Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 тониране в "петролна" гама??
Автор: spirit   
Дата:   17-07-05 20:05

Някой може ли да ми каже как се постига тонирането в нефтената гама. Опитах в color balance с равни % към червеното и зеленото и 1/5 по-малко синьо, но не се получава точно това, което искам. Няма го този наситен, плътен, маслен отенък. Може би не въпроса само на тониране?
Някой ще сподели ли тайната? :-)
Аз мога да кажа как постигам сепия по подобен начин, но това повечето го знаят сигурно...

Отговори на това съобщение
 Re: тониране в "петролна" гама??
Автор: n1x0n   
Дата:   17-07-05 20:10

Дай пример, че така "нефтената гама" е доста разтегливо понятие..

Автор: samara   
Дата:   17-07-05 20:11

image...mode...grayscale...duotone...и каквото ти се иска на душа, наситено, плътно, маслено ...[smilie5] [smilie24] [shtrak]

Автор: solo5   
Дата:   17-07-05 20:12

аз ползвам в PhotoImpact XL -> Duotone Effect ->
Enable sepia effect colors and ranges
и после движиш курсора м избран участък от палитрата и виждаш резултата предварително
... дано да съм ти бил полезен [beer]

Дата:   17-07-05 20:24

Абе, точно с примерите закъсах... мислех, че имам 1-2 изкопирани снимки в тази гама, но не мога да ги намеря... :-(
като открия нещо ще го пусна за пример.
Като пуснах темата имах предвид нещо от сорта: 35% red; 10% green; 35% yellow. С тази комбинация или по-точно с това съотношение в color balance получавам сепията... а иначе и при мен като си играеш с плъзгачите на color balance ефекта се вижда веднага на картинката, ама я опитай да играеш с три плъзгача и в "+", и в "-" посока да видим как се налучква определена тоналност... :-)

Re: тониране в
Дата:   17-07-05 20:39

аз за това ти писах как го правя
много лесно се получава
представи си че имаш палитрата с цветовете
и само местиш курсора към цвета който търсиш
в същото време гледаш снимката която се оцветява в реално време [smilie5]
... така е най-лесно, пробвай [beer]

P.S. Така съм направил доста снимки от профила си

Публикацията е редактирана (17-07-05 20:40)

Дата:   17-07-05 20:45

Ето един пример:
https://photo-forum.net/images/k_1120904615_P1030271.jpg
надявам се автора да не ми се обиди, задето без да го питам давам пример с негова снимка. На пръв поглед това е чисто черно-бяло, но не е. Хистограмата показва, че във високите тонове има и цвят. Впрочем разликата се забелязва не само при анализ, а и като се опита човек да я обърне наистина в ч-б...
Може би примерът ми не е много подходящ, но за момента не намирам нищо друго под ръка...

Автор: Георги   
Дата:   17-07-05 20:50

примерно в дуотон черно плюс още каквото ти хареса като комбинация :)

Дата:   17-07-05 20:52

точно затова говоря и аз Георги, ама spirit не ще и да чуе [smilie5]

Дата:   17-07-05 21:29

solo5, не се сърди! :-) аз те чувам, но това е неприложимо за моя начина на работа. Аз от години ползвам само линукс и там няма PhotoImpact XL :-)
Аз затова питам за принципа, а не за конкретна програма или опция на ФШ. Работя с ГИМП и трябва там да открия как се прави... сега ще потърся тулс подобен на този, за който ми говорите...

Автор: maceman   
Дата:   18-07-05 15:12

пробвай gradient map-a на PS.... много интересни работи могат да се постигнат с него... взимаш основния градиент и го правиш какъвто цвят си искаш... след това междинните цветове на градиента ги оцветяваш по желание, като основното правило е да запазваш светлосилата на мястото в което вкарваш собствен цвят ...пример:
->клик<-

първа  назад  1     всички  напред  последна