Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 RAW формат и колко е добър?
Автор: Petri   
Дата:   28-07-05 14:46

Здравейте, исках да попитам за апаратите, които могат да снимат в този формат колко подобрява това качевството. Значи по-скоро питам за апарат като Canon S70 - не говоря за апарат като Canon 20D, затщото искам да си взема по-малък на размери и грамаж апарат...
Предполагам, че темата вече е засягана, но неможах да намеря задоволяващ отговор.
Мерси предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: RAW формат и колко е добър?
Автор: behemoth   
Дата:   28-07-05 14:55

Има смисъл при всички случаи ама иди прочети някъде за RAW че не може да ти се отговори с две изречения точно какво и как подобрява.

Автор: Stoyan_5   
Дата:   28-07-05 14:56

Хайде бе Хипи,
разкажи малко по-подробно!

Дата:   28-07-05 15:00

Аз не искам лекция по въпроса разбира се:))
Просто не съм виждал снимнки правени в такъв формат и търся "простичък" отговор дали си заслужава и колко...
То е ясно, че с този формат трябва да се постигне по-добро качество, но като се има в предвид, че се оглеждам за Canon S70 (както споменах по-горе) и дали в неговия случай си заслужава...
Или да си взема един Canon A520...

Автор: Avi   
Дата:   28-07-05 15:03

качеството в общия случай е влошено в РОУ, а не подобрено - и се изисква сравнително старателно разучаване на конвертора, за да се постигне резултата от обработката в самиа апарат. предимствата са безпорни разбира се, но практичестото им прилагане от човек, задаващ подобен въпрос - не толкоз.

това е едно добро начало за самоубочаване...

Автор: ancho   
Дата:   28-07-05 15:06

Без да имам опит мисля, че обработващия RAW трябва да е по-добър и да има сериозни познания в теорията на цветовете и не само.

Автор: inmitev   
Дата:   28-07-05 15:09

Твърде дълго е да се влиза в детайли, но пък досега никой нищо не каза на човека...

Опростеното обяснение е - RAW не е формат на снимка, а директно прочетената от матрицата информация за тази снимка.

По-високо качество се постига, понеже не се разчита на апарата да интерпретира тази информация както той си прецени, а се дава пълна свобода на снимащия впоследствие да обработи заснетия материал и да постигне максимално добри резултати.

Разликата е, че JPEG можеш директно да си го пратиш на познатите примерно, докато RAW си иска обработка, преди да стигне до етап на показване.

Другата разлика е, че по-високо качество се постига, ако можеш да го направиш. Аз за себе си не съм убеден, че ще мога, та затова не ми трябва RAW. Пък и време за обработка нямам.

Дата:   28-07-05 15:11

RAW е суровата информация, която идва директно от CCD матрицата без никаква предварителна обработка. Обикновено тази информация е 8, 10 или 12 бита на пиксел. Предимствата на този формат са големи, тъй като изображението не е обработено и не е настроен баланса на белия цвят. Фактически с подходящ конвертор могат да се направят редица настройки след заснемането, като баланс на бялото, острота, контраст и дори корекция на експозицията в определени граници. Недостатък е невъзможността да се отвори такъв графичен формат без да се използват plug-in (допълнителни програми). Последната версия на Adobe Photoshop - 8, поддържа RAW plug-ins за почти всички модели на пазара, които имат опция да работят в този формат. Фирмата Canon беше първа при въвеждането на RAW формата и досега много нейни модели са снабдени с него.

Предимства на RAW формат:
Няма гама корекция;
Няма промяна в баланса на белия цвят;
Няма промяна в цвета;
Загубите са по-малки от тези при TIFF формата;
Записва информацията в 10 или 12 бита.

Недостатъци:
Изисква специални програми за отваряне на файловете;
Обработката на изображенията отнема 20 ÷ 40 секунди;
Няма oбщоприет стандарт за RAW, всеки производител дори всеки отделен цифров фотоапарат има различен стандарт на този формат.

RAW формата може да се сравни с непроявен негатив. Той дава големи възможности за обработка и за получаване на много по-високо качество, на онези които имат желание и търпение да обработват всяка своя снимка поотделно, но няма смисъл да се използва при ежедневни любителски снимки, тъй като отнема твърде много време и изисква специални програми и мощен компютър.

Та моето заключение е, че лично аз нямам крещяща нужда от този формат засега.

[beer]

Публикацията е редактирана (28-07-05 15:14)

Автор: behemoth   
Дата:   28-07-05 15:17

Petri, изтегли от някъде RAW за S70 и си поиграй с него я във PS може и в Breesebrowser. Но S70 е класа над А520 не само заради RAW така че взимай го.
S60 е много на сметка също доколкото си спомням в USA е 300$

Дата:   28-07-05 15:18

Много благодаря за последните 2 отговора, определено бяха задоволителни, като за човек, който не си е имал взимане даване досега с такива формати.
Обаче стигам до следващия "досаден" въпрос-молба:
Може ли някой да ми изпрати такъв файл, независимо какво е заснето, стига да не е много голям и да може да се прати по пощата или пък линк с някой файл...
petri_black@abv.bg (do 8mb)

Автор: solo5   
Дата:   28-07-05 15:24

големичък ще е файла [smilie5]
ако имаш дисковете на Фотошоп има един диск с около 20 raw файла [beer]

Дата:   28-07-05 15:24

Що се отнася до "човек като мен задаващ подобен въпрос", и както вероятния отговор беше, че "няма смисъл"...:)))
Занимавам се с предпечат от 5 години - с дизайн по-малко, но досега не ми се е налагало да работя с материал като RAW...
Така че определено имама време да се занимавам и като става въпрос за някоя конкретна снимка, а не за масово производство, мисля че ще се прежаля и да си поиграя за някой кадър да се пипне малко допълнително - малко по малко бих понаучил...:)))
Ще поразгледам из нета за някой RAW и конвертор за него...
Отново благодаря!
[shtrak]

Дата:   28-07-05 15:29

Щом имаш време и става въпрос за конкретни кадри, има много сериозен смисъл даже!

