Digital Image Processing (Цифрова Обработка на Изображения, имам предвид разпознаване на образи и подобни), тва е възможно най-неподходящият формат по простата причина .... но както и да е, та вече е много далече от темите в един сайт за художествена фотография.

уеле, уеле улех се
[smilie10] [smilie10] [smilie10]

Автор: holden   
Дата:   21-08-05 21:27

the_Metal [smilie24] [smilie24]

Дата:   21-08-05 21:50

[thankyou]

Автор: simbon4o   
Дата:   22-08-05 08:53

като започнеш да играеш със цветовете в photoshop и ще видиш защо тифа е по-добър, просто цветовете са си там :), освен това компресията на много детайлни изображения губи и детайл, ако снимаш примерно трева или дърво с много листа. И да ти го обясняват, явно си от хората дето докато не го види и изпита на главата си на практика няма да му дойде акъла :).

Автор: holden   
Дата:   22-08-05 09:26

До преди месец снимах само JPEG. Тогава обикалях с една карта 1ГБ и една 500МБ. Сега обаче имам 7-8 ГБ място на карти и снимам само RAW. Животът е твърде кратък за да снимаш JPEG [smilie19]

Автор: chukov   
Дата:   22-08-05 09:55

Абе алооооооооо
какви са тия глупости дето сте ги нацвъкали бе?

Губело се качеството при многократно отваряне и запис. Какви са тия глупости бе?

TIFF-а си минава през алгоритмите на процесора на апарата (шумоподтискане и разни други подобни), компресира си се БЕЗ ЗАГУБИ на това, което е подадено за компресия и се записва в картата.

JPG-а минава през същата процедура, но през JPG компресията, където се смазва вече качеството.

Естествено, че кой знае каква разлика в това, което се вижда на пръв поглед от кадъра, между TIFF и JPG няма да има, защото и при двата формата сигналът от матрицата преминава обработка (шумоподтискане, вконтрастяване и други изгъзици, измислени с цел да се подобрява изображението). В последствие JPG-а окуцява за ради допълнителната компресия със загуби, необходима за икономия на памет.

Е, който вече иска да контролира изцяло този процес, да си снима в RAW и да си го обработва вече както намери за добре.

Дата:   22-08-05 11:17

Чуков, не се изказвай неподготвен... или поне не толкова агресивно!

Първо, всички пишат за това че при JPEG се губи качество при цикъла "оваряне-обработка-запис".

Второ не ме карай да губя време и да ти показвам как със TIFF, ако не внимаваш, може да се получи същия проблем.

Дата:   22-08-05 12:06

NiXone
цитирам думите, върху които реплекирам

"Макар и понякога загубите на информация в изображението при JPG да не са големи, при неколкократно оваряне-записване-отваряне....."

Отваряне - записване - отваряне - записване ... този цикъл може да продължава до безкрай, ако задаваш за степента на компресия 100%

За отваряне - обраборка - запис е различно нещо. Зависи от обработката.

Така че на място репликирам.
TIFF си е битмап, който записваш ако искаш с LZW компресия без загуби.

Е, ако наистина при записа на тифа избереш насила JPG-компресия (тоест не внимаваш, както ти се изрази) това е друго нещо.
Но то това е като да клекнеш да сереш и нарочно да се извъртиш така, че да ти се хлъзне по крачола и да ти влезе в обувката.

Публикацията е редактирана (22-08-05 12:09)

Дата:   22-08-05 14:24

Когато се снима в TIFF изображението си минава през алгоритмите на процесора в апарата и в случая, който по долу съм посочил (мисля, че винаги е така) му се вдига контраста.
Освен това когато се снима в RAW изходния файл не зависи от настройките на цветната температура и дали изобщо е направен свестен баланс на бялото или не.

Ето нагледен пример.

https://photo-forum.net/static/forum/2006-01/uebs5678.JPG
http://photo.sevenstudio.net/tiff_raw.jpg

Вляво е TIFF-a вдясно е RAW
Тук RAW-изображението е вкарано без обработка. Умишлено съм задал неподходяща цветна температура за да личи по-добре, че в RAW задаването й няма значение.

Обърнете внимание колко пикселизиран е TIFF-a
Размерът му като файл поне при мен SONY F828 е колкото на RAW-a

Тоест не виждам смисъл изобщо да се снима в TIFF

Или JPG, когато качеството, размера и автоматичната обработка ви удовлетворява или RAW.

Автор: the_Metal   
Дата:   24-08-05 23:28

хмм, чуков, общият тон на писанията ти и приказки са сране в крачоли ме развеселиха, макар че не са много подходящи ми се струва [smilie21]

но както и да е, да си поговорим отново малко за цикъла "запис-отваряне-запис..." и за загубите на информация. Там доколкото си спомням пише "междинни етапи на снимките", което предполага и обработка, така че спокойно

LZW компресиращият алгоритам е без загуба на информация, така че TIFF-LZW означава съхранение на изображението без загуба на графична информация. някъде да пише друго? за тва как можеш да е позагубиш, нарочно или не - n1x0n-а ([smilie24]).
а колкото до вариянта TIFF-JPEG - нещата не са съвсем така

а и нещо друго - пишеш "100% степен на компресия" - тва по коя скала? няма стандартизирана скала за компресията при JPEG. всеки софтуер си използва собствено степенуване - проценти, други относителни единици, степени, букви и пр. да не говорим че някъде 100% означава макс качество, другаде - максимална компресия. нещо протифф?
може ли да отвориш един JPEG 100 пъти, да го запишеш (без промени) и да не си проени качеството - ДА (по принцип). само дето номерра не е в тва каква е степента на компресия. просто трябва да се записва всеки път със абсолютно същите параметри на компресията (степен на компресията, размери на сегмента и всичко останало!).
до колкото си спомням тва използват и алгоритмите за отваряне, ротация на 90 градуса и запис на снимка, без да влошават качеството. и на други места, например внасяне на корекции в изображението, като така промяна и загуба се наблюдава само в сегментите обхващащи зоната с променени пиксели.
защо написах "по принцип", защото има редица продукти, които минават за сериозни, но няма как да го реализираш тоя трик. Примери колкото щеш. Corel Photo Paint? Ако някои знае как да стане тоя номер с него например - да пише.

[beer] [beer] [beer]

Автор: popoffbg   
Дата:   25-08-05 05:38

... az si snimam na JPEG [shtrak] i posle si zapisvam krayniya variant kato PNG [smilie3] ...

Дата:   25-08-05 10:30

Ами the_Metal

Нека то отговарям последователно.
100% компресия имам в конкретния случй предвид опциите при записа на файла, които например Фотошопа ти дава.

100% не е степента на компресията, а пресметнато в относителни единици какъв процент от качеството да се запази.

първа  назад  1     всички  напред  последна