Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Бърз въпрос за големите резолюции и печата
Автор: Darksorrow   
Дата:   07-07-05 12:03

Имам следното питане: Имам една снимка, да речем на 2592х1944, демек 5МП. Знаем за номера с Фотошоп, при който с 10% увеличение на размера на снимката, тя не се пикселизира допълнително. Искам да опитам да разпечатам такъв файл във формат 30х40, което ще рече, грубо, 3500х4600 на 300дпи, според Фотошоп. Има ли начин да достигна тоя размер, като се има предвид, обаче, че се променя и ppi - oт 96 става на 300, което автоматично превръща резолюцията в по-голяма.

И другитят ми въпрос е къде в София е най-изгодно като цена качество да се направи това?

Отговори на това съобщение
 Re: Бърз въпрос за големите резолюции и печата
Автор: J0R0   
Дата:   07-07-05 12:10

И с 1% да увеличиш снимката, тя пак "се пикселизира допълнително", друг е въпросът, че ти не го забелязваш.
Фотошоп, както и другите програми при интерполиране на снимката измислят нови, несъществуващи пиксели и това влошава (къде видимо, къде не дотам видимо) качеството на снимката. Доколко ще е видимо зависи какво е снимано, колко е контрастно, колко дребни детайли има и т.н.....

Не разбрах последния въпрос - искаш някой друг някъде да ти интерполира снимката, срещу заплащане ли?

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   07-07-05 12:12

Благодаря за първия отговор, ще го имам предвид, макар да бях чел и в този, и в друг форум друго. Като се замисля, логично е.

За второто - питам просто къде да си разпечатам файла най-изгодно:)

Автор: kkaammii   
Дата:   07-07-05 12:12

Отиваш в Студио Миланов или Българско Фотографско Сдружение и нямаш проблеми....иначе можем да си обясняваме цял ден. [smilie5]

Автор: asahi   
Дата:   07-07-05 12:13

Няма смисъл да интерполираш измислени пиксели за конкретния пример. Такова изображение ще изглежда еднакво и на 150, и на 250 дпи. По-важно е във файла да има детайли, които да изискват повече пиксели за описването си.
За една снимка 30/40 навсякъде ще ти е неизгодно, защото тези неща се печатат на широкоформатни принтери и трябва да се съобразяват с фирата. Изисквай фотохартия и мастила за вътрешна употреба, а не УВ. Помисли как ще експонираш готовата картинка - паспарту, каширане, рамка. Тези неща влияят върху избора на материала. Предпочитай 6 и 8
-цветни принтери с разширено ЦМИК пространство. Използването на оригинални мастила, а не на безименни заместители също влияе на качеството на отпечатъка.

Автор: yonqo   
Дата:   07-07-05 12:14

При реален размер на снимката (т.е. размер в който ще се отпечата) трябва да е на 300дпи. Изгодно може да се печата на доста места, зависи от размера на печата и вида на хартията. Ако ти трябва 30х40 размер в офиса в който работя печатаме на широчина 58см на мастиленоструен ХП Дизайджет 100 и на фотохартия. Ако искаш дигитален печат на А3+ формат виж www.bulged.net. Ако ти трябват по-големи размери до НДК са Билбордпринт (слагат и ламинат и т.н.).
Питай, ако ти трябва още инфо.

Дата:   07-07-05 12:16

"При реален размер на снимката (т.е. размер в който ще се отпечата) трябва да е на 300дпи." - НЕ Е ВЯРНО ТОВА!

Дата:   07-07-05 12:21

Що бе Ками, за неговата машина може да е вярно.
Имаше преди време едно фото, където, ако файла ти не беше точно на 225 PPI абсолютно ти омазваха снимката. Алгоритъмът им за интерполация нещо не сработваше.
[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   07-07-05 12:23

Именно щото за неговата машинка може да е вярно, но не и за всички машинки. Затова трябва първо да се види на какво ще се печата.....

Дата:   07-07-05 12:26

Йонго, това 300дпи някой ти го каза, за да не го питаш повече ли или сам стигна до този извод?
Дарк, ако те устройва ЦМИК дигитален печат можеш да провериш на адресите:
http://www.print.bg/
http://www.fatum.bg/
АртКолор
И на трите места има добре поддържани принтери DC6060.

Дата:   07-07-05 12:36

Благодаря на всички за отговорите, особено на асахи и ккааммии, ще имам предвид линковете, които ми дадохте.
Последно уточнение - става дума за най-обикновена снимка, манипулирана с фотошоп и записана в .тифф формат, към която нямам никакви по-специални изисквания, освен след това да бъде бутната в клип и да стои закачена в стаята на приятелката ми. Нещата, които изброихте, ми изглеждат доста по-.. как да се изразя.. профи ориентирани, а моето въпросче беше за някое обикновено фотостудио, примерно Кониката на "Мария Луиза" е 4.20лв това удоволствие[beer] [smilie3]

Дата:   07-07-05 12:38

Кониката на Мария Луиза не става.
Вадих там 30х40 и качеството е ужасно.
Пробвай при Деков на ул. Иван Асен или някъде другаде.

