Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 направи си сам пинхол камера - схема
Автор: P_H_V   
Дата:   16-07-05 00:37

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/zhjw5432.JPG
https://photo-forum.net/img/175/__1121463263_PINHOLECAM.jpg

https://photo-forum.net/images/__1121463263_PINHOLECAM.jpg

Отговори на това съобщение
 Re: направи си сам пинхол камера - схема
Автор: de5   
Дата:   16-07-05 07:38

1. Моля да бъда извинен за въпроса
2. За какво се използва тази камера.

Публикацията е редактирана (16-07-05 07:38)

Автор: джъмбо   
Дата:   16-07-05 07:51

1 не си извинен
2 за снимки

Автор: Stoevmobile   
Дата:   16-07-05 08:10

Добро утро, Джъмбо [smile]

Автор: Faber   
Дата:   16-07-05 08:43

P_H_V [smilie24]

но най-големия кеф от пихнолите е да са криви... така че аз бих опитал с кутия от кафе или бисквити... от онези кръглите...

Автор: navy   
Дата:   16-07-05 08:51

А къде са различните диафрагми, мех-а, чергилото и матовото стъкло? [ezik]

Автор: Depeche_Fantasy   
Дата:   16-07-05 09:11

То ок, ама колко трябва да е голяма кутията? Някакви размери(поне на ширина?)
Също би ли дал някакъв линк с обяснения и как точно се снима[smilie5]

Автор: spirit   
Дата:   16-07-05 09:53

Depeche_Fantasy, пусни pinhole на google и ще намериш достатъчно по въпроса. Има си таблици за пресмятане на експонацията в зависимост от разстоянието от апертурата до плаката, големината на отвора и чувствителността на фотоматериала.
Обаче Фабер е съвършено прав - един от гъделите на пинхола са изкривяванията. Те се получават, когато светлочувствителния материал не лежи в една фронтална на лъчите равнина.
Ето ти и няколко линка
http://www.pinholeday.org/gallery/
http://www.pinhole.org/gallery/index.cfm

Пинхол може да сеправи и с дигиталка (DSLR, като махнеш обектива и сложиш подходяща диафрагма), но няма дисторзии и изображението просто става много, много меко.
Ако някой иска примери за "дигитален пинхол" може да намери из нет-а, или да драсне един ред на soul@mail.bg и ще му пратя моите експерименти в това отношение.
Ще се радвам да видя резултатите от пинхол на ентусиастите! :-)

Автор: feon   
Дата:   16-07-05 10:07

[smilie24]
и аз предпочитам разните там консерви [smile]
Съгласен съм принципно с Фабер, но понякога и това омръзва. Получават се интересни неща и с "неизкривен" материал [smile]

[shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   16-07-05 10:10

това е нещо като да имаш хубава кола и да предпочиташ да се возиш на лагерна количка [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

и после всички цъкт и вика бре мама му стара кви шукарии

Дата:   16-07-05 10:21

Хех, Джъмбо, ми то и лагерната количка си има очарование! Не те караме да зарежеш колата заради лагерната количка, а да си правиш кеф от време на време... Усещането, което получаваш от близостта с "пистата", от високата скорост, от натуралния шум, от умението да управляваш лагерната количка не може да се сравни с шофирането. По- щеше да имаш основание да ми кажеш нещо напряко за пригаждането на дигиална камера за нужите на пинхол. :-)
А класическия пинхол си е тръпка :-)

Автор: Faber   
Дата:   16-07-05 10:21

Джъмбо, а не мислиш ли че това е като да имаш хубава кола и ей така за разнообразие предпочиташ да пояздиш един също така много хубав кон... или просто да потичаш в парка...

Много пъти съм забелязвал как се поставяш над всички някак с разни ехидни забележки, а една забележителна снимка от теб не мога да си спомня...

Публикацията е редактирана (16-07-05 10:23)

Дата:   16-07-05 10:26

[smilie24] [smilie24] [smilie24]
Я препоръчайте някаква фотохартия ефффтинка и кажете откъде да си я набавя в Пловдив [smile]
Следобед почвам да майсторя кутия[smilie5]
Такава от обувки би следвало да свърши работа, нали?

Автор: djore   
Дата:   16-07-05 10:26

добрютру, всички сте пичове [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   16-07-05 10:28

преброих до 10 и веднага шараните налапаха стръвта
значи така:
трябва да гледам телевизор опера
трябва да пера със сапун на ръка
да се возя на лагерна количка
за да усещам тръпката от живота

не трябва да се качвам в хубава кола=отегчение
не трябва да пера с хубав прах=скука
не трябва да гледам 42 инчова плазма=снибария

фаберчо сори че не се в вписвам а масовия снимковозабележителен вкус който имаш [ezik]

а за другия експерт не благодаря дигиталката ми с обектива който имам ми вършипо-добра работа и ми доставя повече удоволствие от това да се връщам 200 години назад и да се радвам на креативната мацаница

Дата:   16-07-05 10:44

Разни хора, разни идеали... аз мога да се радвам и на двете :-)

Дата:   16-07-05 10:49

фома, но пробвай първо с кутия от кафе и т.н.

