Автор: volokin
Дата: 20-07-05 14:07
Абе забравил съм Fujifilm Acros 100, много добър филм, и много остър, мммммм! незнам дали го има в БГ.
А иначе за твърдостта на водата, в София водата е ОК, иначе в градове като Бургас, Ямбол е трагедия, там наистина трябва да се пробва. ЗА Бургас може да питаш Ниава, какви ги върши....
За Фомапан, съм изненадан, последният път като бях в София изснимах доста от сорта и се получиха добри резултати, почти като на три-хикса на Кодак.
Феон в момента е в Прага, но мисля и той може да ти даде добър отговор като се върне, особено за Орво и фомапан.
А за самата чернобяла фотография има много какво да се говори, в една тема едва ли може да се споменат само основните неща...
Малко проявители не е лошо да ти спомена:
XTOL, Perceptol, SPUR SD, Agfa Copex RApid, Ilfosol, Rodinal -S, Tetenal Emofin, Moersch MZB, SPUR Nanospeed, LP-Supergrain (този последният има интересното свойство, че всички филми се проявяват за едно време, примерно 1+ 7 за 5 минути, 1+9 за 6,5 мин. независимо от филма, чувствителността и т.н.) резултатите са задоволителни, ако обаче целиш острота или зърно трябва да си избереш не толкова универсални. Пъртивте три + Агфа Атомал са шампиони на остротата, всичко останало е въпрос на вкус, зърно и т.н. Някой се кълнат в Родинал-а, на мен той не ми харесва, нито неговата 'S' версия, нито обикновения с възможности даже за разтвори 1+200 !!!
ЗА филмите с Т-кристали си има специални проявители, но стават и конвенционалните. Не забравяй, че ако искаш острота от един Илфорд Пан Ф например, забрави да снимаш от ръка или с нискокачествени обективи, т.е. няма смисъл да ставаш роб на ситнозърнести филми и проявители за острота, ако не изпълняваш и другите условия, а именно, статив и обектив от високо качество...Казват също че проявителите с двойна баня са най-добри относно острота...не съм пробвал.![[smilie24]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley24.gif)
Публикацията е редактирана (22-07-05 07:02)
|
|