Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Настройки FZ-20
Автор: Stoyan_5   
Дата:   18-07-05 11:15

Въпроси към по-опитните притежатели и потребители на FZ-20=
Дайте, моля, оптимални настройки за получаване на добри снимки при приемлив размер на файла.
От 1 седмица снимам /е правя проби де/ и вече съм напълнил 1 DVD.
Освен това в "пикчър адджъстмент" има възможности за по-остро, по-контрастно и др.
Моля кажете и за тези последните настройки, как е най-добре да се снима.
[shtrak] [beer] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Настройки FZ-20
Автор: scrap   
Дата:   18-07-05 11:25

"най-добре да се снима" , "най-добра снимка" , "най-добър фотоапарат" - такива понятия няма.

Дата:   18-07-05 11:29

Използвал съм и понятието "оптимално"!

Автор: bobik   
Дата:   18-07-05 12:56

Az si snimam na 1600x1200 otkakto sum go vzel i sum dovolen - s tazi rezoluciya sum otpecatwal kadur na korica na kniga bez problem.

Дата:   18-07-05 13:13

А компресията - по-голяма или по-малка?

Автор: krasimir   
Дата:   18-07-05 13:25

Стояне, на тия въпроси сам трябва да си отговориш. Дали компресията да е малка или голяма зависи от това дали искаш по-качествен резултат или не. Ако искаш много снимки на малка карта и не мислиш да ги отпечатваш на хартия, смачкваш ги яко и снимаш на 800X600 - резултатът пак ще е по-добър от снимки с телефон. Но предполагам не си си взел апарата с такава цел. [beer]

Автор: bebop   
Дата:   18-07-05 13:29

Az cykam na kaj-kachestweniq jpeg i na max razdelitelna (pri men e 4 mpix). Ako snimash na otkrito spored men e dobre da dadesh ot -1/3 do -2/3 exposure compensation. Na zakrito namali swetkawicata "na wkus". Zamisli se i za nastorjkite za fokusirane. Az polzwam spot (naj-malkoto kwadratche). Razbira se stabilizatora na Mode 2. I maj towa e wsichko.

Sorry za cirilicata ama kakwo li ne prawi myrzela sys horata.

Автор: momchilcha   
Дата:   19-07-05 02:00

Купи си - ако нямаш - една голяма карта и - на 5 мегапиксела - защо купи този, ако ще снимаш на 2?
Компресията - най-малкта - Fine. Няма видима разлика с TIFF.
Включи си задължително опцията, която ти показва преосветените части (загубата на детайл) в превю-то. Така като се съмняваш, че има такива, гледаш превюто и ако има мигащо черно върху бяло, компенсираш експозицията с минус 1-2 стъпки.
В слънчево време почти винаги иска -2/3 компенсация, дори и да няма контрастни сцени.
На мен по ми допада Low Saturation и Low Contrast (това за контраста за мен е задължително). После, ако не ти харесват, можеш да си направиш някой екшън на Фотошоп и да коригираш.
Шумът май е най-добре да е на Standard.
Фокусът - и аз ползвам Spot.
Меренето - според обекта. Spot мери много добре и не иска компенсация на експозицията тогава. Като снимаш примерно макро, лица/животни и др. обекти на доста по-светъл/тъмен фон, използвай Spot, за да не се налага да се бавиш с експерименти с компенсация. Като снимаш на светкавица, по принцип мери на Center Weighted.
ISO 80.
Навън, ако искаш по топли цветове и не ти се занимава да ги правиш после на Фотошоп, снимай на Cloudy White Balance - на мен лично по ми харесват пейзажите така.
Ако снимаш на ниска скорост и искаш да ползваш дисплея, изпъни фотоапарата напред, така че да се изпъне въжето на врата ти - аз лично така го стабилизирам много добре и почти винаги са остри снимките на 1/8, 1/4 дори. Като натискаш спусъка, натискай плавно и леко, без да буташ целия апарат надолу. Добре е да ти стане навик - това е най-честото "сътресение" на апарата, което прави снимката блърната.
Когато снимаш на светкавица, задължително ползвай белият баланс за светкавица. Ако розовеят лицата с вградената светкавица, като буташ към синьо, розовеят още повече. Към червено стават по-приятни, но придава леко топъл (червеникъв) отенък и на останалата снимка. Външна светкавица за вътершни снимки - Sunpak 383/433/444 са чудесни светкавици. Имат си вграден сензор, който мери отразената светлина от обекта и се справя чудесно.
Засега друго не се сещам.
Ако снимаш малки обекти в контражур, добре е да се увериш, увеличавайки вече заснетата снимка, че обектът е на фокус. Аз в такива ситуации, често ползвам ръчен фокус.