Ако задълбаеш здраво навътре, можеш да изстискаш страшно много от кадъра. Кеф ти динамики, баланс на бялото, компенсация на експонацията...

Успех!

Автор: PolarBear   
Дата:   28-07-05 15:55

Често казвам, че има два вида цифрови апарати - със и без raw. И не случайно, това е друго ниво просто. Отделно моделът на Канон, на който си се спрял е наистина добър.
Вземай и успех.

Автор: джъмбо   
Дата:   28-07-05 15:55

РОУ формата няма недостатъци
изброените по-горе особено това че се записва 20 сек е тъпо и касае само сапунерките
аз снимам САМО на РОУ
САМО

Автор: Avi
Дата: 28-07-05 15:03

качеството в общия случай е влошено в РОУ, а не подобрено - и се изисква сравнително старателно разучаване на конвертора, за да се постигне резултата от обработката в самиа апарат. предимствата са безпорни разбира се, но практичестото им прилагане от човек, задаващ подобен въпрос - не толкоз.

Недостатъци:
Изисква специални програми за отваряне на файловете;
Обработката на изображенията отнема 20 ÷ 40 секунди;
Няма oбщоприет стандарт за RAW, всеки производител дори всеки отделен цифров фотоапарат има различен стандарт на този формат.

щом работиш с фотошоп драми с формата от различен производител нямаш.......

а горния постинг е още по-смешен

Дата:   28-07-05 16:00

Че е смешен, смешен е (ако визираш моето изказване). Ама все пак му помогна на човека да разбере нещичко, нали?
След време, като понаучи повече, и той ще се смее на това, което му пишем сега.

А да беше казал теб какво точно те разсмя? Щото и аз си имам нужда от още познания по темата все пак...

Дата:   28-07-05 16:00

жъмбо бре, ко не си съгласен с моя пост?
:)

Дата:   28-07-05 16:03

Джъмбови работи![smilie21]

Дата:   28-07-05 16:05

Хайде де, Илиане, аз съм непосредствено над постинга на Джъмбо, не се пререждай. Ама вероятно той и мен нямаше предвид...ако греша Джъмбо да каже та да се възгордея с право [smilie3] , ама едва ли...

Дата:   28-07-05 16:06

митев никой не спомена теб
говоих за това в моя постинг

качеството в общия случай е влошено в РОУ, а не подобрено

ето това е смешно

Дата:   28-07-05 16:08

Да израза е неправилен!
Човека се опита да го обасни!
Ако трябва да сме коректни "Качеството в общия случай е по високо, но след нужната обработка, без която снимката за нищо не става!".
Нали?

Дата:   28-07-05 16:11

джъмбо написа:

> митев никой не спомена теб
> говоих за това в моя постинг
>
>
>
> качеството в общия случай е влошено в РОУ, а не подобрено

> ето това е смешно

жъмбо бре, чети... жъмбо не чете... жъмбо бре, учи... жъмбо сичко научил [smilie18]

жъмбо бре :) кат отвориш ти РОУ-а ти в конвертора - без да го настроиш кат хората, кат виждаш компутер за 2ри път, мойш ли докара файла до качеството на джейпега от камерата :)

ти знам, че моеш.. ма чети бре, жъмбо - за тебе сам се трудил да пиша [smilie18]

Дата:   28-07-05 16:14

Варианта на Стоян е по-близо до истината, но пак не е съвсем верен. Съществува възможността да не се пипне нищо в настройките на конвертора и тогава качеството не е по-лошо от това на заснетия при същите условия jpeg. Т. е. и без обработка от снимката става нещо, но разбира се raw-а си губи смисъла. И пак не напълно, в него могат да се каригират грешки в експозицията и баланса на бялото поне...
И още нещо, работата с конвертора далеч не е толкова сложна, поне на едно прилично ниво...

Дата:   28-07-05 16:15

бе голям проблем на тез форуми тва, че се чете до половината изречение и се скача да се обяснява колко другия не е прав :)

ми аз с моя елегантно глупав изказ ко да правя, треа да пиша хайку :)

ма ще приема, че проблема е в мене де - щом и автора на темата гледам по-горе са "пообидил" малко :)

Дата:   28-07-05 16:16

ами то фотографията не е за всеки
аз компютър гледам по доста часове на сен и знам как да си конвертирам файла да не говорим че снимам достатъ7чно добре та да не се налагат драматични промени
аматйорите снимат на джепег
професионалистите на РОУ
ти си снимай на каквото искаш ама не ми твърди че РОУ е по-спакан като резултат от джепега

първа  назад  1  2     всички  напред  последна