Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 как се днима дъга ?!
Автор: self_esteem   
Дата:   08-07-05 21:07

как се снима дъга ?! и без това възможността е рядка и не бива да се изпуска .. но когато пробвах не се получи нищо.

Отговори на това съобщение
 Re: как се днима дъга ?!
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   08-07-05 21:55

Скоро снимах двойна дъга с Leica Digilux 1. Направих доста снимки с нея [smilie3] Направих и доста снимки на същата дъга с Flectogon 2.8/20 , които още са ми в апарата на непроявен филм [smilie5] С него съм я обхванал цялата [smilie3]
Дъга се снима, като мериш осветеността на небето в тази област (то ти е обекта) и снимаш - нищо сложно, особено ако си с дигитален апарат [smilie5] Ако включваш и от земята и разликите в осветеността са големи, мериш и долу и интерполираш. При интерполацията не слагаш средно аритметично, а 2/3 от първото мерене на небето в областта на дъгата (то ти е обекта).
Има и друг начин, ако диапазона на яркости ти е твърде голям.
: Слагаш камерата на статив, и правиш експонация за небето,и за земята (които си замерил предварително). Останалото "смесване" е работа с ФШ, и то лесна.[smilie24]
При такива снимки, дето не си сигурен, се правят повече копия на клин.
При снимки със свръхширок обектив трябва да имаш впредвид, че ще обхванеш целия полукръг, но ще загубиш от детайлността на дъгата [smilie3]

Автор: PolarBear   
Дата:   08-07-05 22:16

В допълнение на това, което каза Моби: има още един номер, ако използваш цифров апарат с raw-формат; щракваш кадъра горе-долу средно премерен и при конвертиране си правиш от него два с необходимата разлика в яркостта, т. е. на единия да е добре небето, а на другия - земята. После ги смесваш във шопа. Това има смисъл само при много голяма разлика в яркостта на небето и земята, иначе не си заслужава. По този начин решаваш и проблема със статива ако си го забравил в къщи (или в магазина).[shtrak]

Автор: svetal   
Дата:   08-07-05 22:25

интересна тема.жалко че сега го научавам н човек рядко му се удава да снима дъга като тази напримр и аз я опрапастих

Автор: PolarBear   
Дата:   08-07-05 22:43

Какво и е толкова опропастеното? При тези условия не ти е трябвало нищо особено. Че си имал и късмета да я хванеш двойна, макар и втората да не е много ясна...[shtrak]

Автор: self_esteem   
Дата:   08-07-05 23:34

благодаря много! аз съм начинаещ и повечето неща не ги разбрах, но се надявам да ги схвана скоро. Мого ме е яд за възможносста която изпуснах. Станаха едни сиви и гадни снимки.. нишо не се получи. За другия път ще знам да пробвам някои от методите ви.

първа  назад  1     всички  напред  последна