1. пиеш една бира в доза и после я нарязваш на 2x2см квадратчета.
2. натискаш с една химикалка съвсееем леко в средата
3. с една мноооого малка игла натискаш в средата на вдлъбнатината пак съвсееем леко с въртеливо движение.
4. с шкурка /поне 1500/ шкуриш отвсякъде
5. с въртеливи движения с иглата оформяш дупчицата да е КОЛКОТО се може по-кръгла /гледаш към светлината през нея - то се вижда.
6. диаметъра на дупката зависи от "фокусното разстояние", т.е. колко ти е от "обектива" до там, където ще легне хартията.

7. след като си избрал подходяща ламаринена кутия /от кафе напр./ пробиваш в редата от едната й страна дупка 0,5 см.
8. ако имаш черна боя на шпрей я боздисваш вътре като преди това хубаво минаваш с шкурката
9. изрязваш едно кръгло капаче от картон с вътрешния диаметър на кутията и го боядисваш и него. Ако кутията е от кафе, то те имат едни капачета, които не са достатъчно плътни и пропускат светлина. Картончето трябва да го поставяш преди да сложиш капака.
10. залепяш пробитата пластинка /обектива/ отвътре или отвън /зависи как ти е по-красиво/ с черен скоч и си ГОТОВ.

NB!
- трябва да се подбере кутия, която да побере подбрания от теб размер фотохартия.
- можеш да опушиш на свещ "обектива", но това е престараване [smile].
- тъй като не знаеш диаметъра на дупката си, можеш само да гадаеш. Затова въвеждаш тук
http://www.mrpinhole.com/calcpinh.phpфокусното си разстояние и при експозиция приемаш, че си "улучил".
- на горния сайт си има и чартове след като разбереш кой бленда получаваш. Те ти показват как да експонираш за бленди, които ги няма на апаратите, т.е. нещо ала 352 или 204...

- ако не ти се занимава, можеш да научкаш без проблем[smile]. Експериментирай около 1, 2 мин за добре осветен обект. все пак зависи и как ще проявяваш после.

[shtrak]

Дата:   16-07-05 10:53

Джъмбо, ти като обсъждаш някой обектив в дадена тема, то аз не ти пиша нещо ала "къв обектив бе, пинхола рулсс". Затова и ти като не ти допада подобна фотография не пиши там, където я обсъждат хора, на които им е интересна.

[beer]

Дата:   16-07-05 10:57

ти пиши бе аз обичам да се смея като някой изцепи подобна шукария като - "къв обектив бе, пинхола рулсс"

Дата:   16-07-05 11:45

джъмбо, това едва ли някой го е казал насериозно.
И не виждам какво пречи пинхола на конвенционалната фотография.
Или май само на теб ти пречи?

10х за изчерпателното инфо, феон!

Автор: volokin   
Дата:   16-07-05 12:03

МАле пак се изпокарахте!!!!
Джъмбо тук не си прав този път. Едни от най-добрите снимки които съм виждал на Венеция са с пинхолка, сега не ми се рови из списанията да търся кой е автора и да му пускам линка, обаче при първа възможност ще дам линк. ВЕНЕЦИЯ с големи букви, тоя каква магия е направил с пинхолката не е за вярване [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]
А хубавото на пинхолката е свободата на експеримента, точно тази свобода която търси всеки един артист, дали ще направиш кръгъл отвор, дали ще е цепнатина или кръст, дали ще са два отвора или повече даже, дали ще повиеш лентата радиално на лъчите или ще я сложиш под някакъв ъгъл или просто паралелно, дали искаш острота или само загатване на образите, дали, дали, дали ..........до безкрайност. Та това е мисля хубавото на пинхолката според мен, а не че се снимало без лупи и изобщо сравнението с лагерната количка е неуместно, щото лагерната количка е направена за придвижване използувйки земното притегляне или просто силата на пилота и толквоа, пинхолката е просто извор на креативитет, за любителите на експеримента е просто "трябва".
Депеш, виж в страницата на организацията за пинхолки, има линкове, снимки, литература и кво ли не.
Основното е: разстоянието от лентата (хартията) до дупката е фокусното ти разстояние. Блендата се изчислява според големината на дупката по формулки има ги в нета, даже има разни сметачи. Пинхолка става от всяка достатъчно добре затворена кутия, било кола, било чай, било стар развален апарат, било дори филмова касетка изобщо свободен полет на фантазията. Всъщност съм се чудел защо пинхолката не е разпространена много сред форумците като изключим феон и лукчето може би май няма много други или греша??

Автор: Airborne   
Дата:   16-07-05 12:06

абе що всички решихте, че на джъмбо му пречи пинхола?! той си изкава мнението за тези, които питат какво е. сега някои други проявяват тесногръдие[smilie11]

Дата:   16-07-05 12:13

не бе. никой не се кара! [smile]
ама темата е за пинхол, а не за пинхол vs....

Автор: ahab   
Дата:   16-07-05 12:17

Пак се осра хубавата тема. А така добре тръгна.

Джъмбо - голЕм си слон значи. Като се втурнеш и всички подир теб или против теб. Измествате добрата приказка с лични работи.

Автор: navy   
Дата:   16-07-05 12:19

Който си няма друга работа да се прави на пич с пинхолка [smilie5]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна