Автор: dephil
Дата: 06-07-05 21:14
Привет на всички и (донякъде) - сори за заглавието.
Сори също и че ми се дощява от време на време да си купя по някоя снимка от тук, а няма как да стане (най-малкото, защото докато се наобяснявам и изпоназапознавам ще ми мине мерака).
Но, по същество - темата ми е породена от няколко тукашни дискусии от последните дни и съдържа 4 простички неща - 2 недоумения и 2 предложения.
I-во недоумение
Е не мога да разбера, как измежду хора, в активна интелектуална възраст, в средата на 2005-та, в България, все още някой има съмнения, че нещо струва* точно толкова, колкото някой друг е готов да му плати за него и/или как някой има съмнения, че в този "несправедлив" живот всеки получава не това, което си мисли, че заслужава, а предимно това, за което успее да се договори/пребори.
II-ро недоумение
Още повече не мога да разбера, как от такова прекрасно място, като настоящето, може да се правят пари по печеливш за всички начин, а един от основните кахъри на въпросните всички (или почти) е в посока как еди-кое-си струва еди-колко-си.
I-во предложение
Нито е ново, нито е чак толкова сложно - за всяка снимка (за която авторът е избрал, че е съгласен да продаде) едно простичко меню:
- 780 пиксела по хоризонтала - безплатно разглеждане в рамките на сайта.
- 800 пиксела с правото да си я печата**, лепи на челото, храни котката и пр. собствени некомерсиални цели => цена по подразбиране - 1 лев (или определена ръчно от автора, или мейл на автора да се договарят)
- намайната-си/макс.размер пиксели с правото да си я печата, лепи на челото, храни котката и пр. собствени некомерсиални цели => 10 лева (или определена ръчно от автора, или мейл на автора да се договарят)
- RAW + право за ползване за комерсиални цели => цена, определена ръчно от автора, и/или мейл на автора да се договарят.
и т.н.
Щрак КИН-чето и си гледай патките на Стоев и гаджето на борисов в моменти на интимна самота колкото си щеш.
Ясно, семпло и разбрано - има си пътечка и за тези, които искат директно да си вземнат, и за тези, които им се пазари.
И за тези, които искат да показват България на стадата пазаруващи английски пенсионери.
За останалото си има закони и правораздавателни механизми.
Добри-лоши каквито са - такива.
Който не иска да рискува - си пляска малки снимки без право за продан (а най-добре - забравя думата интернет въобще) и си спи спокоен, безгрижен и 100% авторски защитен.
И тук ще си позволя да се възхитя от ebay (ако и спецификата да му е малко поразлична) - как се ценообразува и как никой не се опитва да прави нещата по-сложни, отколкото са.
Нито се опитва да защитава незащитими неща.
Или пък - да съвместява несъвместими.
А и тръгва от една подобна дискусия (верно, между динамични хора, а не между героите на "А ние двамата с Боби пием кафе")
II-ро предложение
Ако има реално желание предходното предложение да се случи, то вместо да къртим паркета, цепим мивки и удавим с пипетка питончето на Пeтърчо (от 2ри вход), да вкараме малко конструктивно мислене в посока КАК МОЖЕ да стане (а ЗАЩО НЕ МОЖЕ да го оставим на Фидел Кастро).
Благодаря отново сори за повдигане на една толкова скучна, практична и странична тема!
Край.
Vale!
|