Автор: snake79   
Дата:   19-07-05 02:14

momchilcha "Външна светкавица за вътершни снимки - Sunpak 383/433/444 са чудесни светкавици. Имат си вграден сензор, който мери отразената светлина от обекта и се справя чудесно."
Какво имап впредвид?
Аз съм с Sunpak PZ40X но я пускам само на ръчен режим.

Публикацията е редактирана (19-07-05 11:22)

Дата:   19-07-05 07:03

Има автоматичен режим - нагласяш примерно бленда 2.8 и ИСО 80 на фотоапарата. Светкавицата и тя има опции за задаване на бленда и ИСО. Правиш ги същите като на фотоапарата. По този начин тя "знае" бленда и ИСО на апарата. Има вграден сензор в нея, който измерва отразената светлина от обекта, който снимаш и тя коригира силата си спрямо отчитнията на сензора в нея. Специално за Sunpak 433D (но те и другите посочени са такива) мога да кажа, че мери невероятно точно при различни условия. Снимал съм вече към 200 снимки с нея и няма нито една грешно експонирана.

Дата:   19-07-05 11:21

momchilcha разбрах.
За жалост моята няма такава екстра. Но затова пък съм и свикнал вече :-)

Мога ли да те попитам още нещо.
След 1 месец заминавам за USA. Виждам , че снимаш с телеконвертор. Моля те посъветвай ме какъв да си взема.

Мерси предварително.

Автор: ancho   
Дата:   19-07-05 11:53

След всичко, което каза momchilcha няма много да се добави.
Мога да кажа нещо, което не е свързано с настройките, но е полезно.
Купете си резервна батерия за Панасоника. Тази, която си идва с апарата кара до към 200 кадъра (ако се използа само EVF e достиган рекорд от малко над 300).
Аз лично имах проблем с червено розови лица при снимки със светкавица, но при намаляване насищането на минимум, този проблем в голяма степен се реши.
Ако искате да пестите батерията не включвайте следящия автофокус. Аз вчера го включих за пръв път (с цел тестване), но нещо неможах да му хвана предимствата. Може би защото беше малко тъмничко.

Дата:   19-07-05 12:27

Ancho

1. И от къде точно го включи "следящия автофокус" ???

2. И какво значи:"намаляване насищането на минимум" ???

Дата:   19-07-05 12:34

Благодаря на всички за изчерпателните отговори и съвети!
[beer]
Очевидно темата е полезна и за други.
[shtrak]

Автор: slivenski   
Дата:   19-07-05 12:44

snake79, в Менюто на втора страница, третото по ред от горе е следящия автофокус... А насищане, ако не ме лъже паметта е saturation... Пак в менютата... [beer]

Публикацията е редактирана (19-07-05 12:45)

Автор: ancho   
Дата:   19-07-05 13:43

За Snake79,

1. В менюто има позиция Cont. AF, която, може да бъде да бъде on или off.

2. "намаляване насищането на минимум" = SDaturation = Low

ICQто ми е 20188153 - винаги можем да поговорим там

Автор: CYPER   
Дата:   19-07-05 19:01

Тоя дето ще ходи в Щатите да си потърси наистина резервни батерии, защото са екстремно евтини. Аз от Ebay взех 2 батерии за 6 паунда и сега съм с 3 - немам грижи. Там предполагам ще са по 10$ макс.

А тоя следящ фокус наистина не върши кой знае каква работа.

Дата:   19-07-05 23:29

snake79, за телеконверторите споменахме в темата "Недостъците на FZ20" от преди няколко дни.
Аз снимам с Ricoh TC-200M 1.5x и съм много доволен. От това, което съм чувал и виждал, Canon TL-55 не е никак лош също. Има и други, но качеството не е по-добро, а са МНОГО по-големи и тежки.

Автор: CYPER   
Дата:   20-07-05 00:41

Аз си запазих един линк от една тема с доста обективи (wide, tele и fish eye) - определено има интересни неща

http://www.raynox.co.jp/english/digital/fz10/index.htm

първа  назад  1     всички  напред  последна