Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Pomosht ot kluba
Автор: Avon   
Дата:   11-07-05 19:55

Triabva mi portreten film za snimane na 80-godishen maj na estestvena/smesena svetlina v kabineta mu...i niakakva sviastna nikonska straklaria da preporachate, che s 70-300G ne vijdam kak she stane dobre. Svetkavica ne staa, snimkite sa za pokoleniata (iskam gi the best), choveka e velikan.

Ta...

-ISO 400 she mi stigne li, ako pozlvam 70-300G...she pushvam, to e iasno

-k'vo da pravia sas smesenata svetlina...ne sam snimal B&W ot 10 godini...moje bi tova e po-dobar variant

Vsiakakvi saveti sa dobre doshli. Merci.

Отговори на това съобщение
 Re: Pomosht ot kluba
Автор: Stoevmobile   
Дата:   11-07-05 20:03

интересна попитка, смесена светлина и Ч/Б...

Автор: GuruMMX   
Дата:   11-07-05 20:15

I za kuv trjabva da snimash bez svetkavica??
Tva kofti li ti izglejda?
snimano samo s edna 550EX
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/godl5505.JPG
https://photo-forum.net/images/u_1121102027_ECDA5129.jpg

Дата:   11-07-05 20:27

Choveka ne mu e priatno da go snimat sas svetkavica. Osven tova shte mi e po-lesno ako sam po-dalech ot nego i ne go pritesniavam.

Snimkata ti e idelana, no az she triabva da rabotia s kakvato svetlina imam. Tuka gledam razni diapozitivni B&W filmi, koito sa 1600...

Автор: nrk   
Дата:   11-07-05 20:43

Какъв е кабинета - светъл или тъмен? Ако е светъл като на снимката на GuruMMX, широкоъгълен обектив ми се струва по-подходящ, но това е въпрос на личен вкус.

А ако светкавицата притеснява модела ти, пробвай с рефлектор закачен на статив, така ще е доста по-ненатрапчиво.

За избора на филм - влез ако можеш в кабинета предварително и си поиграй със светломера да видиш какво показва. Така ще си по-ореантиран за чувствителността и ще си подбереш според нея другите параметри. А и ако мериш грамотно и снимаш от стабилен статив едва ли ти трябват повече от 400 аса.

Успех...

Дата:   11-07-05 21:03

Merci...svetlina se nadiavam da ima, ama stativ i svetkavica niama da stane...a toia 70-300 iziskva razni idiotski skorosti ot raka.

Be she si zema 2-3 Neopana 400 i 1600 za vseki sluchai...sega mi e padnalo.

[smile]

Автор: Brummaker   
Дата:   11-07-05 21:06

избери от /ако можеш вземи и трите/ :

60/2.8 micro

50/1.4

70-200/2.8 или 80-200/2.8

но определено гласувам за статив + всичко това [smilie24]

Дата:   11-07-05 21:19

Neopan не е ли доста контрастен? Нямам много опит с чернобелите филми, но нещо такова ми се върти из главата (без претенции за достоверност). От млакото, което съм ползвал, бих ти препоръчал Ilford FP5.

Ето пример за този филм при слаба светлина.

На горната снимка скоростта е 1/45, обективът е на около 35mm, значи блендата ще да е била f4. Надявам се никона ти да има спот мерене, ама и да няма, щом имаш варио до 300 лесно ще премериш точно където искаш :)

Дата:   11-07-05 21:34

Ne znam dali Neopana e kontrasten, nishto ne razbiram ot BW filmi, no she mi triabvat...choveka ne izglejda zle za cvetno, no vse pak e na 80...

Kaji mi ako znaesh Ilford otkade da nameria...400 i poveche

S mereneto shte se opravia, shte braketiram i t.n. Kato niama svetkavica tova ne e problem.

Дата:   11-07-05 21:42

hmm.. az tvachka sum go snimal na 35mm f2.8

Дата:   11-07-05 21:47

По-горе съм те омотал с глупости - филмът е HP5, FP5 няма :) Извинявам се.

Ако си в България не знам от къде може да се купи Илфорд - имаше преди година и нещо една фирма на Дондуков, ама май вече не продават.

За повече от 400 - http://www.ilford.com/html/us_english/pdf/delta3200.pdf

Но това съм го виждал само веднъж, през лятото във фото без климатик. Испанското лято по това време вървеше към 40 целзия на сянка, та се отказах. Пък и като (продължаам да) не си проявявам сам филмите... не знам ... я има разлика дето снимам с Илфорд а не с Джесъпс я не.

Автор: 8250   
Дата:   12-07-05 00:23

AGFA имаха специален филм за портрети ама беше 160 АСА доколкото си спомням. Мисля че няма да ти е достатъчно, а и с това смесено осветление...
Май най-добре е B&W.

Автор: ntonev   
Дата:   12-07-05 00:36

Само имай предвид, че колкото повече увеличаваш светочувствителността на филма - зърнеността му също расте (ако не се лъжа)... та за портрет... трябва да си прецениш.

Дата:   12-07-05 00:38

e naj mnogo njakoj jak art da stane heh.. :)

Автор: Brummaker   
Дата:   12-07-05 00:40

артъ [smilie24]

[smilie18] [smilie24] [smilie18] [beer]

Автор: pinko   
Дата:   12-07-05 01:04

Авоне, Авоне, мога да ти дам едно кръгче с 20Д-то за тая сесия, не се тормози с тия ЧБ филми.

Ще го изпраскаш на Рав, на исо 400 или 800, после ще го конвертираш както си искаш, монохромно или не, кеф ти зърно, кеф ти без зърно[smilie5]

Хобектифчета дал Господ[smile]

Дата:   12-07-05 01:08

Pinko, merci za ofertata, no ne sam v Sofia. Inache znam che t'va e idealnia variant, no oshte ne sam napravil tolkova pari che da moga da si vzema hubava DSLR za igrachka

K'vo da pravia - she vzema 400 B&W film, she si tarsia svetlina, i k'voto sabia pokaje - t'va she ostane za pokoleniata. Sigurno she si sloja i digitalkata v djoba...za vseki sluchai[smilie8]

Публикацията е редактирана (12-07-05 01:15)

Re: За Ilford
Автор: rico   
Дата:   12-07-05 01:34

Онази фирма на Дондуков беше Живас.От тогава ми е останало някакво количество от 100 метровата ролка, което прилежно съхранявам на хладно.400АSA му е чувствителноста, която е оптимална, но може да го снимаш и като 800 и като 1600.В последствие само зависи от проявитела и самият процес на проявяването, но съотвено се кава чърнеността, и контраста малко пада.Тогава аз лично предпочитах да снимам на T-max, на кодак, макар че най-евтоно излизаше с HP5 ( но той си е кино филм ).С чешките Fomapan, не съм снимал, а и от 6-7 години май с черо -бял филм не съм снимал и почи не знам какво има на пазара у нас.
Но ако може да си го позволиш заложи на KODAK.

Автор: dekov   
Дата:   12-07-05 09:10

Avon написа
nishto ne razbiram ot BW filmi

Защо трябва да се прави нещо което не го разбираш?
Единственото решение е да проиграеш варианта в подобни условия с друг човек и като разбереш, че нещата не са толкова прости да търсиш истинското решение ЗА ПОКОЛЕНИЯТА.....
желая искрено успех

Дата:   12-07-05 11:27

absoljutno![beer] [shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна