Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Мои снимки на две от пролетните комети
Автор: markishky   
Дата:   13-05-04 12:37

На адрес: http://www.geocities.com/astronomyforamateurs/Comets.htm съм сложил 4 снимки и малко обяснения за това, как са правени и каво съдържат. Наистина времето след 23-ти април не позвли да се наблюдават добре две от тези комети (рано сутрин), но пък трета комета сега се вижда дори с просто око (и от тъмно място - извън града) - кометата С/2001 Q4 Neat, която на снимките излиза с малка опашка.
На 5 май излъчиха по радио Христо Ботев интервю с мен, по повод появата на тази трета комета, но тогава ми сбъркаха името - нарекоха ме Маркишев [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Сега в края на май ще се виждат едновременно 2 комети - тази сегашната и С/2002 Т7 Linear.

Публикацията е редактирана (13-05-04 12:37)

Отговори на това съобщение
 Re: Мои снимки на две от пролетните комети
Автор: RAMZE   
Дата:   13-05-04 22:00

Супер! Преди две вечери когато беше ясно очите ми изтекоха в телескопа,но уви нищо не видях.Вдигнах се до най-близката тъмна и висока точка/паркинга на битака/,но и от там нищо .../само усамотени клатещи се коли/.Моля те кажи като на профан- къде?,от колко часа? да зяпам за 2001 и до кога ще е видима?

Дата:   13-05-04 22:16

Извинявай, не прочетох горното!

Дата:   14-05-04 12:39

По-горе се изразих малко неправилно - втората комета C/2002 T7 (Linear) ще се появи ниско на запад привечер, от края на май и ще се вижда до към 15-ти юни. Сегашната комета C/2001 Q4 (Neat) ще се вижда до към края на юни може би. От 7-ми май, когато аз я снимах, тя е станала по-ярка и сега е по-високо над хоризонта на запад след стъмване. Тук обаче времето се скапа, ако се прави тази вечер или утре, сега кометата е на фона на един разсеян звезден куп "Ясли" - М44 в съзвездие Рак и точно сега е добре да се снима.

Дата:   14-05-04 17:06

От къде да си дръпна звездни карти? Взех един Olimpus,но няма никакъв приоритет на скорост и на 2сек. Юпитер ми прегаря а четирите му ярки луни излизат слабо.Със Сатурн е малко по-добре.Решил съм да пробвам със странично осветление да видя да ли ще го излъжа,но като се махнат облаците.

Дата:   14-05-04 17:56

Влез в clubs.dir.bg -> клуб "Астрономия" -> тема "Разни линкове", там има връзки към безплатни вирт. планетариуми - по-добра работа вършат от картата. На http://astronomy.hit.bg има и карта.

Дата:   14-05-04 18:21

Много благодаря,като вляза там и няма излизане[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна