Автор: momchilcha
Дата: 19-07-05 02:00
Купи си - ако нямаш - една голяма карта и - на 5 мегапиксела - защо купи този, ако ще снимаш на 2?
Компресията - най-малкта - Fine. Няма видима разлика с TIFF.
Включи си задължително опцията, която ти показва преосветените части (загубата на детайл) в превю-то. Така като се съмняваш, че има такива, гледаш превюто и ако има мигащо черно върху бяло, компенсираш експозицията с минус 1-2 стъпки.
В слънчево време почти винаги иска -2/3 компенсация, дори и да няма контрастни сцени.
На мен по ми допада Low Saturation и Low Contrast (това за контраста за мен е задължително). После, ако не ти харесват, можеш да си направиш някой екшън на Фотошоп и да коригираш.
Шумът май е най-добре да е на Standard.
Фокусът - и аз ползвам Spot.
Меренето - според обекта. Spot мери много добре и не иска компенсация на експозицията тогава. Като снимаш примерно макро, лица/животни и др. обекти на доста по-светъл/тъмен фон, използвай Spot, за да не се налага да се бавиш с експерименти с компенсация. Като снимаш на светкавица, по принцип мери на Center Weighted.
ISO 80.
Навън, ако искаш по топли цветове и не ти се занимава да ги правиш после на Фотошоп, снимай на Cloudy White Balance - на мен лично по ми харесват пейзажите така.
Ако снимаш на ниска скорост и искаш да ползваш дисплея, изпъни фотоапарата напред, така че да се изпъне въжето на врата ти - аз лично така го стабилизирам много добре и почти винаги са остри снимките на 1/8, 1/4 дори. Като натискаш спусъка, натискай плавно и леко, без да буташ целия апарат надолу. Добре е да ти стане навик - това е най-честото "сътресение" на апарата, което прави снимката блърната.
Когато снимаш на светкавица, задължително ползвай белият баланс за светкавица. Ако розовеят лицата с вградената светкавица, като буташ към синьо, розовеят още повече. Към червено стават по-приятни, но придава леко топъл (червеникъв) отенък и на останалата снимка. Външна светкавица за вътершни снимки - Sunpak 383/433/444 са чудесни светкавици. Имат си вграден сензор, който мери отразената светлина от обекта и се справя чудесно.
Засега друго не се сещам.
Ако снимаш малки обекти в контражур, добре е да се увериш, увеличавайки вече заснетата снимка, че обектът е на фокус. Аз в такива ситуации, често ползвам ръчен фокус.
|
|