Дата:   07-07-05 12:40

Само ако може точен адрес и темата е готова за затваряне, а линковете - записани[smilie7]

Дата:   07-07-05 12:50

асахи - аз това го работя от година и нещо (дизайн и предпечат) и смея да твърдя, че разбирам от тези неща. Това за 300 дпи е закон при печата на растерни изображения дори и при принтери. А това за ЦМИК дигитален печат да ти поясня, че НЕМА такова животно печат, които НЕ Е ЦМИК!!!

Публикацията е редактирана (07-07-05 12:52)

Автор: urgan   
Дата:   07-07-05 13:00

yonqo това за закона ама ама изобщо не е така едно изображение го даваш на такива точки на каквато ти печата машината. Ако една машина печата на 150 LPI то триабва да дадеш печатното нещо каквото и да е то на максимум 300 дпи. Ако е 175лпи -350дпи. Демек зависи от машината на която печаташ горе-долу и за принтерите е така.[smilie24]

Дата:   07-07-05 13:03

Абе гледам, че си ентусиаст в началото на кариерата си. Имаш право на за самочувствие, имаш право и на заблуди.
ЦМИК дигитален печат споменавам специално за да наблегна на загубата на цветови стойности, а не че има различен от ЦМИК дигитален печат.
За обща култура да знаеш, че има дигитални принтери, които освен ЦМИК имат синьо, зелено и червено, което вече е по-широко цветно пространство от ЦМИК. Пример няма да дам, защото е от конкуренцията.
Приемам редактирането на публикацията ти като опит за смекчаване на тона.
Peace [beer]

Дата:   07-07-05 13:14

Аз не съм се и опитвал да повишавам тон. Просто не споделям идеята за качествен принт на по-малко точки. Мога да дам пример с предизборен плакат, но ме е гнус да им изричам имената на политиците. Възможно е изискванията на принтерите да са по-малки, но аз и при тях си даржа на 300-те точки.
Сори ако съм прозвучал заядливо, но това: "Йонго, това 300дпи някой ти го каза, за да не го питаш повече ли или сам стигна до този извод?" ме пообиди леко и за това така реагирах.

Реасе[smilie21]

Дата:   07-07-05 13:24

Ами незнам за какви закони се говори тука за 300дпи, но за някой видове машини да се интерполира до 300 просто за да е 300 е меко казано смешно.

Автор: robi   
Дата:   07-07-05 13:24

Asahi - мисля че за последното не си съвсем прав - допълнителните цветове ги слагат не за са разширят цветовото пространство, а за да получат по-качествен печат на някои по-"чувствителни" за човешкото око цветове и нюанси - например човешката кожа, които да не се получават от смесване.

Дата:   07-07-05 13:33

Аз пък мисля, че ти не си прав. Човешката кожа (на европеец) се пресъздава идеално от смесване на магента, жълто, малко циан и евентуално черно. Да си срещал ярко оранжева кожа? От друга страна в едно често срещано цветово пространство като SWOP Web Coated доста иначе срещани в природата зелени и синьо-зелени нюанси не се включват.
Може би си прав ако говориш за мастиленоструен печат - там действително съществува проблем с пресъздаването на светли тонални стойности.
Бира и за тебе [beer]

Автор: ecobo   
Дата:   07-07-05 14:13

300 dpi е мноооого за плювалник (мастилено-струен принтер). 300 трябват, ако се печата на офсет. При плювалниците растера е от хаотично разположени точки, няма Моаре-ефект и затова може да се печата на по-малка резолюция. Печатал съм големи неща (4х3м) при 30-40 dpi - няма проблем, но там се гледа от далече. За 30х40 150 dpi са повече от достатъчни.

Автор: nanapak   
Дата:   07-07-05 15:44

Тъмния, ако файла ти е читав като изображение, изобщо не се притеснявай от резолюцията за тоя формат. Пробвай Булгед , става за един ден, може и по Интернет.
Йънго, това да не споделяш някоя идея, не значи, че такова животно нема. Приеми го като дефект (недостатък) на обучението си.
Хубаво е да се гордееш с ГОДИНАТА (1) работа по въпроса, но не допускаш ли, че спориш с хора, които имат и втора цифра в стажа си?!?
А конкретно за този принтер, печата преспокойно от къде по-малки резолюции... [smilie7]
Роби - а какво според тебе е цветовото пространство (gamut) - и какво някои по-"чувствителни" за човешкото око цветове и нюанси? Задачка за домашно мислене [smilie25]

Автор: djore   
Дата:   07-07-05 15:50

в Билбордпринт, давам файлчета на 150дпи и съм доволен!

Автор: simbon4o   
Дата:   07-07-05 20:49

ecobo не е прав ;) ако печатаме на EPSON с фотоглава на фотохартия и 600dpi се усещат ако снимката има детайл!!! Принтера има по-голяма резолюция и на всичкото отгоре ако намериш на такъв принтер с невъоръжено око точка от печата черпя!!!
Aз с лупа малко увеличаваща но лупа не можах! Мастиленоструйните са най-добри за снимкиа ама е скъпо!

Дата:   08-07-05 09:14

Симбончо, подготви за довечера една разпечатка на 600 и една на 250 дпи на Епсона да ги сравняваме от 30 см. без лупа. Имам път към вас.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна